Sv. Terezija Avilska – promišljanje

Danas se spominjemo svetice koja nas je naučila kako strpljivost postiže sve. To je sv. Terezija Avilska. Ona je svojim životom najljepše pokazala svakom kršćaninu kako je za duhovnost važno upoznati sebe te biti ponizan. Poniznost je temeljni stav kršćanina.

H1DF1P1XV8

Poniznost znači život u istinu. Što bi bila istina? Isus je rekao za sebe da je On istina, život i put. U Isusovim riječima sažima se čitav život Terezije Avilske. Polazila je od Isusa, od njegova čovještva, onoga što je on bio, što je činio dok je kročio ovom zemljom prema onome što nam je Isus ostavio u zalog. A ostavio nam je sakramente, među kojima se posebno ističe Euharistija kao mjestu susreta Neba i zemlje, gdje nam sam Gospodin dolazi u susret u Riječi te pod prilikama kruha i vina.

Podrediti cijeli svoj život tome da postanemo poput Gospodina, da blagujući njegovo tijelo te slušajući njegovu riječ – to je ono što nam je ova svetica ostavila kao uzor. Biti čovjek motritelj, slušatelj – ali aktivan. To znači da kroz molitvu i dobra djela u svojem životu, svakodnevici, tražimo Božje tragove.

Poniznost znači dati se pogoditi ljubavlju Božjom. S tim je uključen i rizik, rizik da moram nastojati živjeti prema zapovjedima Gospodnjim. Ljubiti Boga i ljubiti bližnjega. I to pod cijenu križa, da izgubimo i svoj život.

To je činila Terezija, na to smo pozvani i mi. Da ustrajemo i donesemo odluku da ćemo biti Božju ondje gdje jesmo – u svojoj obitelji, na poslu, školi, autobusu, tramvaju, šetnji….uvijek i svagdje. Neka nam u tome pomogne zagovor sv. Terezija koja nas poučava da je jedino Bog dosta – jedino on može ispuniti naša srca.

Ustraj!

M. K.

Posted on 15. listopada 2017., in Blagdani i svetkovine. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: