Uzvišenje sv. Križa_promišljanje

Danas slavimo blagdan uzvišenja svetog Križa. Često se dičimo križem, rado ga nosimo oko vrata, stavljamo ga u svoje kuće, vješamo u svoja auta. Pri tome znamo zaboraviti da se križ prije svega očituje u našem životu i našem srcu nego kao materijalni prikaz Isusovog raspeća. Isusov poziv koji on upućuje svojim učenicima glasi: Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. (Lk    9, 23)

Iskustvo nas uči da život i nije jedna predivna bajka u kojoj se sve želji ispunjavaju i gdje sve biva lijepo posloženo. Tu se nalaze i padovi i žalosti, i tuge i radosti, i sreća i nesreća, i bol i patnja. Sve je pomiješano, često čak ima i više negativnosti nego pozitivnih stvari. A onda još k tome i križ!

Kao da onome tko vjeruje i kroči putem vjere nailazi na sve moguće prepreke. Ne postiže odmah sreću, često je izložen sumnji, Boga i ne doživljava tako jednostavno. A trudi se! Kako to objasniti?

QHRMSVOV80

Odgovor bi mogli potražiti u Isusovom križu. Promotrimo Njegov život. On je činio sve za svakoga, svima je bio sve, sve svoje je razdao za drugoga, ukazivao je na nepravdu, svakodnevno se molio Ocu. I što se dogodilo? Bio je raspet na križ! Aha, vidi te slučajnosti! Onaj koji je bio savršeni čovjek, nailazio je na iste poteškoće na koje i mi nailazimo! I mi se borimo s vjerom i nevjerom, nailazimo na odbacivanje prijatelja, rodbine, partnera, javnosti. Kao i on! To je jedna velika tajna vjere!

Tajna vjere koja se očituje u tome da oni koji se zovu kršćanima postaju što suobličeniji Kristu. I to na doslovan način, kroz nošenje križa svog svakodnevnog života. Ne bez razloga, nego zato jer nas čeka uskrsnuće ukoliko nasljedujemo Njega. Uskrsnuće je cilj. Ne možemo se nositi s teretom svakodnevice ako zaboravimo na to da nas čeka Uskrsnuće. Mi živimo iz budućnosti ne iz prošlosti! Nadamo se uskrsnuću, životu vječnom i zbog toga živimo!

Iz perspektive uskrsa križ dobiva značenje. Stoga se zapitaj kako nosiš svoj križ, gdje je tvoj križ. I budi u svijetu ono što je Krist bio – Božji čovjek, koji ostavlja trag u beskraju. I koliko god se mala činila ta kap dobrote koju činiš, sjeti se da je Isus ostao sam na križu, ali je na Uskrs ustao i obasjao cijeli svijet. I ti možeš obasjati ono s kojima se susrećeš. Pokaži im zato smisao križa! A to je ljubav. Ustraj u nošenju križa!

M. K.

Posted on 14. rujna 2017., in Blagdani i svetkovine. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: