Put do Neba

Iz Evanđelja po Mateju; Mt 4, 1-11

U ono vrijeme: Duh odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje. Tada mu pristupi napasnik i reče: »Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom.« A on odgovori: »Pisano je: ’Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.’« Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama i reče mu: »Ako si Sin Božji, baci se dolje! Ta pisano je: ’Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen.’« Isus mu kaza: »Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!« Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: »Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš.« Tada mu reče Isus: »Odlazi, Sotono! Ta pisano je: ’Gospodinu Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!’« Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.

uf25n2vcpn

Promišljanje

Današnji redak prije Evanđelja uzet je iz istog, te glasi: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta. Izgleda mi da on jako dobro iznosi bit današnjeg odlomka.

Kušnja pred koju je Isus stavljen, dana je nama kao primjer, model. Model kako se mi trebamo ponašati. Svakoga od nas pogađaju pitanja i želje da budemo poput Boga, kako nam to lijepo donosi današnje prvo čitanje, kada govori o istočnom grijehu, trenucima kada Adam i Eva odgovaraju potvrdno da zmijin nagovor da će biti kao Bog.

Što bi značilo u tom kontekstu biti kao Bog? Označavalo bi da svoje želje stavimo kao one koje su jedini ispravne. Da mi budemo nositelji cijelokupne naše egzistencije, gospodari naše i tuđe zbilje. Znademo da to nije moguće. Ne možemo biti bez zraka, ne možemo biti bez vode, ne možemo biti bez hrane. Moglo bi se nabrojati još mnogo stvari. Sve one nas upućuju na to da smo mi o nečemu odnosno nekomu ovisni. Ne zato jer bi to bilo neko podčinjavanje, nego jer tako jednostavno stvari funkcioniraju.

Isus nam pokazuje koji je ispravan put do toga da postanemo kao Bog. Ne put odluke da činimo ono što se nama prohtjeva, već kroz nasljedovanje Njega. On se borio protiv zla, i to na način da je činio dobro, a ne da je samo rušio i uklanjao zlo. Zlo se ne može zlim pobijediti, kao što noć ne može prestati bez svjetla. Sve dok je noć sve biva tamno, a kada sunce zasja tada biva sve osvjetljeno i noć nestaje.

To je i ono što nam današnji odlomak poručuje. To je i zašto svake godine prolazimo kroz korizmu da se pripremimo za Uskrs. Da bismo uistinu bili čisti, da budemo svjetlo, poput Svjetla kakvo je Krist, nužno je da imamo poteškoće i borbe u našim životima. Da kroz nasljedovanje Krista postanemo Kristovi – Božji.

Možeš pitati, pa da, to je točno, ali zašto mora baš biti na takav način? I tu se kao odgovor nameće današnji odlomak. Da bismo dospjeli do raja – a to je boravak u blizini Gospodnjoj, treba proći kroz teškoće kako bismo se osposobili da možemo boraviti u Njegovom Svjetlu. Kroz sve teškoće i probleme mi upoznajemo kako je vrijedno ono što nas na kraju čeka. Iz toga razloga i spominje se na kraju evanđeoskog odlomka da su pristupili anđeli Isusu i posluživali ga. Ne prije, ne tokom kušnje već na kraju. Sve je to put, proces. A znamo gdje i kakav je put – put je jedan, a on je Isus Krist.

Stoga, hrabro trči u borbe i poteškoće ispred sebe. One su put koji vodi do Neba. A nebo nam je bliže nego što mislimo. Otvori svoje srce i otkrit ćeš u sebi izvor koji teče i život Vječni. To neka ti bude zadatak kroz korizmu.

 

Posted on 4. ožujka 2017., in Blagdani i svetkovine, Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: