Biti Blagovjesnik

Iz Evanđelja po Luki; Lk 1, 1-4; 4, 14-21

Kad već mnogi poduzeše sastaviti izvješće o događajima koji se ispuniše među nama – kako nam to predadoše oni koji od početka bijahu očevici i sluge Riječi – pošto sam sve, od početka, pomno ispitao, naumih i ja tebi, vrli Teofile, sve po redu napisati da se tako osvjedočiš o pouzdanosti svega u čemu si poučen.

U ono vrijeme: Isus se u snazi Duha vrati u Galileju te glas o njemu puče po svoj okolici. I slavljen od sviju, naučavaše po njihovim sinagogama.

I dođe u Nazaret, gdje bijaše othranjen. I uđe po svom običaju na dan subotni u sinagogu te ustane čitati. Pruže mu Knjigu proroka Izaije. On razvije knjigu i nađe mjesto gdje stoji napisano:

»Duh Gospodnji na meni je

jer me pomaza!

On me posla blagovjesnikom biti siromasima,

proglasiti sužnjima oslobođenje,

vid slijepima,

na slobodu pustiti potlačene,

proglasiti godinu milosti Gospodnje.«

Tada savi knjigu, vrati je poslužitelju i sjede. Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega. On im progovori: »Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.«

Promišljanje

Današnji evanđeoski odlomak završava s riječima o ispunjenju Pisma. Što li se to ispunilo? Da bi se nešto ispunilo, moralo je postojati obećanje, proročanstvo, nešto čemu se ljudi nadaju, iščekuju. Isus je to ispunjenje obećanja. A koje je onda bilo obećanje? Ono koje je prorok Izaija navijestio, da je Duh Gospodnji onaj koji je na Isus jer ga pomaza i učini blagovjesnikom siromasima, sužnjima oslobođenje, vid slijepima, pustiti na slobodu potlačene. To je proročanstvo novog svijeta.

Ako pogledamo sebe i svoje obitelji, što možemo reći? Da se uopće nije ostvarilo to obećanje. I dalje nam je teško, pritišću nas s raznih strana i to cjelokupno društvo, naši bližnji pa čak i mi sami sebe pritišćemo. Možemo li se uopće s time nositi? Ja znam da ne mogu. Ne mogu to sam nikako sve podnijeti. Što onda možemo uopće učiniti?

Naše današnje vrijeme ne razlikuje se toliko od Isusovog vremena. Tada su postojali oni koji muče narod, bilo kroz cijene, takse, porez, nezaposlenost, iseljavanje, nedostatak djece. Tako nam je i danas. Koja je onda razlika? Novost je upravo Isus.

On je onaj koji je pokazao kako nije nemoguće suočiti se sa životom. Nosio je svoj križ. Pokazao nam je smisao i put života. Smisao našeg života jest da nasljedujemo Isusa. Sjetimo se svojeg krštenja. Na njemu smo primili Duha Svetoga, pomazani smo krizmom spasenja. Mi smo Kristovi. Nismo sami. On nam je pokazao da se život ne sastoji od bijega pred problemima i teškoćama već u nošenju križa prema vječnosti, i to ne sami već s Njime. To je ostvarenje proročanstva o godini milosti Božje.

Gdje se to susrećemo s Isusom? U Euharistiji, gdje postajemo jedno s njime blagujući njegovo Tijelo i Krv kako bismo od naših srdaca učinili žrtvenik Bogu. To je ono na što smo pozvani krštenjem – biti slika Božja. A to se ostvaruje u našim obiteljima i našim međusobnim odnosima. Svakim novim danom moramo se s time suočiti i reći kada nam je teško, da ne možemo sami, ali da ćemo s Isusom nositi križ svojeg života.

Nemojmo zaboraviti da nismo sami, da nismo ostavljeni, da nas nije Isus zaboravio. Mi smo njegovi, i tako se trebamo i ponašati. Neće nam biti dobro i lijepo i krasno u životu niti će nam se sve želje i snovi ostvariti. Isus nije došao na svijet da nama bude sve dobro, već je došao da nam pokaže kako možemo osjećati mir u srcu te biti bolji ljudi. U konačnici kako ostvariti život vječni. A klica vječnoga života nalazi se u sadašnjem trenutku, u onim stvarima koje nam teško padaju i u našoj često tužnoj svakodnevici. To je ono čemu nas ući današnje evanđelje, da smo svi mi pozvani biti blagovjesnici ljubavi Božje. Taj poziv proizlazi iz krštenja, kojim urastamo u smrt i život Isusa Krista. Činimo to svaki dan, posvijestimo si da nismo sami, da nas Isus ljubi te da možemo, dapače, pozvani smo biti jedni drugima blagovjesnici te nositi bremena jedni drugima.

Vlč. Mario Kralj

 

Posted on 27. siječnja 2019., in Blagdani i svetkovine, Duh Sveti, Evanđelje, Misli, Molitva. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: