Što nas pokreće?

Iz Evanđelja po Mateju; Mt 5, 1-12a

U ono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati:

»Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!

Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!

Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!

Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!

Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!

Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!

Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!«

iwwc5chvyk

Promišljanje

Na prvi pogled izgleda kao da je sve ovo što nam blaženstva donose daleko od nas. Ta tko bi baš tim i takvim postupcima htio zadobiti nekakve nagrade. Zar nije sve to obrnuto od načina na koji je naš um stavljen da reagira?

Ono na što me ovaj tekst posebno podsjeća jest to da smo zaboravili kako uistinu biti usmjeren prema Gospodinu, zapravo, kako usmjeriti čitav svoj život. Blaženstva nisu neki sažetak Isusovog nauka, oni su zapravo poziv, poziv da ga slijedimo. A On sam nam daje program koji trebamo slijediti. Sama blaženstva, kao i riječ kojima one započinje svaka rečenica blaženstva odnosi se na blago, na blagostanje, vrijednost. Nešto je vrijedno i za to se dobiva nagrada, te se to nešto čini zato da se zadobije plaća. Čitamo na kraju što će se dogoditi onima koji čine ono što nam blaženstva preporučuju, bit će proganjani i primat će pogrde te će izgledati da se sve slaže protiv njih. Tada nas Isus, kao tada apostole, tako i nas, sokoli da se se radujemo jer je velika plaća za takve na nebesima. To je onaj drugi dio blaženstava – nagrada.

Ne bismo se trebali zadržavati samo na plaći, nagradi. To ima prizvuk kao da možemo Isusa staviti u neke okvire, zatvoriti ga i računati da ako smo dobri i nekako živimo pa tako, koliko toliko kršćanski da ćemo sve ovo dobiti. Sam nas život uči da nije tako. Istina je upravo drugačija.

Potrebno je pogledati u oči samome sebi i u njima vidjeti što za nas u ovome životu vrijedi. Gdje je to naše blago za kojim čeznemo?

Blaženstva nas uče da svoj pogled skrenemo sa svoga života prema drugome, da zahvatimo, poput Isusa, u živote svojih bližnjih otkrivajući tragove Vječne Ljubavi u njima. Nije to jednostavno odmah otkriti, vidjeti, spoznati. Blaženstva govore o ljudima koji su siromasi duhom, ožalošćeni, krotki, gladni i žedni pravednosti, milosrdni, čisti srcem, mirotvorci,  progonjeni zbog pravednosti – sve to su ljudi koji su usmjereni na vječnost. Nije stvar da Isus miče od njih probleme ili teškoće, dapače, najavljuje ih. Stvar je jasna – radi se o tome kamo smo usmjereni, gdje gledamo kad smo siromašni duhom, ožalošćeni, krotki, gladni i žedni pravednosti, milosrdni, čisti srcem, mirotvorci, progonjeni zbog pravednosti. Zašto to činimo?

Što nas pokreće?

Ukoliko slijedimo Isusa, i sve ono što u životu susrećemo, bilo to bol ili radost, patnja ili slavlje, blagoslov ili jad, stavljamo u ruku Božju, tada uistinu činimo ono na što nas potiču blaženstva. Ona nas uče da budemo uistinu otvoreni Gospodinu u svim stvarima naših života, počevši od onih lijepih do onih ružnih. Sve pripada Gospodinu i on je onaj kojemu trebamo upraviti svoj život. Često se pitamo kako to postići, te nam tu može pomaći Terezija Avilska koja kaže da u molitvi, koju ona određuje kao prijateljski razgovor s Onim za koga znam da me ljubi, nije potrebno mnogo misliti već mnogo ljubiti.

Ljubav je ključ za razumijevanje blaženstva. Ljubav prema Gospodinu i ljubav prema čovjeku – ono čemu nas Isus uči.

Nastojimo stoga u svim situacijima našeg života, poučeni primjerom blaženstva, promatrati Gospodina u svemu tome i usmjeriti svoje srce prema Vječnosti. Tamo ćemo pronaći blago za kojim čežne naše srce – a to je susret i boravak u vječnosti s Presvetim Trojstvom.

M. K.

 

Posted on 28. siječnja 2017., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: