Poslušnost Ocu

Iz Evanđelja po Marku; Mk 9, 2-10

U ono vrijeme:

Uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru visoku, u osamu, same, i preobrazi se pred njima. I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma – nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti. I ukaza im se Ilija s Mojsijem te razgovarahu s Isusom. A Petar prihvati i reče Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.« Doista nije znao što da kaže jer bijahu prestrašeni. I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se začu glas: »Ovo je Sin moj ljubljeni! Slušajte ga!« I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama.

Dok su silazili s gore, naloži im da nikomu ne pripovijedaju što su vidjeli dok Sin Čovječji od mrtvih ne ustane. Oni održaše tu riječ, ali se među sobom pitahu što znači to njegovo »od mrtvih ustati«.

StockSnap_FHYHQWMEVY

Promišljanje

Možda se ponekad zapitamo zašto Isus nije odmah nastupio kao onaj kojemu je povjerena vlast, sila i moć, onaj koji može, ako samo zavapi k Ocu, prizvati u jednom trenutku 12 legija anđela da čine ono što On želi, zašto nije došlo do ispunjenja Kraljevstva Božjeg silom i snagom, moći i vlasti. Današnji Evanđeoski odlomak nam nastoji pružiti odgovor na ovo pitanje.

Nalazimo se na brdu Tabor. Isus se preobražava te razgovara s Ilijom (predstavnik proroka) i Mojsijom (onaj koji je predao Zakon Izraelcima iz ruku Gospodina). Oni predstavljaju vrhunce Izraelske vjere – uzori ponad svih. Petar, Jakov i Ivan u čudu promatraše, bijahu zadivljeni ljepotom trenutka, prisutnost Božja potpuno ih je obuzela, oni su maknuti iz stvarnosti te se pred njima pokazao Gospodin kakav jest – jednom riječju rečeno – svet. To je ono što znači bjelina. A znamo da je svet onaj koji hoda i koji je jedno s Ocem. Predlaže da ostanu tu, da naprave tri sjenice i da borave s Mojsijem i Ilijom. Oni žele biti u prisutnosti Božjoj, žele uživati u snazi koja dolazi od njega, u ljepoti koja ispunja srce.  Iz tog trenutka apostole budi jasan glas Oca: Ovo je Sin moj ljubljenji! Slušajte ga! Ubrzo nakon toga silaze s brda, a Isus im govori da nikome ne kazuju što se dogodilo dok on od mrtvih ne ustane. Oni nisu to razumjeli.

Nakon ovog odlomka, Evanđelje nas vodi prema Jeruzalemu, mjestu gdje je Isus podnio muku i smrt. No, On nije ostao u grobu, već je uskrsnuo. Isus nije ostao na brdu preobraženja, nije ostao u lijepoj i ugodnoj atmosferi daleko od života, u okrilju neba. On je sišao s brda preobraženja kako bi se uspeo na brdo križa.

Učenici ne bi uspjeli razumjeti zašto je sve to potrebno, koja je svrha muke, smrti, križa, patnje, boli, da im Isus nije pokazao dio svoje nebeske slave. Na brdu preobraženja očitovalo se nebo na zemlji. To je predokus uskrsnuća. To je posljednji trenutak svjetlosti Isusova života u kojemu Otac grli svog Sina, te nalaže učenicima da oni budu poslušni Isusu.

Poslušnost jest temelj odnosa Isusa prema Ocu. On radi poslušnosti uze naše grijehe na se, pribije ih na križ te biva uskrišen da se tako proslavi Otac. Otac želi obnoviti čitavog čovjeka, cijelo čovječanstvo, čitavi svijet. Da bi do toga došlo, ne može se zlo zlim izagnati. Potrebno je da u svako srce bude usađena ljubav, da zadobijemo srce koje može razumijeti Oca. To je razlog zašto se Isus utjelovio, zašto je proživio život kao jedan od nas – da nam pokaže kako je potrebno u svojoj koži, u svojem mesu biti onaj koji je poslušan Ocu. Voditi svoj život prema ljubavi prema Ocu i ljubavi prema bližnjemu – to je put koji vodi k uskrsnom jutru. On ne može biti bez patnje, bez križa. Ali nije u križu smisao! Nije patnja cilj! Cilj jest Nebo – a što je Nebo – nebo je zajedništvo s Ocem i Sinom i Duhom Svetim.

Da je Isus došao u moći i sili i snazi, tada bismo svi zbog sile vjerovali. Na ovaj način, pokazao nam je da svatko ima priliku upoznati Oca kroz svoj život – u susretu s drugima te u služenju jedni drugima – kroz vršenje Božje volje. A Božja volje je da se svi ljudi spase.

Stoga, zapitaj se, dali ti želiš samo uživati u svom odnosu prema Gospodinu ili ga uistinu nasljedovati? Želiš li ostati samo na brdu preobraženja ili prihvaćaš i uspon na kalvariju?

Samo onaj koji nasljeduje Isusa do kraja, bit će spašen. Ne samo preobraženje ili samo kalvarije – već oboje. To je put koji vodi u zajedništvo Svetih. Ne zaboravi na to! Život vrijedi ako se promatra iz perspektive vječnosti a u vječnosti odjekuje ono što u svojem životu činimo. Čini dobro, ustraj u vršenju ljubavi, budi spreman na kušnju i nikad ne zaboravi sliku preobraženog Isusa. Neka te u tome vode riječi koje je Otac uputio Isus – On je sin moj ljubljeni, slušaj ga!

Sjeti se – cilj jest Nebo!

M. K.

 

Posted on 24. veljače 2018., in Blagdani i svetkovine, Evanđelje, Ljubav, Molitva, Vjera. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: