Jer osnovni element spašenosti je radost.

Iz Evanđelja po Luki; Lk 3, 10-18

 U ono vrijeme:

Pitalo je Ivana mnoštvo: »Što nam je dakle činiti?«

On im odgovaraše: »Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako.«

Dođoše krstiti se i carinici pa ga pitahu: »Učitelju, što nam je činiti?«

Reče im: »Ne utjerujte više nego što vam je određeno.«

Pitahu ga i vojnici: »A nama, što je nama činiti?«

I reče im: »Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte i budite zadovoljni svojom plaćom.«

Narod bijaše u iščekivanju i svi se u srcu pitahu o Ivanu nije li on možda Krist. Zato im Ivan svima reče: »Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača da pročisti gumno svoje i sabere žito u žitnicu svoju, a pljevu će spaliti ognjem neugasivim.«

I mnogim je drugim pobudama Ivan narodu navješćivao evanđelje.

K5CCEEPQPK

Promišljanje

Današnji evanđeoski odlomak donosi nam lik Ivana Krstitelja. S jedne strane vidimo ljude koji dolaze k Ivanu, s druge ono što on čini. Što narod traži od Ivana? Traže savjet. Teško im je u životu, ne znaju što i kako činiti da zadobe spasenje. Nemoj misliti da se to spasenje odnosi na nešto što je daleko od života. Nipošto. To se odnosi na sreću i radost. Ne naziva se bez razloga treća nedjelja došašća nedjelja radosti. Jer osnovni element spašenosti je radost. Radost je najbliža iskustvu prisutnosti Gospodina u nađem životu. A to možemo susresti u svakodnevnom životu.

Upravo to se krije u savjetima koje Ivan daje onima koji ga pitaju.  Pokazuje im da kroz svakodnevicu mogu činiti ono što je potrebno da dospiju do punine života. Punine koja je označena u radosti, kako prema životu, tako i prema svome bližnjemu. Naš život je povezan s životima onih koje susrećemo i koji nas okružuju. Ivan ne savjetuje ljudima da čine stvari koje su nemoguće, koje zahtjevaju novac, napor, vrijeme, teškoće. On pronalazi u stvarnosti način da budemo bolji ljudi. A to zahtjeva našu suradnju s Gospodinom.

U tome je važnost Ivana Krstitelja. On upućuje i pripravlja put Isusu. Poučava narod samoj srži Zakona koji je sadržan u Starom Zavjetu. On je sažet, kako nam Isus donosi, da ljubimo Boga i da ljubimo bližnjega. Ivan je to navještao. Da mi, kroz svoje poslove koje vršimo svaki dan ostvarujemo udio u Gospodinu. Njegovo krštenje je bila najava onoga što se ima dogoditi. Najava krštenja Duhom Svetim i ognjem. To krštenje zbiva se kroz cijeli naš život. Ne govorim tu o krštenju kao sakramentu, već krštenju koje obilježava naš životni put.

Krštenje Duhom Svetim jest sakrament kojim ulazimo u Crkvu, po kojem bivamo pritjelovljeni Tijelu Kristovu. Krštenje ognjem – to je zadatak koji nam je povjeren. Ono se događa kroz naš cijeli životni hod ovom zemljom. Dok god dišemo ovaj zrak koji nas okružuje, dok god nogama dotičemo tlo, dok se u našim očima lomi svjetlost sunčevih zraka, dok nam kožu dodiruju kišne kapi, smijeh, tuga i radost i žalost ljudskih odnosa obilježavaju našu svakodnevicu. To je krštenje života. To je oganj. Oganj koji tinja u našim grudima, koji nam je utisnut pri stvaranju. O njegovom rastu ovisi naš život. Zašto? Zato jer nas taj oganj potiče na djelovanje, na akciju, činjenje djela. Djela koja čine Gospodina radosnim i nas same radosnim. Sve je povezano. Ivan je to znao, zato je i navještao Evanđelje.

Približavamo se Rođenju Gospodnjem. Promisli, kakav je oganj u tebi i kamo ga usmjeravaš. Ne zaboravi, da ćemo biti suđeni po djelima. Djela će nas osuditi, djela će nas spasiti. Stoga, uđi u svoje srce, usmjeri pogled prema stvarima koje se naizgled čine obične. Na svoj svakodnevni život. On je mjesto rasta ognja u tebi. Oganj Stvoritelja. Uzmi ovaj tjedan pred tobom i promatraj svoju svakodnevicu te se potrudi da u njoj otkrivaš tragove Gospodnje.

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 13. prosinca 2015., in Evanđelje, Nekategorizirano and tagged , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: