U srcu utjeloviti Krista

Iz Evanđelja po Ivanu; Iv 2, 13-25

Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: »Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku.« Prisjetiše se njegovi učenici da je pisano: Izjeda me revnost za dom tvoj. 

Nato se umiješaju Židovi i upitaju ga: »Koje nam znamenje možeš pokazati da to smiješ činiti?« Odgovori im Isus: »Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.« Rekoše mu nato Židovi: »Četrdeset i šest godina gradio se ovaj hram, a ti da ćeš ga u tri dana podići?« No on je govorio o hramu svoga tijela. Pošto uskrsnu od mrtvih, prisjetiše se njegovi učenici da je to htio reći te povjerovaše Pismu i besjedi koju Isus reče.

Dok je boravio u Jeruzalemu o blagdanu Pashe, mnogi povjerovaše u njegovo ime promatrajući znamenja koja je činio. No sam se Isus njima nije povjeravao jer ih je sve dobro poznavao i nije trebalo da mu tko daje svjedočanstvo o čovjeku: ta sam je dobro znao što je u čovjeku.

StockSnap_DFCIS475R6

Promišljanje

Na prvi mah nam nije odmah jasno Isusovo ponašanje u ovom evanđeoskom odlomku. Da bismo to uspijeli razumijeti, moramo proniknuti u atmosferu koja obavija ovaj događaj. Nalazimo se pred blagdan Pashe. Pasha je središnji Izraelski blagdan – njome se spominju izlaska iz Egipatskog ropstva u slobodu predvođeni samim Gospodinom. Bog je tu u središtu, ne čovjek. U vrijeme Pashe mnogo hodočasnika je dolazilo iz raznih dijelova svijeta u Jeruzalem, pošto postoji propis da svaki muškarac mora barem jedanput u životu boraviti u Jeruzalemu na slavlju Pashe. Dolaze iz različitih krajeva svijeta, te se pojavila potreba za mjenjačima, prodavačima itd. To je sve u redu, dok god ne dolazi do izvrtanja značenja samog blagdana. Upravo to – krivo shvaćanje, napada Isus, u ovom dramatičnom ulomku, gdje ga promatramo srditog i obuzetog revnošću za ono što je Božje.

Gospodin je postao nešto usputno, prilika da se zaradi, da se malo vidi svijeta, da se eto, malo i zabavi i da sve to još lijepo upriličimo u našem novom Hramu, simbolu Božje blizine i jamstvu da je sve moguće Izraleskom narodu. Dogodio se obrat – kao što su za vrijeme Izlaska iz Egipatskog ropstva sve nade bile položene u Gospodina, od njega je dolazio život i smrt, tako sada sve to biva zaboravljeno. Čovjek polako postaje središte zanimanja i sigurnost se traži u samoj građevini Hrama, a ne u Gospodinu. Ljudi su izgradili Hram, ne Gospodin. Gospodin je htio da ga slave, ne da ga zatvore u Hram, kao da netko može posjedovati Gospodina.

To je ono na što smjera Isus. To je ono što nam donosi Uskrsnuće. Vjera je ona koja nam omogućuje da dođemo u dodir s Isusom. Vjera koja sve što ima stavlja u Gospodina, ne u čovjeka, koja vjeruje i onda kada se čini kao da nema ničega, kao da sve propada, da nestaje u crnom zlu. I Isus je prolazio kroz tamu, kroz teškoće, kroz bolove i padove, kroz razočaranja. Ovdje vidimo primjer kako su ga njegovi suvremenici razočarali. Nisu shvaćali Zakon i Proroke. I mi se nemojmo odmah razočarati ako naši bližnji lutaju ne znajući kako ni što u ovom svijetu, kako se klanjaju novcu, slavi, seksu ili nečem tome sličnom.

Uprimo svoj pogled u Gospodina, budimo spremni i mi graditi hram Njegova tijela. Kako to činimo? Tako što prolazimo životom ravnajući se po Duhu Svetom. On je vatra koja sažiže zlo u nama. On je izazov za naš život jer od nas traži sve. I pri tome mislim doslovno – sve. Potrebno je promijeniti pogled na Gospodina, sebe, svijet, bližnje. Kako? Tako da u svemu tražimo lice Kristovo – lice patnika. To je korizmeni hod prema radosti Uskrsa – nastojati da se svaki dan u našem srcu utjelovi Isus Krist. Tako ćemo i mi uistinu postati Hram Božji – slika Božja!

Na tome putu neka nam pomogne zagovor Blažene Djevice Marije koja je rekla Gospodinu svoj da, da i mi mognemo, usprkos teškoćama i patnjama reći da Gospodinu! Nismo sami na tom putu!

M. K.

Posted on 3. ožujka 2018., in Blagdani i svetkovine, Evanđelje, Marija, Misli, Molitva, Vjera. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: