To je najveće očitovanje ljubavi Gospodnje

Iz Evanđelja po Ivanu; Iv 20, 19-31

Kad bî uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.«To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!« Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.

0XHA2LNWZ1

Promišljanje

U današnjem evanđelju naglasak je na susretu. Isus dolazi i ukazuje se svojim učenicima. Posjećuje ih i razbija njihov strah. Osnažuje njihovu vjeru.

Svojim ukazanjem Isus raspršuje svaki strah. On je živ. Smrt ga nije uništila. Nije nestao. Uskrsnuo je i ukazao se učenicima. Što mi je donio? Donio im je mir. Mir je obilježje Isusovog novog stanja. Mir jer je dovršio spasenje čovjeka. Grijehe je ponio i okajao. Mir je ono za čime svako srce teži. Teži postići ravnotežu. Vidimo to na našem tijelu, koje se sastoji od mnogo hormona koji moraju djelovati u smjeru postizanja harmonije da bi tijelo moglo normalno funkcionirati. To je mir.

Hebreji koriste riječ šalom. Tumačenje te riječi se ne iscrpljuje u hrvatskom prijevodu mir, već ona obuhvaća blagostanje, radost, plodnost, sreću. To je ono što Gospodin obećaje svojem narodu, ukratko on obećaje svoju blizinu. Blizina Gospodina znači da je tu pristuno sve, sav blagoslov, sreća, radost. Upravo to je ono što nam današnje evanđelje donosi.

Tu dolazi na pitanje naša vjera. Vjera je naš stav prema uskrsnuću. Uskrsnuće u sebi nadilazi ovaj materijalni svijet i mjerljiva svojstva te ulazi u područje duha. Upravo ovdje, u susretu s Uskrslim događa se naše otkupljenje, naša proslava, naša radost. Odgovor na uskrsnuće je vjera. Pogledaj učenike, kako kliču, vidi Tomu, kako kaže radosno da je Isus Gospodin njegov i Bog njegov. To je ono što mijenja svijet, to je novost koju donosi Isus. To je najveće očitovanje ljubavi Gospodnje. A ta vjera, taj naš odgovor na uskrsnuće dolazi do izražaja u našem životu. Naš život je očitovanje uskrsnuća – ukoliko vjerujemo i živimo prijateljstvo s Isusom, ukoliko dopuštamo da nas Isus preobrazi. A na što nas preobražava?

On u nama oživljava sliku Boga. Svi smo stvoreni na Božju sliku. Ona je unakažena grijesima i pakostima našim, izmučena bolovima i patnjama, teškoća. Isus dolazi da, preko svojega mira, oživi u nama tu sliku Boga. Da ju pročisti i obnovi. To ne znači da mi ne moramo nositi križ svojeg života ili da nam je sada sve lakše. Upravo suprotno! Isus nam je dao primjer da ga nasljedujemo. Naš život je očitovanje nasljedovanja. I mi moramo nositi na našem tijelu tragove bitaka i teškoća, patnji zbog vjere i ljubavi prema Gospodinu. To je jedini put da ostvarimo čistoću slike Božje u nama te tako uđemo u vječnost.

M. K.

Posted on 23. travnja 2017., in Nekategorizirano. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: