Biti svjedokom uskrsa

Iz Evanđelja po Luki; Lk 24,35-48 

U ono vrijeme: Učenici su Isusovi pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.« 

Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede.

Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: »Ovako je pisano: ’Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.«

0NZAA3ZCIY

Promišljanje

Prošle nedjelje smo slušali o putu dvojice učenika u Emaus te o njihovom susretu s uskrslim Isusom. Nakon susreta vratili su se u Jeruzalem te ispričali što su doživjeli u Emausu.

U tom času ukaza im se Isus. Oni se prestraše i zbune. Isus ih umiruje. Pokazuje ruke i noge i traži da mu daju nešto za jelo. Nakon jela, poučava ih o tome da će Krist trpjeti i ustati od mrtvih, ćemu su svi oni svjedoci.

Današnji evanđeoski odlomak pred nas stavlja zadatak svjedočenja. Učenici su bili svjedoci uskrsnuća u svojem vremenu. Mi smo pozvani biti svjedoci danas. I mi smo prestrašeni i zbunjeni pred današnjom situacijom u svijetu, pred patnjom i svim strahotama koje se svakodnevno događaju u našoj blizini.

Evanđelje nas uči da, kada smo bez Isusa, tada bivamo prestrašeni i zbunjeni, dok kada smo s Njime, tada nama ne vlada strah već mir. Mir je obilježje uskrsa. Mir koji se prelijeva u radost. Radost zbog života. Život je najveća dragocjenost. A živi se Gospodinu. Zato nas sv. Pavao uči da živimo li ili umiremo Gospodinovi smo.

Čim Isus stupi u našu sredinu, u naše obitelji, u naše odnose – stvari postaju drugačije. Osjećamo da se isplati živjeti, da nije glupo slijediti vrednote i biti iskren, dobar, pošten i požrtvovan. Pogledaj učenike – oni su bili u strahu, nisu znali što i kako će dalje, Isus im se ukazao, ali još im nije bilo jasno što i kako dalje. Isus ih ne ostavlja već im se ponovno ukazuje i potvrđuje im da je on živ. Nije smrt imala zadnju riječ već život.

Postavljamo si pitanje, da kako ćemo mi svjedočiti uskrsnuću kad ga nismo vidjeli, gdje će sada biti Isus za nas, kako ćemo ga doživjeti. Učenici također nisu vidjeli sam čin uskrsnuća, a Isusa su prepoznali – u lomljenju kruha. Tek tada im se ukazao! To je ono na što se poziva Isus u današnjem odlomku kada kaže da je pisano u Prorocima i Psalmima o tome da Krist mora trpjeti i umrijeti i uskrsnuti. To će reći da se u Euharistiji u kojoj imamo navještaj Riječi i lomljenje Kruha pokazuje Isus. On je s nama do konca svijeta.

Isus je pokazao da svjedočenje ljubavi prema Bogu ide preko križa. To znači biti svjedok uskrsnuća. Usaditi u sebe Uskrs, da u svakom srcu nikne vjera, ljubav i nada. Mi trebamo postatiti uskrs – a to će reći, dopustit Gospodinu da se nastani u nama. Kako? Čuvajući njegove zapovjedi. A njegova zapovjed jest da ljubimo jedni druge kao što je On nas ljubio. To znači nastojati koliko i kako možemo svojim bližnjima pokazati da je Gospodin živ. Da bismo to mogli trebamo se hraniti Njegovom prisutnosti, tj. njegovim tijelom i njegovom krvlju i njegovom riječju. Jednom riječi – Euharistija. Mi trebamo prinijeti svoje živote na oltaru, kako bismo, zajedno s Isusom pronijeli radosnu vijest do kraja zemlje.

To je naš poziv! Trudi se to ostvariti kroz ovaj tjedan! Biti svjedok uskrsa!

M. K.

Posted on 14. travnja 2018., in Blagdani i svetkovine, Evanđelje, Ljestve do neba, Ljubav, Molitva, Vjera. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: