Potraga za kraljevstvom Nebeskim

Iz Evanđelja po Mateju; Mt 13, 44-52 

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu:

»Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu.

Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga.

Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi.

Jeste li sve ovo razumjeli? « Odgovore mu: »Jesmo.« A on će im: »Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.«

Kad Isus završi sve ove prispodobe, ode odande.

StockSnap_TNXFPX1WIM

Promišljanje

Tri slike nam Gospodin daje kakvo je kraljevstvo nebesko. Blago na njivi, dragocjeni biser, mreža raznovrsnih riba. Sve tri stvari su dragocjene, posebne, vrijedne.

Pokazuju nam, da je kraljevstvo Božje nešto vrijedno. Nešto za što vrijedi staviti na kocku sve što imamo, pa čak i sav svoj život. Ono nam je blizu, zato se i Gospodin koristi stvarima koje su nam bliske i poznate, blago, biser, mreža s ribama. Na jednom drugom mjestu Gospodin čak kaže da je Kraljevstvo Božje među nama. Pa kako ga onda ne vidimo? Zašto ga ne možemo opipati, osjetiti, vidljivo biti u njemu, kretati se prema njemu? Nije li sve to nekako sličnije utopijama nego li istini? Određenoj iluziji nasuprot ovoj stvarnosti koja nas svaki dan zaokuplja svojim informacijama i događajima.

Upravo to i jest smisao prispodoba, one govore na razumljiv način o stvarima koje se skrivaju unutar Božanskog nauma. Jedna od temeljnih stvari kraljevstva jest da je ono skriveno. Zašto? Zato jer traži našu suradnju. Traži vjeru. Vjera je ulaz u kraljevstvo. Da, sad ćeš reći, da govorim ono što svi znamo, i da je lako to govoriti. Neka! Imaš pravo!

Što nam onda tvoja primjedba govori? Da vjera koja ne oblikuje život, nije vjera. Vjera mora biti djelima obogaćena, stavljena u život. Ona treba potaknuti naš život da se oblikujemo u smjeru Krista. Da dosegnemo puninu uzrasta Kristova. To je ono blago skriveno na njivi, to je biser, to je mreža puna riba.

I to se događa svakog dana. Svakog dana treba uzimati križ na leđa i ići kroz dan. Potraga – to je riječ kojom bismo mogli definirati naš život na zemlji. Mi tražimo, iščekujemo dolazak kraljevstva. Zato molimo u OčeNašu da dođe Kraljevstvo Tvoje. Smisao je u traganju, u vjeri. Pavao nas uči da u vjeri hodamo, ne u gledanju. Ali nama je dano da aktivno sudjelujemo u Kraljevstvu preko naše vjere koja oblikuje naš život.

Što to točno znači? To znači da neću biti zao nego pravedan. To je ono što nam treća prispodoba govori. O tome da će anđeli razdvojiti zle od pravednih. Znamo kako završavaju jedni a kako drugi. Biti pravedan znači upravo ono o čemu smo malo gore više govorili, da nam vjera oblikuje život. To znači da neću pristajati na grijeh, neću biti zao, neću drugima nanositi zlo. Ljubit ću druge kako ljubim sebe, a prije svega ljubit ću Boga. Pazi sad, nisam rekao da ne griješiš, jer svi griješimo i svi smo griješni ljudi. Ukoliko ustrajemo u grijesima, ukoliko ne želimo biti dobri, e to su problemi. Tada možemo riskirati da budemo izvan kraljevstva, odnosno na mjestu gdje vlada plač i škrgut zubi.

Ukoliko vjerujemo, moramo i svoj život oblikovati prema vjeri. A mjera vjere jest ljubav. Ljubav je ona koja nas sve oblikuje. Ljubimo Boga i ljubimo bližnjega svoga. U tome leži kraljevstvo Božje. Jednog dana svi ćemo zajedno biti u njemu, ako ustrajemo u ovom životu. I kada padnemo, trebamo se podići i ići dalje naprijed. Otići na sakrament pomirenja, ispovjediti se i ići naprijed u susret Gospodinu. Gospodin nikad nije odustao od nas, ta i svoga Sina je poslao i to ne da osudi svijet već da se svijet po njemu spasi. Nemojmo mi zato odustati od Njega, a niti od sebe.

Hrabro kročimo naprijed u nove zore dana s osmijehom na licu jer znamo da nas On ljubi! On je naš put, istina i život!

M. K.

Posted on 29. srpnja 2017., in Blagdani i svetkovine, Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: