Kristolik

Iz Evanđelja po Marku; Mk 4, 26-34 

U ono vrijeme: Isus govoraše mnoštvu:

»Kraljevstvo je Božje kao kad čovjek baci sjeme u zemlju. Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste – sam ne zna kako; zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu. A čim plod dopusti, brže se on laća srpa jer eto žetve.«

I govoraše: »Kako da prispodobimo kraljevstvo nebesko ili u kojoj da ga prispodobi iznesemo? Kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od svega sjemenja na zemlji, jednoć posijano, naraste i postane veće od svega povrća pa potjera velike grane te se pod sjenom njegovom gnijezde ptice nebeske.«

Mnogim takvim prispodobama navješćivaše im Riječ, kako već mogahu slušati. Bez prispodobe im ne govoraše, a nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao.

StockSnap_025J8QAOTB

Promišljanje

Današnji evanđeoski odlomak donosi nam dvije prispodobe. Tematika obje je identična – Isus želi približiti Kraljevstvo Božje onima koji ga slušaju. Kao metoda prenošenja radosne vijesti, Isus koristi prispodobe – jezičnu figuru koja uzima polazište u stvarnosti (stvarnom događaju ili procesu) pomoću kojeg se ocrtava nebeska stvarnost. Na taj način, otkriva se čudesno djelovanje Božje u našim životima.

Kao motiv ovih prispodoba Isus uzima sjeme. Jedanput stavljeno u zemlju, ono buja i raste sve dok ne donese rod. U svojoj srži sjeme nosi zalog budućnosti, dio budućnosti u sebi – u obliku hrane koje je potrebno za početni razvoj i rast. Obavijeno je ljuskom koja štiti te zalihe. Bliska nam je ta slika.

I u naša srca upisana je budućnost, i mi nosimo sjeme budućeg života u našim životima. Stvoreni smo na sliku Božju. Ne kopija, ne reprodukcija, već unikat. Jedan i jedinstven. Svatko od nas. Kao što je sjeme jedinstveno – ono nosi u sebi materijale za rast i plod, ali rađa svako drugačijim oblikom ploda. Nisu ni sve jabuke iste niti sve kruške iste. Taj potencijal možemo ostvariti tek kad bivamo stavljeni u pravo tlo. Atmosfera je važna. Važno je čime hranimo sebe. Što ulažemo u sebe, koliko često molimo, kako se odnosimo prema svojim bližnjima, kako raspolažemo svojim vremenom, koje knjige čitamo, koje internet stranice posjećujemo.

Što bi onda bilo Kraljevstvo Božje? Sudeći prema ovim prispodobama to bi bilo mjesto, prostor gdje se pronalazi mir i utočište. Kroz skromni početak dolazi do ploda. Slika je to vječnog života. Riječ, koju evanđelist spominje pri kraju odlomka jest Riječ života – radosna vijest. Srž radosne vijesti jer Kraljevstvo Božje. Glavna tema Isusova navještaja jest Kraljevstvo Božje – koje se ostvaruje s njime. Jednom riječju – to je povratak u krilo Očevo. Kako se ostvaruje? Nasljedovanjem Isusa Krista, onoga koji nam je početak i svršetak naše vjere. Kako se ulazi u Kraljevstvo? Preko vjere. Vjera je predanje vlastitog života Gospodinu, životni stav prihvaćanja i ucjepljenje u otajstvo Isusa Krista preko sakramenta.

Kako to možemo ostvariti u našem životu? Stavimo pred sebe ovu sliku. Ime svakoga od nas upisano je u dlan ruke Očeve. Otac želi da živimo u zajedništvu s njime, zato je poslao svoga Sina da nas otkupi i Duha Svetoga da nam dade snage te mognemo ostvariti cilj našeg postojanja. To je klica koju nosimo. Ona mora postati realnost, ali na koji način? Tako što ćemo postati drugi Krist – kristolki.

Biti sjedinjeni s Kristom, kao što je sjeme sjedinjeno s tlom – to je naš put. On se ostvaruje kroz sakramente – susrete s Kristom, ali i postupnim preuzimanjem Njegovih obrazaca ponašanja. To znači da ne čekamo više da netko nama učini nešto dobro, da ljubav koju želimo osjećati krenemo iskazivati drugima. Možemo početi s jednostavnim pristupom našem ocu ili majci, dečku ili djevojki, prijatelju ili prijateljici. Javiti mu/njoj i u sebi otvoriti prostor za drugoga. Voditi se zapovijeđu ljubavi.

Neka nam jedna latinska misao pokaže svjetlo u ovom traganju za Kraljevstvom Božjim – da bi bio ljubljen ljubi. Čini tako i otkrit ćeš da ti je Gospodin bliže nego što misliš!

I ne zaboravi, dragocjen/a si jer si upisana u Očev dlan!

M. K.

 

Posted on 16. lipnja 2018., in Blagdani i svetkovine, Evanđelje, Ljubav. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: