Svjetlost čistoće

     Danas se spominjemo sv. Lucije. Znano nam je da potječe iz Sirakuze, grada na otoku Siciliji. Ondje je bila obećana kao zaručnica jednom bogatom mladiću, međutim, Lucija je raskinula zaruke, na što ju je njezin bivši zaručnik prijavio vlastima kao kršćanku. Pošto je odbila odreći se Krista, istaknuvši pred sudom kako je njezino tijelo, dok živi čisto hram Duha svetoga, dobila je kaznu da bude odvedena u javnu kuću kako bi bila oskvrnuta. Na to je odgovorila sljedećim riječima svjedočeći svoju vjeru:

     „Samo izvolite ali tijelo nije okaljano bez pristanka duše. Ako vašom krivnjom budem silovana, moja će čistoća zaslužiti dvostruku krunu“.

     Nakon toga podvrgnuli su je različitim mučenjima, među kojima su joj i iskopali oči te naposljetku ubili zabivši je mač u vrat. Zaštitnica je svih onih koji imaju problema s vidom.

N8ZLL50G1A

     Sv. Lucija uvidjela je i posebno njegovala krepost čistoće kao očitovanje nasljedovanja Isusa Krista. Čistoća nakane i srca je ono za čime bi svi trebali težiti i truditi se postići. To je cjeloživotni program. Program koji je ukratko sažeo sam naš Gospodin:

     Oko je tijelu svjetiljka. Ako ti je dakle oko bistro, sve će tijelo tvoje biti svijetlo. Ako ti je pak oko nevaljalo, sve će tijelo tvoje biti tamno. Ako je dakle svjetlost koja je u tebi – tamna, kolika će istom tama biti?  (Mt 6, 22 – 23)

     Radi se o čistoći pogleda. Pogled koji je upravljen prema Svjetlu koje obasjava živote svakog od nas. Potrebno si je posvjestiti kako često svoj pogled upravljamo na razne strane te nas razna svjetla privlače – moć, čast, uživanje. A zaboravljamo da je samo jedno Svjetlo koje rasvjetljuje naše srce i naš život – Isus Krist. Lucija je razumjela to. Ona je, sve do zadnje kapi svoje krvi dala život radi svog pogleda prema Svjetlosti. Promislimo i mi o našim životima, koja svjetlost obasjava naše puteve?

     Sve više se približavamo svetkovini rođenja Isusa Krista. Iskoristimo to vrijeme da uistinu naš život obasja Svjetlost Isusa Krista. Propitajmo svoju savjest, koliko uspjevamo svoja misli, riječi i djela činiti iz ljubavi prema Gospodinu? Kročimo li prema Svjetlosti ili prema tami?

     Kročiti prema Svjetlosti znači, biti bliz svojim bližnjima kako je On bio. To znači ljubiti Oca i ljubiti bližnjega svoga. Molimo malo više u ovo vrijeme, učinimo nešto lijepo onima koji nas inače živciraju, budimo blizu jedni drugima kao što bismo željeli da nam je On blizu. Na taj ćemo način uistinu prepoznati u našem životu Svjetlo i cijelo će naše tijelo biti svjetlo – Hram Duha Svetoga. Tako je činila sv. Lucija. Čini i ti tako. Ustraj u činjenju dobra, makar ne vidiš odmah rezultate. Rezultat će doći, jer Gospodin nikad ne zaboravlja one koji ga ljube!

M. K.

Posted on 13. prosinca 2017., in Blagdani i svetkovine, Ljubav, Misli, Vjera. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: