Neka se u našem srcu rodi Gospodin

Iz Evanđelja po Mateju; Mt 24, 37-44

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

Kao u dane Noine, tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Kao što su u dane one – prije potopa – jeli i pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju i ništa nisu ni slutili dok ne dođe potop i sve odnije – tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Dvojica će tada biti u polju: jedan će se uzeti, drugi ostaviti. Dvije će mljeti u mlinu: jedna će se uzeti, druga ostaviti.

Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi. A ovo znajte: kad bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dopustio potkopati kuće. Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.

stocksnap_6mjgciv8c4

Promišljanje

Danas započinjemo ovogodišnji hod prema Svetkovini rođenja Gospodina našega Isusa Krista. Evanđelje nas poziva na bdijenje. Bdijemo jer čekamo dolazak Gospodnji. Čitav naš život jest bdijenje u iščekivanju kada ćemo ugledati Sina Čovječjeg.

Da bismo si to posvjestili, sam početak liturgijske godine započinje iščekivanjem rođenja Isusa Krista. Za tu svetovinu pripemamo se kroz četiri nedjelje došašća, također, u to vrijeme odlazimo na mise zornice – koje nas upravo pozivaju na bdijenje.

Skloni smo misliti da samo korizma sadrži posebnu pripremu kroz odricanje, no došašće također spada u vrijeme kada intenzivno promišljamo o vlastitom životu i kada želimo očistiti svoja srca kako bismo dostojno dočekali Mlado Sunce s visine.

Bdijenje. Bdijenje nema smisao samo u sebi, već u onome koga čekamo. Čekamo dolazak Gospodinji. Prema tome, moramo činiti ono čemu nas je on poučio. A čemu nas je to poučio?

Da se obraćamo Bogu kao Ocu molitvom Oče Naša. Da ljubimo Gospodina svim umom, srcem i dušom svojom. Bližnjega pored sebe kao samoga sebe.

Eto nam dovoljne pokore i odricanja. Odlučimo ovo vrijeme posvetiti upravo ovim temeljnim stvarima. Usmjerimo svoja srca prema Gospodinu. Dajmo se dotaknuti njegovom ljubavlju te činiti svojim bližnjima ono što želimo da i oni nama čine. Budimo jedni drugima braća i sestre. Biti svojem bližnjemu bližnji, otkrivajući kako se u svakom srcu skriva Gospodin.

Nastojmo dočekati Božić tako da se u našem srcu rodi Isus. A to znači, biti jedno s njime.

Činimo djela ljubavi – pomognimo onome kome je pomoć potrebna, nahranimo siromaha, posjetimo bolesnog, usrećimo usamljenog.

Promislimo kako ćemo najbolje usrećiti Gospodina kada dođe te činimo tako kao da je On već tu, jer, uistinu i jest. On je u srcu svakoga od nas, jer mi smo njegova djeca Božja.

Budi dakle, i ti, dijete Božje!!

M. K.

Posted on 26. studenoga 2016., in Blagdani i svetkovine, Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: