Klica vječnosti

Iz Evanđelja po Mateju; Mt 22, 15-21

U ono vrijeme: Odoše farizeji i održaše vijeće kako da Isusa uhvate u riječi. Pošalju k njemu svoje učenike s herodovcima da ga upitaju: »Učitelju! Znamo da si istinit te po istini putu Božjem učiš i ne mariš tko je tko jer nisi pristran. Reci nam, dakle, što ti se čini: je li dopušteno dati porez caru ili nije?«

Znajući njihovu opakost, reče Isus: »Zašto me iskušavate, licemjeri? Pokažite mi porezni novac!« Pružiše mu denar. On ih upita: »Čija je ovo slika i natpis?« Odgovore: »Carev.« Kaže im: »Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje.«

DHGGHLVO1K

Promišljanje

U medijima, kako onim vizualnim tako i pisanim, znade se u posljednjih nekoliko godina čuti jedna imenica francuskog podrijetla – platforma. Uglavnom se upotrebljava u političkim nadmetanjima kao neko rješenje gorućih situacija ili odgojnim pokušajima stvaranja nečeg novog u okviru kurikuluma. Njezino značenje pak bi trebalo biti – osnova, podloga za sporazume i suradnju. Najlakše je reći da je to temelj. Temelj je ono na čemu se gradi nešto. Svima nam je poznato da temelj drži cijelu kuću te da se u njega ulažu najbolji i najčvršći materijali. U ovom evanđeoskom odlomku, platforma, temelj jest nakana, želja, volja.

Farizeji žele podmetnuti Isusu, ocniti ga, uhvatiti ga. Radi se o političkoj stvari. Izraelac treba plaćati Hramu porez a ne caru. Hram je naime funkcionirao kao centar kako vjerskog tako i političkog života te uprave. I sada ti isti ljudi koji su se odmetnuli od svog načela, da je Bog onaj koji jedini zaslužuje odanost čije je novac bio jedan oblik vidljivog načina pokazivanja žele Isus smjestiti.

Isus je prozreo njihovu nakanu. Nakana im nije bila čista, bio je to podmukao, lukav potez zakulisne politike koja promiče svoje osobne interese. Nije li tako i danas? Nije li tako uvijek bilo i bit će? Radi li se ovdje samo o novcu? Novac je sam po sebi neutralan. Izmislio ga je čovjek i čovjek mu daje „vrijednost“. Isus ne napada novac. On napada pohlepu i oholost. Isus nas vraća na početak. Naš život ovisi i o Bogu te preko Boga o civilnim vlastima. Oni bi trebali djelovati u sinergiji – zajedno. Cilj je isti – ostvariti dobro ljudi. Zašto onda susrećemo toliko problema kada želimo svoj život postaviti prema idealima ljubavi, kojima nas sam Isus uči?

Jer kao ljudi, zaboravljamo da je naš početak i svršetak u Gospodinu. Dati Bogu božje a caru carevo ne znači samo u financijskom smislu dati novac. Bog od nas traži ljubav, požrtvovnost, usmjerenost na ono što imamo, na sadašnjost koja nam je dana da ju oblikujemo.

Isus ovdje cilja na nakanu naših postupaka. Ono što je podloga našeg djelovanja, platforma našeg života. Temelj. Ono sržno, bitno, važno. Zapitajmo se što bi to bilo? Što se nalazi skriveno iza svih mojih uspona i padova, radosti i žalosti. Kada sve maknemo, kada nas život oguli od naših iluzija, kada postanemo svjesni da je patnja sastavni dio napretka, da je bol koji osjećamo put prema proslavi, da se sve svodi na nasljedovanje Isusa te da u svakome od nas čuči mali plamen ljubavi koju nam je u trenutku stvaranja utisnuo Stvoritelj, tada, i tek tada smo spremni u potpunosti prihvatiti Boga kao jedini temelj svog života. Život koji je usmjeren prema rascvatu, sjaju, ljepoti. Put do toga vodi preko križa svakodnevnog života.

Naša nakana, životni temelj određuje koliko ćemo svoje potencijale i svoj život ostvariti. U nama se nalazi sjeme vječnosti. Dopustiti da ono raste, da se razvije te da postane veliko i snažno, to znači dati Bogu božje. Postati svjestan da sam tu kako bih donio plod za vječnost. To je ono o čemu svi ozbiljno trebamo promisliti. Ono što ovdje radimo odjekuje u vječnosti. Dati Bogu svoj život kroz ljubav prema Njemu i bližnjemu – to je sažetak današnjeg evanđeoskog odlomka.

Čini to i budi uvjeren da će ti biti teško. Teškoće su znak da si na dobrom putu. Tek kroz patnju i bol upoznajemo sebe. Dati Bogu božje – razviti klicu vječnosti, sve temeljiti na Ljubavi, to je ono na što nas Isus danas i uvijek poziva. Budi hrabar i odvaži se dopustiti Bogu da bude temelj tvog života!

M. K.

 

Posted on 22. listopada 2017., in Evanđelje, Ljubav, Molitva, Vjera. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: