Moje srce…

Iz Evanđelja po Luki; Lk 6, 39-45

U ono vrijeme:

Kaza Isus učenicima prispodobu: »Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu upasti? Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj.

Sto gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: ‘Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku’, a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu.

Nema dobra stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom. Ta svako se stablo po svom plodu poznaje. S trnja se ne beru smokve niti se s gloga grožđe trga.

Dobar čovjek iz dobra blaga srca svojega iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo. Ta iz obilja srca usta mu govore.«

OH31QPE4DC

Promišljanje

Današnji evanđeoski odlomak završava riječima da iz obilja srca usta čovjeka progovaraju. Izraelac u srcu ne promatra isključivo organ koji pumpa krv čime održava čovjeka na životu ili mjesto koje sadržava osjećaje. Srce je mjesto gdje boravi ljudska duša, što znači da ondje borave misli, sjećanja, osjećaji. To je mjesto gdje se donose odluke. Jednom riječju srce je središte ljudskog bića.

Kakvo je središte bića takav je čovjek. Na jedan jasan način to je predstavljeno u prvom čitanju od strane Siraha. Obratimo pažnju na sljedeći redak: Obradu voćke očituje njezin plod: tako i riječi čovjekove otkrivaju njegove osjećaje. (Sir 27, 6) Ono što je skriveno u srcu biva otkriveno u govoru. Na koji način? Govor biva kušnja čovjeku jer očituje stanje naše nutrine. Ako govorimo glasno, upotrebljavamo grube riječi, možda i psujemo – očito naša nutrina nije baš čista. Naprotiv, ako govorimo blago, smireno, utješno – to znači da smo zadovoljni i sretni unutar sebe. Kako li je to životno i svima nama blisko! Govor pretpostavlja da me netko sluša. Ne mogu sam sebi govoriti – uvijek se obraćam nekom drugom. Potreban mi je drugi da bi mogao čuti moj govor.

Jednu stvar u životu ne možemo izbjeći – kontakt s drugim ljudima. Na svijet dolazimo kao plod ljubavi između oca i majke. Već od začeća mi smo vezani za majku. Rodivši se, otac i majka poučavaju i odgajaju dijete da bi jednog dana moglo samostalno voditi život. Vidimo da od samog početka ljudskog života on je utkan u odnose. Odnos je ono specifično ljudsko. U tome mi smo slika Božja – što smo bića odnosa. Bog je upućen prema drugome, on je Trojstvo – Otac, Sin i Duh Sveti. Kako odrastamo, stječemo prijatelje, družimo se. Zaposlivši se – opet dolazimo u susret s ljudima. Uvijek idemo nekako u susret ljudima oko sebe. Ne živimo sami za sebe već živimo usmjereni prema drugima, kao što drugi bivaju usmjereni prema nama. A sve to proizlazi iz naše nutrine. Kakvi smo u srcu takvi se očitujemo na van.

Isus nas u današnjem evanđelju poziva da preispitamo svoje srce. Pogledajmo kako se ponašamo i odnosimo prema drugima. Dali poput slijepca vodimo drugog ili prozivamo svoga bližnjega da ima trun u oku, što će reći neki nedostatak, manu, grijeh pa se nudimo da mu pomognemo to riješiti a sami u sebi ne vidimo kako smo grešni. Možda izbjegavamo priznati da nismo savršeni te da je i nama samima potrebna pomoć. Najlakše je osuditi postupke drugih ljudi a bez da se zapitamo kako bismo mi postupili u tim i takvim situacijama.

A to nam je svima teško. Lakše nam je donijeti svoj sud i reći u svojem srcu – eto ovaj ili ova ništa ne vrijedi, ništa ne radi, ništa ne želi učiniti, ništa promijeniti ili samo me vrijeđa ili uopće ne želi nikakav kontakt sa mnom, ovaj je previše zatvoren ovaj pak samo psuje. Ako uistinu želimo biti nasljedovatelji Krista – tada moramo nastojati živjeti kako je On živio. Isus je živio svoj život usmjeren prema Ocu. On nije kao polazište imao kako se drugi čovjek ponaša ili što čini – već je činio sve onako kako bi to Otac činio. Tako je oblikovao svoje postupke i ponašanje prema drugima. Činio je dobro jer je znao da se samo dobrim može nadvladati zlo.

To i jest poanta završne rečenice današnjeg evanđelja – da iz blaga srca iznosimo dobro. Kako ćemo to činiti? Tako da pročistimo svoje srce. Bliži nam se korizma – vrijeme priprave za Uskrs. Ispitajmo sami sebe, kako se odnosimo prema bližnjima, kakvi smo u svojoj obitelji, kako se ponašamo prema svojoj djeci, unucima, prijateljima. Dali kroz svoj govor i ponašanje pokazujemo im da ih ljubimo ili tek tako živimo jedni uz druge. Postanimo svjesni da moramo raditi da sebi i na svojim životima. Iako naša životna stvarnost je jako tmurna i žalosna. Zadnji tjedan čitamo u novinama i slušamo na vijestima samo strahote koje se događaju u obiteljima i u našem društvu. Kao da više ne postoji ljepša strana života. Kao da se više ne isplati živjeti niti truditi se biti dobar i pošten čovjek, biti Kristov učenik.

Uvjeren sam, braćo i sestre, da možemo i trebamo biti bolji i da život ima smisla. Evo danas ćemo primiti dijete u krilo Crkve. Dijete označava radost i nadu. Radost jer započinje novi život. Nadu jer pokazuje da sve kroz što prolazimo ima smisao koji se očituje u novom naraštaju. Budimo primjer svojoj djeci i unucima da se isplati nasljedovati Krista.

Poticaj nam daje i apostol Pavao kada kaže u drugom čitanju: Tako, braćo moja ljubljena, budite postojani, nepokolebljivi, i obilujte svagda u djelu Gospodnjem znajući da trud vaš nije neplodan u Gospodinu. (1 Kor 15, 58)

Upravo male stvari svakidašnjeg života čine da nas zlo ne nadvlada. Kada se nekome osmjehnemo, ili donesemo susjedu kruh i mlijeko iz trgovine, ili otiđemo k prijatelju na kavu ili kupimo čokoladu unuku ili unuci. Ma i obično pozdrav kada nekoga sretnemo na ulici – već čini da ova stvarnost postaje ljepša. Već to da nekoga doživimo kao osobu, da pokažemo svoju prisutnost drugome pokazuje da nam je stalo do njega. Činimo tako da uistinu budemo svjetlila koja svijetle u svijetu držeći Riječ života!

Vlč. Mario Kralj

Posted on 3. ožujka 2019., in Blagdani i svetkovine, Evanđelje, Ljubav, Misli, Molitva, Vjera. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: