Kome ćeš ti služiti?

Iz Evanđelja po Mateju; Mt 2, 1-12  

Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: »Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.« Kada to doču kralj Herod, uznemiri se on i sav Jeruzalem s njime. Sazva sve glavare svećeničke i pismoznance narodne pa ih ispitivaše gdje se Krist ima roditi. Oni mu odgovoriše: »U Betlehemu judejskome jer ovako piše prorok:

’A ti, Betleheme,zemljo Judina!

Nipošto nisi najmanji među kneževstvima Judinim

jer iz tebe će izaći vladalac

koji će pāsti narod moj – Izraela!’«

Tada Herod potajno dozva mudrace i razazna od njih vrijeme kad se pojavila zvijezda. Zatim ih posla u Betlehem: »Pođite«, reče, »i pomno se raspitajte za dijete. Kad ga nađete, javite mi da i ja pođem te mu se poklonim.«

Oni saslušavši kralja, pođoše. I gle, zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mjesta gdje bijaše dijete. Kad ugledaše zvijezdu, obradovaše se radošću veoma velikom. Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu. Upućeni zatim u snu da se ne vraćaju Herodu, otiđoše drugim putem u svoju zemlju.

729ISZ5CAQ

Promišljanje

Svakog dana, na istoku, sunce se rađa i obasjava naš svijet. Sve ono što poznajemo, što nam je blisko i drago. Svakog dana noć biva zamjenjena danom. Tama prelazi u svjetlost. Ono što nepoznato jest, postaje poznato.

Mudraci dođoše s istoka. S istoka dolazi i zvijezda. Zvijezda putuje nebom. Mudraci kroče zemljom. Sunce plovi nebeskim svodom i razgoni tminu. Mudraci dolaze u Jeruzalem pokloniti se kralju. Tko i kakav je to kralj, koga i zvijezda prati?

Znamo iz vlastitog iskustva, da gdje tama biva, života nema. Naprotiv, gdje svjetlost jest, ondje i život buja. Nije li tako i s našim životima? Kada nešto ne razumijemo i čini nam se kao da lutamo, da prolazimo kroz poteškoće i tame kojima kraja nema. A opet, dogodi se da kroz tamu našeg života ipak neka zraka svjetlosti probije se i pokaže nam kamo trebamo ići. Nije li upravo jedna takva zraka svjetlosti svetkovina koju danas slavimo?

Dijete, koje je rođeno, u Betlehemu, za kojemu su već anđeli svoju slavu pjevali a pastiri se radovali, sada biva posjećeno od trojice mudraca koji mu donose darove kao kralju. Malen i neznatan, već od rođenja blagoslovljen i priznat. Priznat za službu koja mu je dodijeljena. Službu spasitelja i otkupitelja. To je kraljevstvo Kristovo. To je Evanđelje. Da je svaki čovjek otkupljen, odnosno vraćen u krilo Očevo. Ta zbog toga je Isus i došao na svijet. Njegovo kraljevstvo jest križ a kruna jest uskrsnuće. Tome svi moramo težiti i u tome ga nasljedovati. Naša vjera nije neko puko nabrajanje molitava ili izvršavanje nekih zavjeta. Ona je mnogo više. Ona je kročenje stazom kojom je kročio sam Sin Božji, a to je križ. Boraviti u ljubavi Očevoj jest ono na što je svaki od nas pozvan. Nemoj to zaboraviti.

Mudraci su to shvatili. Oni su vidjeli zvijezdu, shvatili su da sunce izlazi svaki dan s razlogom. Ono to čini da odagna tamu, da pruži nadu onima koji žive od svjetlosti. A svjetlost jest Gospodin. Onaj koji je sve stvorio. Mudraci su razaznali da je Isus taj koji razgoni tamu, tamu kneza ovoga svijeta. I upravo ta tama je ona koje se trebamo čuvati. A kako se ona očituje? U egoizmu, naglasku na sebi, sebičnosti, oholosti, uznositosti, samodostatnosti… Primjera je puno a svi oni nas odvajaju kako od Gospodina tako i od bližnjega. To je tama protiv koje se trebamo boriti. To je tama koju Isus razgoni i vraća nas u svjetlost. Borba jest nošenje križa i to svaki dan u svakodnevnim stvarima. Tu treba prepoznati borbu svjetla i tame. Kome ćeš ti služiti?

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 5. siječnja 2016., in Blagdani i svetkovine, Evanđelje, Nekategorizirano. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: