Luka znači život, a hrid – smrt

Iz Evanđelja po Mateju; Mt 5, 17-37 

U ono vrijeme:

Reče Isus svojim učenicima:

»Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.« Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.

Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne ‘Glupane!’, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’, bit će podvrgnut ognju paklenomu. Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar. Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića. Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu. Ako te desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo bude bačeno u pakao. Ako te desnica tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo ode u pakao. Rečeno je također: Tko otpusti svoju ženu, neka joj dade otpusnicu. A ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu – osim zbog bludništva – navodi je na preljub i tko se god otpuštenom oženi, čini preljub. Čuli ste još da je rečeno starima: Ne zaklinji se krivo, nego izvrši Gospodinu svoje zakletve. A ja vam kažem: Ne kunite se nikako! Ni nebom jer je prijestolje Božje. Ni zemljom jer je podnožje njegovim nogama. Ni Jeruzalemom jer grad je Kralja velikoga! Ni svojom se glavom ne zaklinji jer ni jedne vlasi ne možeš učiniti bijelom ili crnom. Vaša riječ neka bude: ‘Da, da, – ne, ne!’ Što je više od toga, od Zloga je.

85y4ls3rpm

Promišljanje

Puno misli izrečeno je u ovom odlomku iz Evanđelja te bi se mnogo riječi moglo o tome reći. Između tih misli kao poruka cijelog odlomka izabrao sam riječi koje Isus upućuje svojim učenicima, da ukoliko njihova pravednost neće biti veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja neće ući u kraljevstvo nebesko.

Kada pročitamo odlomak, i usredotočimo se na poruku koju nam prenosi, ne možemo a da ne primjetimo da je sve to nekako grubo. Kao jedan veliki rez između onoga što osjećamo da bi pravednost trebala biti – da se svakome dade ono što mu pripada po pravu, po jednakosti i onoga što je naša idea Isusa – mir, radost, ljubav.

Nedavno smo u nedjeljnom Evanđelju slušali blaženstva. Blaženstva, mogli bismo reći da savršeno odgovaraju na zahtjev pravednosti, no često se nalazimo pred pitanjem, pa kako sve to ostvariti.

Prije nego što pronađemo odgovor na ovo pitanje, mislim da je važno da se prisjetimo kako je temeljni zahtjev koji je Isus donio i svojim životom posvjedočio zahtjev obraćenja. Obraćenje znači okretanje novog smjera u životu, poput broda koji odluči poći prema sigurnoj luci umjesto da ide prema hridi. Luka znači život, a hrid – smrt.

Ovi primjeri koje Isus spominje u današnjem odlomku usmjeruju nas na radikalnost. Radikalnost koju Evanđelje nosi u sebi, ono jest radosna vijest, vijest koja očekuje naš odgovor. Isus dolazi i zove nas na obraćenje. Na nama je da odgovorimo.

Ukoliko odgovorimo sa da, tada trebamo činiti sve ono što ta odluka donosi – živjeti prema prema pravilu ne pravednosti već ljubavi. Obraćenje je ono koje nas vodi k ljubavi.

A ljubav, ljubav je ono što obilježava Isusovu viziju pravednosti – ljubav daje svakome više nego zaslužuje po pravu zato jer ga ljubi, a ljubav je slijepa, jer joj je toliko stalo do nekoga da ne gleda dali će biti iskorištena ili odbačena ili uzvraćena i blagoslovljena. Takvu ljubav treba otkriti u svome životu i vidjeti da ona dolazi od Gospodina. Do toga nas dovodi obraćenje. A da bismo se mogli obratiti nužan nam je susret s Isusom, koji se događa kroz Euharistiju, naše bližnje, molitvu i naš svakodnevni život.

Naš život jest prostor u kojem susrećemo Gospodina i to je mjesto našeg obraćenja te puta prema vječnosti. To je ono što nam Isus poručuje svojim navještajem i životom. Da je Otac toliko ljubio svijet da je poslao svoga Sina da se svijet po njemu spasi.

Otvorimo svoja srca prema Gospodinu, pogledajmo što nam On progovara. Nemojmo uvijek moliti njega i tražiti ga nešto, nastojmo kroz ovaj tjedan malo zašutjeti kako bi On mogao progovoriti. Pokušajmo u našem životu pročitati tu pravednost. Otkrivajmo ljubav u okružju naše svakodnevice. To je put prema vječnosti.

Stoga traži stope Gospodnje u svome okružju! Tko zna, možda ti je bliže negoli ti misliš!

M.K.

Posted on 11. veljače 2017., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: