Perspektiva vječnosti

Iz Evanđelja po Ivanu; Iv 15, 26-27; 16, 12-15 

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom.

Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh Istine -upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.”

StockSnap_SSIKAEOOXR

Promišljanje

Danas slavimo svetkovinu Duhova, spominjući se silaska Duha Svetoga nad apostole, koji postaju od prestrašenih i izgubljenih pojedinaca zajednica koja navješta radosno i hrabro Isusa Krista. Oni su postali svjedoci Evanđelja – radosne vijesti koja se sastoji u tome da je Sin postao čovjek – Isus Krist koji je svojom mukom, smrću i uskrsnućem uništio grijeh, svladao đavla te pokazao put prema zajedništvu s Bogom.

Da bi Isusovo djelo otkupljenja bilo dovršeno bilo je nužno da on uziđe k Ocu, te da nam pošalje Duha Svetoga. Isus nam kaže da će nas Duh upućivati u istinu, da će On svjedočiti za njega. A preko toga i svatko tko ima udjela u Duhu svjedočit će za Gospodina.

Što bi bila istina? Isus nam kaže da još mnogo toga ima što nam treba biti rečeno ali da nismo sposobni nositi. U susretu s patnjama i progonstvima čovjek se lako obeshrabri, ideali počni blijediti, snaga se gubi, ustrajnost posustaje te čovjek želi samo pobjeći od svega. To su učenici činili prije dolaska Duha. Nije im sve znano. Ni nama nije sve znano. Duh je pak onaj, koji nas upućuje u istinu. Koju istinu? Da na ovom svijetu imamo muku, ali da je Gospodin s nama. Da je istina, život na zemlji težak i često jadan, no svoj cilj ima u vječnosti. Put Isusa Krista jest put svakoga od nas, i mi moramo nositi svoj križ kako bismo prispjeli u vječnost. Ne možemo promatrati život polazeći iz sadašnje prespektive, iz prolaznih emocija, iz strogog razumskog zaključivanja već, jedino iz odnosa prema Gospodinu. To je Duh Sveti – odnos između Oca i Sina. I on je nama dan! Na koji način?

Na način što se uspostavljaju novi odnosi među nama. Više nismo stranci već braća i sestre. A što rade braća i sestre? Međusobno se ljube! To je oznaka kršćanina! To je i plod Duha, kako nas prekrasno uči sv. Pavao u drugom čitanju: Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. (Gal 5, 22 – 23)

Najkraće rečeno – to je uozbiljenje zapovjedi ljubavi. Sada naš život postaje Hram Duha Svetoga te ono što činimo postaje utjelovljenje Duha Svetoga. Naša djela, naše misli, naši postupci, naši odnosi – sve je to prostor u koji unosimo Gospodina.

To je poruka današnje svetkovine. Bili smo slabi i prestrašeni – a postali jaki i hrabri. Ne znači da sada činimo što hoćemo, već da činimo ono što nam Duh govori. Duh nam govori da živimo iz perspektive vječnosti. Takav život uključuje aktivno zalaganje za rast u ljubavi prema Gospodinu i bližnjemu. Kroz sakramenti hranimo svoj odnos prema Gospodinu, a kroz djela ljubavi svoj odnos prema bližnjima. To znači unositi smisao gdje smisla nema, osmjeh gdje je tuga, snagu gdje je slabost, podršku gdje podrške nema. Jednom rečenicom to bi glasilo – biti svakom čovjeku brat i sestra. A svi znamo kako pristupamo bratu i sestri. To je plod Duha Svetoga!

Biti čovjeku bližnji!

M. K.

 

Posted on 19. svibnja 2018., in Blagdani i svetkovine, Duh Sveti, Evanđelje, Ljubav, Misli, Molitva, Vjera. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: