Pripravite put Gospodinu

Iz Evanđelja po Marku; Mk 1,1-8

Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega.

Pisano je u Izaiji proroku: »Evo šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da ti pripravi put. Glas viče u pustinji: ’Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!’« Tako se pojavi Ivan: krstio je u pustinji i propovijedao krst obraćenja na otpuštenje grijeha. Grnula k njemu sva judejska zemlja i svi Jeruzalemci: primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Ivan bijaše odjeven u devinu dlaku, s kožnatim pojasom oko bokova; hranio se skakavcima i divljim medom. I propovijedao je: »Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.«

photo-1512218946813-fb770726f07e

Promišljanje

Danas slavimo Drugu nedjelju Došašća. Nalazimo se u pripremi za svetkovinu rođenja Isusa Krista. Kada bismo preveli riječ evanđelje dobili bismo radosnu vijest. Kakva je to radosna vijest? To je vijest da se Bog ukazao u obličju čovjeka, sebe oplijenio da bi nas uzvisio.

Da bismo mogli razumjeti taj događaj, potrebno je pripremiti srca, da skinemo obrezak s njega te mognemo gledati očima Božjim. Stoga je pred Gospodina poslan glasnik koji navješćuje rođenje Isusa. Njegovo ime je Ivan Krstitelj. On navješta krštenje na obraćenje grijeha.

U Ivanovom djelovanju otkriva se smjer i način kako pripraviti put Gospodinu. Okrenuti se od svojih grijeha. Grijeh kalja našu nutrinu, onečišćuje nas, udaljuje nas od Gospodina. A Ivan nas poziva da pripravimo put Gospodinu.  Kako ćemo to najbolje učiniti?

Evanđelje nas poziva da se prisjetimo svojeg krštenja. Krštenjem smo postali djeca Božja, zamilovao nas je Otac Nebeski. Koliko smo toga svjesni u našem svakidašnjem životu? Dali naša djela odražavaju tu činjenicu, da si dijete Božje? Trudim li se da živim po Božjem? Pomičem li granice svoje nutrine u potrazi za Bogom, ili prolazim životom poput čovjeka kojemu je svejedno što i kako se događa?

Skinimo obrezak s svojeg srca – to je obraćenje, to je prisjećanje na ono što smo primili krštenjem, a primili smo Duha Svetoga. To je krštenje Duhom. To je vatra koja gori usred naših grudiju, onaj duh koji nas pokreće da možemo nositi sve teškoće života. Poznato nam je kako ljudski život zna biti grub, nasilan, više teret nego blagoslov. On uistinu jest takav ako se isključi iz njega plamen Duha Svetoga. Svi smo ga primili. Samo je pitanje čime hranimo taj plamen. Dali kroz molitvu i dobra djela ili kroz ugađanje sebi, kroz oholost, sebičnost, lijenost, kao da je u ovo zimsko razdoblje i naš Duh otišao na spavanje.

Nemojmo biti uspavani! Ivan nas zato i poziva da se obratimo! Obraćenje znači okretanje svojeg života. Okrenuti smjer života prema Izvoru, a Izvor je Krist. Krist koji nas krsti Duhom Svetim. Duh kojega smo baštinici, kojega nosimo u svojem srcu jest onaj koji će nam pokazati smisao svih teškoća i nedaća života. Smisao je ljubav. Ista ona ljubav zbog koje je Sin Božji postao čovjekom – da svi postanemo Jedno – Bog sve u svemu. Tada ćemo svi biti ispunjeni i sretni jer ćemo poznavati jedni druge kakvi jesmo, to će reći  – Božji.

Dok se to ne zbude, utvrdimo svoja krsna obećanja, da ćemo biti poslušni Duhu a oduprijeti se Đavlu, odrecimo se djela tame a zaodjenimo se odjećom svjetla. To će reći da činimo dobro a odrecimo se zla, budimo ponizni i strpljivi prvo sa sobom a onda s svojim bližnjima. Upravimo svoj pogled prema Kristu te činimo ono što je on činio – ljubio je Oca i ljubio je bližnjega. To je i poanta ovih svijeća koje palimo na adventskom vijencu –  da nas podsjećaju na Krista te kako upravo On rasvjetljuje tamu grijeha.

Odgovorimo na poziv koji odzvanja u današnjem evanđelju. Pripremimo svoja srca, prisjetimo se svojeg krštenja, otiđimo na sakrament pomirenja te budimo jedni drugima braća i sestre. Tako ćemo uistinu biti oni koji pripremaju put Gospodinu.

M. K.

Posted on 10. prosinca 2017., in Blagdani i svetkovine, Evanđelje, Ljubav, Vjera. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: