Nositi nadu drugima

Iz Evanđelja po Mateju; Mt 11, 2-11

U ono vrijeme: Kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova, posla svoje učenike da ga upitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Isus im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi proglédaju, hromi hode,

gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje.

I blago onom tko se ne sablazni o mene.«

Kad oni odoše, poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: »Što ste izišli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izišli vidjeti? Čovjeka u mekušasto odjevena? Eno, oni što se mekušasto nose po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izišli? Vidjeti proroka? Da, kažem vam, i više nego proroka. On je onaj o kome je pisano:

‘Evo, ja šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom.’

Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!«

p6apunu7yu

Promišljanje

Ivan Krstitelj postavlja pitanje. Nalazi se u tamnici zbog toga što se zauzima za istinu, ta zbog toga je i izgubio glavu. I ondje se pita. Ne odustaje od pitanja. Pita se da li je Gospodin uistinu blizu. Dali sva obećanja, koja su kroz povijest dana Izraelovom narodu upućuju na Krista. Ivan je posljednji prorok, i on ostaje vezan za proročki smisao i usmjerenje svog života. To znači da on ne prestaje propitkivati, istraživati svoju okolinu i vrijeme u kojem živi u potrazi za stopama Božjim. Iz tog razloga je opravdano njegovo pitanje koje upravlja Isusu.

Poznato nam je što Isus odgovara Ivanu. Podsjeća ga na davna obećanja, da slijepima biva vraćen vid, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje. Isus ga vraća na povijest obećanja koju je Gospodin usmjeravao prema svom narodu. Ivanu je poruka bila jasna. To je ono za što on živi – da dođe do uspostave Gospodnje pravde na ovom svijetu. Što bi to značilo? Pogledajmo što nam govori zadnja rečenica ovog odlomka. Da je najmanji u Kraljevstvu Božjem veći od Ivana. Riječi koje je Isus rekao za Ivana nije rekao ni za koga drugog. Kako onda to povezati?

Kraljevstvo Božje znači da se potpuno pripada Gospdinu, to je već življenje u blizini Gospodnjoj, to je spasenje. Ivan je dobio zadatak da navjesti dolazak Isusa, on je poveznica između Starog i Novog zavjeta, ali nije doživio blizinu Isusa kako su je doživjeli apostoli i učenici, te kako ju mi iskušavamo u Euharistiji. Ivan nam je pokazao koga da slijedimo, a sad je na nama da mi to i činimo.

Nalazimo se u trećoj nedjelji došašća. Bliži nam se svetkovina rođenja Isusa Krista. Promislimo koga mi slijedimo, za koga se mi spremamo, kako se spremamo za ovu svetkovinu.

Najvažnije od svega, dali se mi uopće pitamo gdje je u cijeloj ovoj priči oko Božića sam Isus Krist? Konačno, gdje je On u našem životu?

Ne zaboravimo da je došašće, kao i korizma, vrijeme odricanja i obraćenja. Ne postoji ništa ljepše od toga da dočekamo Božić čistog srca, da se obratimo i odlučimo biti više Isusovi. Nasljedovati Njega te biti na ovom svijetu svjedoci nade. Upravo to je ono na što je kršćanin danas pozvan. Nositi nadu drugima. To znači biti svjestan da po krštenju pripadaš u zajednicu Isusovih učenika te želiš, poput Njega, svakom čovjeku pomoći da vidi kako je život lijep.
To je i križ svih nas, da unatoč svih tjeskoba i teškoća koje nosimo, gledamo u budućnost radosno jer sve svoje misli i život temeljimo na Isusu. I naravno, to nam neće biti lako. Vidiš, da je Ivan iz tamnice postavljao svoja pitanja. On je u samoći i tuzi, ipak vjerovao. I pitao se. Dok se pitamo i dok tragamo mi živimo. Kada prestanemo težiti i tragati za dobrom i ljepotom tada ćemo uistinu biti zatvoreni u tamnicu naših života. Zato nam Isus, kao nekoć i Ivanu upućuje da pomognemo svome bližnjemu, jer upravo se u tome očituje veličina našeg života – da mislimo i djelujemo poput Isusa.

M. K.

Posted on 10. prosinca 2016., in Blagdani i svetkovine, Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: