Put predanja volji Božjoj

Iz Evanđelja po Luki; Lk 2, 16 – 21

I pohite te pronađu Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama. Pošto sve pogledaše, ispripovijediše što im bijaše rečeno o tom djetetu. A svi koji su to čuli divili se tome što su im pripovijedali pastiri. Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu. Pastiri se zatim vratiše slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i vidjeli kako im je bilo rečeno. Kad se navršilo osam dana da bude obrezan, nadjenuše mu ime Isus, kako ga je bio prozvao anđeo prije njegova začeća.

stocksnap_ciw7jzuj0s

Promišljanje

Da nam ne bi sve lijepe želje ostale tak negdje na fotografijama koje objavljujemo na društvenim mrežama, trebalo bi ozbiljno uzeti svoj život u razmatranje. Svake godine, na 1. siječanj, slavimo svetkovinu sv. Marije Bogorodice. Što bi to značilo?

Marija biva zapamćena u povijesti čovječanstva po tome što je rodila Sina Božjeg, čime je ona postala – Bogorodica. Osim toga, ona je i prva učenica u školi vjere našeg Gospodina Isusa Krista. Čini li se to logično? Sjetimo se kako je Marija začela – u trenutku kada je rekla svoj „Neka bude po riječi tvojoj“. Neka bude. Povjerovala je arkanđelu Gabrijelu na riječ. Ona je vjerovala da će tako biti te je time postala prva učenica Gospodnja. Bog ništa ne čini na silu, on uvijek daje izbor. Ili jedno ili drugo. Sam Isus govori, kada poziva učenike – tko želi ići za mnom neka ostavi samog sebe, uzme svoj križ i ide za mnom. Naglasak je na tome tko želi, a tada se navode uvjeti. Važna je ta želja – želja da nasljedujemo Isusa i da budemo poput Njega.

To je put predanja volji Božjoj. Isus nas je naučio da molimo Oca da bude njegova volja. Marija nas ući kako se u predanju Gospodinu nalazi ispunjenje života. Njezin život nije time bio ispunjen samim savršenstvom. Bilo je tu i bježanja od tiranina, izbjeglištva, siromaštva, tlapnji kao i radosti i sreće. U svemu tome svijetli Marijina vjera. Vjera da je Isus uistinu Sin Božji i da je On onaj koji spašava. Ona je sve događaje pohranjivala u svome srcu i promišljala o njima.

To nam govori kako nije dovoljno da samo vjerujemo. Važno je i o tome promišljati – misliti. Uključiti svoj razum, pamet. Uobličiti ono što vjerujemo u djela. Djela su vidljivi način naše vjere. Ne zaboravimo to!

U ovoj godini nastojmo biti ljudi vjere. Oni koji nasljeduju Mariju u svome predanju Božjoj volji. Budimo spremni nositi križ. Križ je nerazdvojivo vezan uz kršćanstvo. Nemojmo misliti da smo mi nešto posebno ili drugačiji od drugih ljudi. Drugačiji smo samo po tome što ćemo više od ostalih patiti i trpjeti. Kako sada to? Pa zato jer nasljedujemo Isusa Krista. On, koji je svoj život proveo čineći dobro, bio je izrugivan, odbačen, napušten, ubijen. Što više možemo očekivati mi koji ga nasljedujemo? A može li učenik biti veći od učitelja? Isus nas ući da ne može – dosta je učeniku da bude kao što je učitelj.

Nemojmo se obeshrabriti svih poteškoća koje susrećemo i visokih zahtjeva kršćanstva. Radije nasljedujmo Mariju. U pouzdanju prigrlimo teškoće i probleme, s pogledom uprtim u Gospodina. Neće ništa nestati magično, kao potezom čarobnog štapića. To nije poanta naše vjere. Vjera nas ući da pronalazimo smisao u besmislu. To je ono o čemu trebamo promišljati i tražiti u našem životu. Pri tome uvijek uprimo pogled u Mariju, koja nas svojim Majčinskim pogledom vodi. Ako je bila prva učenica u Isusovoj školi vjere, možemo biti sigurni da će i nama pokazati kako da budemo što vjerniji našem Gospodinu.

Neka vam je blagoslovljena nova godina!

Tražimo u njoj Gospodina, tko traži taj i nalazi, tko kuca tomu se i otvara!

Kucajmo i mi u 2017. godinu na vrata našeg Gospodina! Tražimo ga u lomljenju kruha i Svetom pismu, u svojim bližnjima i u dubini našeg srca kroz molitvu!!

M.K.

Posted on 31. prosinca 2016., in Blagdani i svetkovine, Evanđelje, Marija. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: