Svetkovina Marije Bogorodice

     Prvim danom mjeseca siječnja započinje nova godina. Novi početak. Zemlja je još jedanput napravila puni krug oko sunca ta započinje svoj novi ophod. Na taj dan, Crkva se spominje One koja je Sunce Svijeta. Slavi se svetkovina Svete Bogorodice Marije.

     Zašto baš ta svetkovina i to baš na taj dan? U susretu s životom čovjek je često prestrašen, unatoč današnjem tehnološkom napretku i svim mogućim sigurnosnim sustavima koji nas okružuju. Svatko od nas iskusio je i morao u svoj život ugraditi svijest da je život muka. Dolina suza. Zanimljivo je to, da život, koji je dar, povezujemo s mukom i teškoćama. Znamo da je tako. Mnogi od nas rade za male plaće ili su usamljeni ili nemaju djece ili nisu udani, mnogi žive u divljim brakovima, mnogi se iseljavaju iz naše domovine, sve se manje osmjeha vidi na licima ljudi kao da se neko sivilo, poput ove zime i magle koja sada vlada uvlači u srca ljudi. To jest naša stvarnost, ali to nije kraj. Postoji nešto što mjenja sve. To je ljubav Božja.

NLJOHCUL2T

     Sada me pitate, pa otkuda to dolazi? Nova godina jest vrijeme novog početka. Vrijeme u kojem se stvaraju odluke koje određuju naš život. One se ne ograničavaju samo na to da neću više pušiti ili piti alkohol ili da ću smršaviti. Moramo postati svjesni da mi kao osobe nismo toliko površni. Da u našim srcima odzvanja glas Božji, kako nas poučava apostol Pavao da odasla Bog u srca vaša Duha Sina svoga koji kliče: “Abba! Oče!”  (Gal 4, 6). Stvorimo svi odluku da ćemo kroz ovu godinu upravo taj glas više slušati i ravnati svoj život, što će reći naša djela, prema njemu.

     A da bismo to mogli, pred nama se pokazuje uzor u prvoj učenici Isusovoj, a to je Njegova majka Marija. Evanđelje nam govori o tome što se dogodilo kada su pastiri posjetili Mariju te što su im anđeli rekli o tom djetetu. Promotrimo što Marija u tim trenucima čini. Evanđelist Luka nam to donosi sljedećim rječima: Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu. (Lk 2, 19) U središtu se nalazi srce, a srce je prema Bibliji, središte ljudskog bića, organ gdje se smještaju volja i intelekt. Tu se donose odluke, tu se zauzima stav prema životu, tu boravi sam život. Prebirati znači promišljati, donositi sud o događajima, promatrati ih, ugrađivati ih u sebe te od njih stvarati okosnicu naših života. Kroz iskustvo majčinstva, Marija je bila u bliskoj vezi s Isusom, nosila ga je pod svojim srcem. Rodivši, i ona je bila iznenađena što se sve to događa s Isusom, ali je vjerovala da je uistinu on Sin Božji. Polazeći od te vjere ona je sve što se događalo povezivala s Božjim obećanjem te od toga stvarala okosnicu svoga života. Promatrala je i u sebe ugrađivala događaje koji su označavali Božju prisutnost. U događajima je prepoznavala djelovanje Božje. Upravo to je jedna od najvećih pouka koje možemo naučiti u Marijinoj školi. Da je naš svakodnevni život mjesto ostvarenja Božje volje. Svatko od nas je Gospodinu dragocjen i upravo zato nam u srcu odzvanja glas Božji.

     To je razlog zašto na početku nove godine slavimo ovu svetkovinu. Naši životi plod su naših odluka. Marija je odlučila prihvatiti Božji poziv da postane majka Sina Božjega, prihvatila je ono dobro i ono loše što s tim dolazi, ali s željom da vrši volju Božju. Poput našeg Spasitelja koji je u Getsemaniju rekao neka bude volja Tvoja, i Marija je rekla svoj da Bogu. I svatko od nas je pozvan na početku nove godine reći svoj da Bogu. Pronaći u svojem životu barem jednu zraku svjetla, jednu dobru stvar. To može biti radost jer sam živ, jer imam ruke i noge, krov nad glavom, obitelj, prijatelje. Svi imamo zašto biti zahvalni Bogu i kliknuti u svojem srcu Oče!

     Nasljedujmo i mi Mariju, tako što ćemo svoje živote, živeći dan po dan, sve više suobličavati Kristu vršeći njegovu zapovjed da ljubimo Boga i bližnjega svoga.

Vlč. Mario Kralj

Posted on 1. siječnja 2019., in Blagdani i svetkovine, Ljubav, Marija, Vjera. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: