A koja je Istina?

Iz Evanđelja po Luki; Lk 21, 5-19

U ono vrijeme: Dok su neki razgovarali o Hramu kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.«

Upitaše ga: »Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?« A on reče: »Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ’Ja sam’ i: ’Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.«

Tada im kaza: »Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba.

No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja.

Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Tà ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti.

Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.«

u3er8wmqdn

Promišljanje

Izgleda kao da ovakvo stanje, ratova, pobuna, potresa, nikada ne prestaje. Kao da ovaj govor ostaje uvijek prisutan svugdje gdje su prisutni ljudi. I rekli bismo, da tako mora biti. No, dali uistinu tako treba biti?

Sigurno da ne treba, no sve je narušeno grijehom. Potrebna je obnova, potreban je Mesija. I mnogi će doći a neće biti pravi. Kako prepoznati pravog Mesiju? Po onome što se događa njegovim učenicima. A vidi što im se događa: vodit će ih pred kraljeve i upravitelje, progonit će ih, dići će ruke na njih. Da bude još gore, kaže da će ih čak i vlastita obitelj, braća, roditelji i prijatelji predavati. Svi će ih zamrzit. Zar netko želi ovakvu sudbinu? Jer, vidimo da se to i danas događa. No, zašto mora biti baš tako?

Ta svi će nas zamrziti radi Isusovog imena. Ali nama neće vlast s glave pasti. A ipak, neke će ubiti. Kako sad to?

Radi se naime o tome, da svatko tko je kršten, od toga trenutka pripada Kristu. On je Kristov. A svi znamo za što se On zalagao – da svatko postane Dijete Božje. Osoba koja slijedi put prema Vječnosti. On je došao da mi imamo život – a ne smrt. A ovdje se spominju muke, ali i nada u spas. Spas koji dolazi preko Njega. On sam pokazao nam je kako živjeti ispunjen život. U borbi za Istinu. A koja je Istina? Da je svatko ljubljeno dijete Božje, da je svakome pružena prilika da postane dionik nebeske slave, da bude svjetiljka u svijetu, da nosi Ljubav svakome.

Kako se to zbiva? Kroz našu sadašnjost, jer sjeme se budućnosti nalazi u sadašnjosti, u našim odlukama koje donosimo. A te odluke ako su usmjerene prema Kristovom primjeru – da ljubimo jedni druge kao što je On nas ljubio – tada nam neće vlas s glave otpasti. Tek kada budemo potpuno zahvaćeni ljubavlju Gospodnjom bit ćemo spremni suočiti se s surovom stvarnošću koja nas gazi. S stvarima i događajima i okolinom koja ne prihvaća Svjetlo. A znamo tko stoji nasuprot Svjetla – tama. A i znamo kako je to kada bivamo okruženi tamom.

Stoga, ne dopusti da se pretvoriš u tamu! Pogledaj u Isusov primjer, ne odbacuj križ, ne odbij progonstvo, prihvati ljubav i ono što ti donosi život.

I nikad ne smetni s uma, da Gospodin nikad ne daje nam više prepreka i teškoća nego li mi možemo nositi, ta On želi da surađujemo s njim!

Stoga, budi Svjetlo!

M.K.

Oglasi

Posted on 12. studenoga 2016., in Evanđelje, Molitva. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: