I ta vjera ovdje rađa predanost i ljubav

Iz Evanđelja po Ivanu, Iv 2, 1-12

U ono vrijeme: Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: »Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!«

A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: »Napunite posude vodom!« I napune ih do vrha. Tada im reče: »Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.« Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: »Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.«

Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana.

COJQ6XJU0V

Promišljanje

Čitajući ovaj evanđeoski odlomak, najviše me se dojmio čin vjere. Čin koji je učinila Isusova majka – Marija. Nalazimo se na početku Isusova djelovanja. Ono počinje radošću. Svadba jest radost. Radost što dvoje ljudi postaju jedno tijelo, slika Boga samoga. Oni svoj život više ne dijele na dvoje, već jedno. Svoje živote spajaju i tako prolaze kroz život. Ne sami već zajedno.

I upravo tu se smješta Isus i njegovo prvo znamenje. Znamenje koje je u funckiji da učvrsti vjeru njegovih učenika. Njegovi učenici smo svi mi, i svakodnevno nam trebaju znamenja i pomoći da ustrajemo na pute prema Gospodinu. Teško je vjerovati kada se suočimo s stvarnošću naših života, s problemima koje on nosi. Jednostavnije je ili odustati ili se zatvoriti u sebe i zaboraviti sve ostalo.

Pravi primjer onoga što treba učiniti nam pruža Blažena Djevica Marija. Njezina vjera je bila ono što ju je poticalo na djelovanje, što ju je nosilo u životu. Odgovor na anđelov poziv bila je njezina vjera. I ta vjera ovdje rađa predanost i ljubav. Ovdje je to ljubav prema mladencima koji će uskoro ostati bez vina. Znamo što to znači, kada na svadbi vina nestane. I Marija, polazeći od vjere, pristupa Isus i ništa mu ne savjetuje, već jednostavno kaže da vina nemaju. Nije se obazirala na riječi koje joj je Isus rekao, već odlazi k poslužiteljima i govori im da učine sve što im god Isus kaže. Ostalo znamo.

Vidiš, kolika je moć vjere. Ona vodu pretvara u vino. To je odgovor koji svatko od nas treba pružuti na ponudu Gospodnjeg spasenje. Promisli, koji je tvoj odogovor na Božju ljubav. Nemoj odmah reći da je sve propalo i nestalo jer ti je teško i neugodno. Živ si, a to je već dokaz da postoji smisao za tebe. Da ne postoji, živ ne bi bio.

Stoga, potraži svoj odgovor vjere. Neka ti Blažena Djevica Marija bude pomoć i uzor u tome!

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 17. siječnja 2016., in Evanđelje, Nekategorizirano and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 2 komentara.

  1. >>> Ženo, što ja imam s tobom? <<<
    Zar se ovako drsko odnosi prema Majci?

  2. “Ženo” je bio častan naziv uobičajen za to doba.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: