Prihvati Njegovu volju i uđi zajedništvo ljubavi Gospodnje!

Iz Evanđelja po Luki, Lk 1, 26-38;

Bezgrešno začeče blažene Djevice Marije

U ono vrijeme: Posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!« Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: »Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.«

Nato će Marija anđelu: »Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?« Anđeo joj odgovori: »Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!« Nato Marija reče: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!« I anđeo otiđe od nje.

DC6TBI9X7J

Promišljanje

Danas slavimo Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije. Samo po sebi to ne bi imalo nikakvog smisla. Možda se pitamo i zašto i čemu sada to? Pogledajmo što nam kaže evanđeoski odlomak. Anđeo kaže Mariji da je našla milost.

Kakva je to milost? Milost da ju je Gospodin odabrao da bude majkom njegova Sina. Milost da ju On, Gospodin, želi da od njezinog tijela, od njezinog mesa uzeti ljudsku narav. Nastaniti se u njezinoj utrobi. Tako Isus biva i Bog i čovjek.

Time Marija, po Isusu postaje zamilovana – puna milosti.

Da, to je tako, kažeš, ali nema to previše veze s onim što danas slavimo. Pogledaj što nam govori prvo čitanje. Govori o padu čovjeka. O zmiji koja je porušila ono što je Gospodin odavno naumio u svom planu za čovjeka. Zmija je govorila a čovjek se dao nagovoriti. Dao se uvući u grijeh i počinio ga je. Prekršio je zapovijed. Stoga je bilo potrebno da dođe Čovjek koji će obnoviti taj odnos. I došao je, taj čovjek jest Isus. A njegova majka? Ona je i više nego primjer, ona je uzor onoga što je Gospodin pripravio za svakog od nas. Pripravio nam je život iz vjere, ne bez muka i tjeskoba ali s obećanjem. S obećanjem da ćemo dospjeti do onoga što je Gospodin za nas namijenio. A to je život u Kraljevstvu Nebeskom.

Bog je zato sačuvao Mariju od grijeha, zbog zasluga svoga Sina. Mariji nije zato uskratio slobodnu volju, anđeo joj navješta što će se dogoditi i čeka odgovor.

Ona, nakon što je promislila odgovara – budi volja tvoja! Kolike li poslušnosti!! Kolike li hrabrosti!! Prepustiti sve što imamo Gospodinu! Tu leži ona iskrena i duboka vrijednost Marije. Ona je uzor svim vjernicima. Ona je prva koja je povjerovala navještaju. Zato ona zaslužuje posebno mjesto u našim srcima kao posrednica milosti. Milost je ta da se djeca Božja zovemo i jesmo. A sve to preko poslušnosti Marije.

Nasljeduj Marijin lik u svojem životu. Osluškuj Gospodina koji ti govori preko anđela. Traži i ne odustaj. Prihvati Njegovu volju i uđi zajedništvo ljubavi Gospodnje!

Neka ti Marijin zagovor u tome pomogne!

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 7. prosinca 2015., in Blagdani i svetkovine, Evanđelje, Nekategorizirano and tagged , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: