Mislena molitva

“Dakle, što sam gladniji, što mi većma zima, što me većma progone, sve skrušenije ću Boga moliti. O blažena nevolja, koja nam s Boga s neba svuče. Blažena molitva po kojoj se s Bogom sjedinimo. Blaženi svaki koji sebe muči, da se s Bogom ne zaboravi. Al vidi glupavosti, zrilo čeljade što radi. Gladno je, biži od svakoga jila kad griši; jer ko griši, od Boga biži. Al od Boga biži i redovnik, ako svitovnu čast traži, svitovno se vlada, savršenost ne želi. Isuse budi moja jedina želja!”

8576108847_8b25d26539_z

Za karmelićane sol i svjetlo života je mislena molitva. Nutarnja molitva. Molitva osluškivanja. Molitva na koju nas poziva sv. Ivan ljubljeni učenik, dok glavom naslonjen na Isusovo rame, prsa, osluškuje njegovo srce, ne toliko riječi koje govori. Meni je ovo najbolje objašnjenje nutarnje, mislene molitve. Karmelićani imaju takve dvije molitvene dobi u danu. U dva maha dnevno, smireno i spokojno, kao sisanče na grudima majke, oslušuju otkucaje njegova srca. (usp. Ps 131,2)

Sveta Mala Terezija ističe da se onda kada misli i želje “zadaju pravo mučeništvo”, može poslužiti dobrom duhovnom knjigom. Navedeni ulomak sluga Božji završava usklikom: “Isuse budi moja jedina želja!” Sve želje koje nisu i njegove želje, muka su.

Sluga Božji, kako vidimo iz uvodnog navoda, navodi neke vanjske nevolje za molitvu. To su glad i zima. U vrijeme njegove mladosti, a gotovo i čitavoga života, karmelićani su imali dva obroka dnevno. Podnevni i večernji. Zajutrak je bio nekako usputan. Odricanje je često puta izazivalo glad. Čežnju za hranom. Počesto je zadavalo poteškoće molitvi. druga muka je bila hladnoća. Od svetkovine sv. Josipa (19.3.) do svetkovine Ivana od Križa (24.12. po starom kalendaru) u samostanu se nije ložila vatra i nisu se nosile čarape. I sv. Terezija od Djeteta Isusa piše da joj je zima jako teško padala. Upravo je strahovala od zime. Zima je bila posebno teška u našim sjevernim krajevima. Velika kušnja za boravak u koru na molitvi.

Friars-at-prayer

Sluga Božji bio je revan u obdržavanju Pravila i Ustanova. Na to je poticao i braću. No nisu svi bili istoga mišljenja. Mrmljanja, prigovaranja i otpor doživljavao je kao progon, pa zato i kaže: “što me većma progone”. Taj progon nije radi njega, on ga nije izazivao, već radi vjernosti redovničkim odredbama. Duh vremena bio je takav. Svakako, nije mu bilo lako. Na osobnom planu on je sve prihvaćao kao volju Božju. Tu je nalazio utjehu.

Kao odgovor na sve ovo kaže:

“Sve skrušenije ću Boga molit.”

Štoviše, on te nevolje naziva blaženima. Glad, zimu i progonstva on uzima kao prednosti. Ne kao zapreke na putu prema Bogu. On je nevolju prihvatio kao volju Božju. Nije dopustio da ga nevolje udalje od Boga. tako prihvaćene one su mu postale sredstvom privlačenja Boga u dušu. Nevolje su bile veoma spremne da ga odvuku od Boga. U grijeh.

Veli:

“Tko griši, od Boga biži.”

Nevolje nije proklinjao, niti Bogu predbacivao što ga je u njih uveo. Vidjeli smo, nazvao ih je blaženima. Takvima ih je prihvatio i nije se “s Bogom zaboravio”. Nevolje nisu njegova želja. On ih ne traži. Ne traži ništa izvan Boga. Stoga i kliče:

“Isuse, budi moja jedina želja!”

Molitva nije užitak. Molitva je borba s nevoljama. prihvaćanje nevolja u molitvi pretvara se u sredstvo privlačenja Boga u dušu. Tako molitva postaje prostor prisutnosti Božje, a to je užitak. Biti s Bogom. Glavom naslonjen na njegove grudi, slušati otkucaje njegova srca. Glad, zima i progonstvo po poslušnosti i vjernosti postaju blaženstva po kojima dolazi Bog. Neka nas i ova jedinica Gerardove škole molitve učvrsti u želji, jedinoj žalji koja je Isus Krist!

o. Vjenceslav Mihetec

  1. Hvaljen Isus i Marija!
    Blagdan sv. Ivana od Križa je 14. prosinca kad sam rođen 1974. godine pa Vas braćo lijepo molim da se molite za mene i velike potrebe moje osmeročlane obitelji (6ero djece) jer sam više od godine dana bez posla i primanja u dugovima i kreditima(supruga na birou).
    Hvala Vam od srca!
    Alen

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: