Propovijedaj životom

Iz Evanđelja po Marku; Mk 1, 29-39 

U ono vrijeme: Pošto Isus iziđe iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im. 

Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike – a bijahu mnogi i razne im bolesti – i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali.

Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: »Svi te traže.« Kaže im: »Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.« I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.

YRB7K9FQHN

Promišljanje

     Isusov život obilježilo je naviještanje Evanđelja. Ta sam evanđelist Marko navodi da je na početku svojeg djelovanja, Isus rekao: Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju! (Mk 1, 15) Evanđelje je smisao Isusovog djelovanja.

     Kako se to propovijedanje ostvaruje? Vidimo, da je ozdravljao bolesne, izgonio zle duhe, zajedno blagovao s siromašnim ribarima, povlačio se na samotna mjesta da moli. Svaka od ovih aktivnosti otkiva nam kako u ovoj našoj stvarnosti, našem vremenu dolazi do uozbiljenja kraljevstva Božjeg.

     Kraljevstvo Božje jest Isus sam – on je uozbiljenje vječnosti u našem vremenu. Jednom riječu rečeno kraljevstvo Božje jest zajedništvo s Gospodinom. To je srž radosne vijesti. Ona vapi za naviještajem, da bude naviješteno svim ljudima.

     Zašto? Pogledajmo oko sebe – ratovi, manipulacije genetikom, hranom, čovjekom, korupcija, prijevare svih oblika i vrsta na svim razinama društva, moralna dekadencija čitave generacije. Nije li upravo tako bilo i u Isusovo vrijeme? Nije li, baš vrijeme koje je nama dano na korištenje, da dano nam je, potrebno Božje blizine i ljubavi? To je propovjedanje evanđelja – da postoji nada. Nada koja se ostvaruje u susretu s Gospodinom. Iz tog susreta proizlazi snaga i radost života. Snaga da se podnese teret i teškoće, tegobe i patnje koje su potrebne da se ovo naša stvarnost, naša braća i sestre i sav stvoreni svijet preobrazi u Božje Kraljevstvo. Radost da sav stvoreni svijet iz sebe samoga, potaknut milošću Božjom, izreče radosni kliktaj svom Stvoritelju.

     Isus svoj život ne odvaja od molitve. U njoj se susreće s svojim Ocem. Otac je cilj njegovog djelovanja. Sve što čini čini iz ljubavi prema Ocu. A Otac ljubi sve. I želi da se svi ljudi spase, jer nijednog nije stvorio da propadne. To je poruka Isusovog života. Kada čovjek, živi prema zapovijedima Isusovim, da ljubi Boga i bližnjega, tada on aktivno sudjeluje u stvaranju novog svijeta.

     Današnji odlomak Evanđelja poziv je na sudjelovanje u stvaranju novog svijeta. Svatko od nas je pozvan biti propovjednikom – propovijedati čuda koja mu Bog čini u njegovom svakodnevnom životu. Biti dionikom jedne prekrasne pustolovine koja se naziva život. To je ono na što smo svi pozvani – svojim životom propovijedati.

     Jednom riječju to znači biti svet. Svet je onaj koji nastoji u svojoj svakodnevici, u kapljici kiše, u travnatoj rosi, u snježnoj pahulji, u prosjaku, u djetetu, u teškoći, u patnji, u radosti – otkrivati lice Božje. To ne znači da se ne treba truditi, da trebamo prestati s našim dužnostima, da sve što činimo nije tako pobožno niti sveto. Upravo suprotno – poziv na svetost jest poziv da u svemu nastojimo susresti Gospodina. To je ono što nam Isus poručuje danas. To je poruka za svakog od nas. Da ne odustajemo kada nam se dogode teškoće, da ne gubimo vjeru, da ne slabi naša nada, da se ne ohladi naša ljubav.

     Susrest ćemo patnju, i bol. I mi ćemo biti pribijeni na križ života, kao i naš Gospodin. Ako ostanemo vjerni i predani ljubavi i služenju na putu svetosti – uskrsnuti na život vječni. A to je ono za što nas je stvorio Otac naš na nebesima.

     Svojim životom propovijedaj! I nikad ne zaboravi da poziv na svetost uključuje kao svoj temelj križ. Križ je put proslavljena. Ne tuguj zbog toga! Raduj se što i ti možeš biti dionik patnje Isusovog križa jer tek se preko križa stiže u nebo.

M. K.

 

Posted on 4. veljače 2018., in Blagdani i svetkovine, Evanđelje, Molitva. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: