Put k Istini; blagdan sv. Terezije Benedikte od Križa_9. kolovoz

Poznato nam je da je Isus rekao da je on put, istina i život. Put vodi prema cilju. Onaj tko luta, i pronalazi put zna da je spašen. Ta put vodi prema cilju.

Život živimo prema naprijed, kroćeći prema budućnosti. Da bismo kročili radosno i ispunjeno potrebno nam je nešto da nas vuče naprijed. To je svrha istine. Istina nas oblikuje. Istina je ono što život uobličuje u smislenu cjelinu. Klasična je definicija istine poklapanje vanjske stvarnosti s unutarnjim stavom. Stav koji nam Isus donosi stav je vjere. Vjera jest potpuno oslanjanje na Gospodina – svoje srce predati Gospodinu i dati da Njegova volja oblikuje naš život.

StockSnap_SDETRPQQ1M

Život je ono što je cilj našeg postojanja na zemlji. Život vječni. Boravljenje u krilu Očevu. Zajedništvo s Presvetim Trojstvom. To je egzistencija u potpunom smislu. Čovjek je stvoren na sliku Božju, koja je narušena grijehom. Gospodin nas nije ostavio siročad već je poslao svoga Sina da nam otvori vrata u život vječni. Da budemo u potpunosti slika Božja. To je ono što nam je Isus svojim uskrsnućem pokazao – da život ima smisla koliko god da je boli i patnje u njemu prisutno.

To je ono što je svetica čiji blagdan danas slavimo svojim životom ostvarila. Danas se spominjemo svete Terezije Benedikte od Križa – Edith Stein. Rođena je i odgojena u Židovskoj vjeri, kroz obrazovanje stekla je uvjerenje iskrenog ateiste. Postigla je diplomu iz filozofije i psihologije. Kroz svoje znanstvene radove postala je asistentica filozofa Husserla na sveučilištu u Berlinu. S tim zvanjem postala je, za ono doba, rane ’30, najviše pozicionirana žena u znanstvenom svijetu. Njezin život, poput sv. Augustina, oblikovala je potraga za istinom. Istinu je tražila u filozofiji, potom u psihologiji. Pronašla ju je u djelu Terezije Avilske Moj Život. Pročitala ju je u jednoj noći i rekla da je to istina. A koja je to istina? Da Bog zove svakog čovjeka na zajedništvo s Njime. Zajedništvo koje svoj izvor ima u poniznosti. Poniznost je za Tereziju Avilsku hod u istini. Primjećuješ vezu između onoga što smo rekli na počektu o Isusu i što sada susrećom. Isus je put istina i život. Biti ponizan, uistinu znači biti poput Isusa poslušan volji Očevoj.

Edith Stein, prepoznala je u Isusu istinu, krstila se, te je nakon jednog vrenena odlučila ući u Karmel. Njezino redovničko ime – Terezija Benedikta od Križa obilježava ono do čega je došla kroz svoju potragu za istinom. U križu prepoznala put svoje poniznosti. Poniznost je put do istine. Volja Božja od nas često traži naš potpuni život. Odricanje od stvari koje nam izgledaju dobre i koje nas na jedan način ispunjavaju kako bismo postigli ono za što smo stvoreni. A stvoreni smo da budemo slika Božja. Za Tereziju Benediktu od Križa suobličavanje Kristu kroz križ je bio smisao života. Ona je to izvršila doslovno. Živjela je u vremenu nacizma, i kao pripadnica Židovskog naroda završila je u Auschwizu gdje je smaknuta u plinskoj komori. Svjedoci su govorili kako je uvijek bila radosna, spokojna i tješila druge.

To je uistinu primjer za svakoga od nas – pronaći u svojoj okolini, svakidašnjici mjesto u koje ćemo unositi Gospodina. To je poslanje Karmelićanke, a ako idemo još dalje, to je i poslanje svakog Isusovog učenika. Biti svjetlost svijeta – a to možemo samo ako sami nosimo svjetlo. Svjetlo jest vjera koju nosimo u svojem srcu, a koju hranimo Euharistijom. Samo Isus može nam dati snage da nosimo jedni drugima breme života. A naši životi izobiluju bremenitošću. No, nismo sami! Svi smo djeca Božja upravo po tome što smo kršteni i što vjerujemo u Isusa Krista. Budimo toga svjesni svakog dana!

Ne smijemo zaboraviti da je Isus uputio poziv svojim učenicima da tko želi ići za njim da uzme svoj križ svakodnevno i ide za njim. Nema spasenja bez križa. Terezija Benedikta nam je primjer kako je to moguće ostvariti. Ne bojmo se suočiti s vlastitim križem! Isus daje snage onima koji ga ljube! Nemojmo misliti da će biti jednostavno i lako. Nikad nije. Ne smijemo samo gledati na težinu već uprti oči u Isusa. To je ono što je činila Terezija Benedikta.

Nikad ne gubiti iz očiju cilj. Biti vođen ljubavlju. Bog nikad ne ostavlja one koji ga ljube. To je naš put posvećenja. Činimo to svaki dan – nosimo križ svakodnevice kako bismo postali slika Božja.

M. K.

Posted on 10. kolovoza 2017., in Blagdani i svetkovine, Ljestve do neba, Redovništvo. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: