Biti sin i kćer uskrsnuća

Iz Evanđelja po Luki; Lk 20, 27-38 

U ono vrijeme: Pristupe neki od saduceja koji niječu uskrsnuće i upitaše Isusa: »Učitelju! Mojsije nam napisa: Umre li bez djece čiji brat koji imaše ženu, neka njegov brat uzme tu ženu te podigne porod bratu svomu. Bijaše tako sedmero braće. Prvi se oženi i umrije bez djece. Drugi uze njegovu ženu, onda treći; i tako redom sva sedmorica pomriješe ne ostavivši djece. Naposljetku umrije i žena. Kojemu će dakle od njih ta žena pripasti o uskrsnuću? Jer sedmorica su je imala za ženu.«

Reče im Isus: »Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostojni onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju. Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća.«

»A da mrtvi ustaju, naznači i Mojsije kad u odlomku o grmu Gospodina zove Bogom Abrahamovim, Bogom Izakovim i Bogom Jakovljevim. A nije on Bog mrtvih, nego živih. Tà svi njemu žive!«

2su3kgf3t5

Promišljanje

Sinovi uskrsnuća. Biti sin i kćer uskrsnuća. Zanimljivo kako u današnjem vremenu, koje je obuhvaćeno težnjom za napretkom te usavršavanjem do krajnjih granica na svim područjima ljudskih djelatnosti, pogotovo zdravlja, zaboravlja se važan element svakog od nas. A to je da smo stvoreni jedni za druge.

Rastuća civilizacija dvadeset prvog stoljeća, umjesto da se razvija i raste, ona se urušava u sebe jer usmjerava svoj pogled umjesto u drugog, u same sebe. Događa se suprotan efekt od globalizacije. Dolazi do zatvaranja. Cijela povijest čovječanstva bila je usmjerena umrežavanju, povezivanju, stvaranju kontakata, rušenju mostova između kultura. A što vidimo? Da je sve to stalo. Ljudi više ne mogu pričati sa svojim susjedima, neki čak i s svojim ukućanima jedva prozbore nekoliko riječi.

Otuđenje, termin koji je Marx uveo u svakidašnju upotrebu, ovdje nam savršeno pristaje. Čovjek se otuđuje od samog sebe jer se otuđio od Gospodina. Kako? Pa pogledaj današnji odlomak evanđelja. Saduceji, jedna skupina unutar Izraelske vjere, s naglašenim pitanjem o uskrsnuću, koje niječu, Isusa podbadaju „sočnom“ pričom. Poput kakve reklame, oglasa kojim se želi nešto podvaliti (prodati mačka u vreći). Vidiš da im Isus nije odgovorio na njihovo pitanje. Nije rekao kome će žena pripasti. Nije li to čudno za Isusa?

Bilo bi čudno, da On nije nasjeo na tu priču. Nije se dao uhvatit u kolo da pleše kako oni sviraju. Isus im govori da tako neće biti. Oni koji bivaju dostojni da ustanu od mrtvih neće više biti podložni istim zakonitostima kojima su podložna djeca ovoga svijeta, što će reći, oni koji se zadržavaju u materijalnom i ovozemaljskom. Biti sin i kćer uskrsnuća, to znači živjeti vječno, a živjeti vječno znači biti dionik Nebeske Gozbe.

Saduceji, malobrojna stranka, sastavljena uglavnom od bogatih i moćnih aristokrata, surađivala je s okupatorskom Rimskom vlašću. Iz njihovih redova se birao veliki svećenik. Oni su itekako bilo zainteresirano za ovozemno. No, dali je to sve?

Isus nas uči da nije. Drugi dio evanđeoskog odlomka nam govori da nas Mojsije uči kako mrtvi ustaju. Njemu se Gospodin objavio iz gorućeg grma kao Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev, prema tome, on nije Bog mrtvih nego živih. Ta upotrebljeno je u prezentu. Nema spomena da su oni mrtvi. Vidiš, kako se lijepo stvari slažu?

Pogledaj i ti u svoju nutrinu, pa vidi da ono što činiš i kamo usmjeravaš svoj život, tako ćeš i završiti. Tvoje misli i tvoja djela određuju što i kakav si. Da li ćeš biti kćer/sin uskrsnuća?

Teži uvijek za tim!! To nije samo ideal, već životni stav. Kršten si, što znači da si već u zajednici spašenih. No, tek će se pokazati dali ćeš biti uistinu kćer/sin uskrsnuća. Bori se da to budeš! To postižemo kroz vršenje zapovjedi ljubavi, ljubavi prema Gospodinu i bližnjemu. Biti otvoren za drugoga i drugačijeg, ustupiti mu mjesto u svome srcu, dati da zaživi u tebi drugi, to je ono što nas čini pravim i iskrenim nasljedovateljima Isusa, koji je prvina uskrslih. Vjera, nada i ljubav put su sjedinjenja s Gospodinom koji je prvina uskrslih.

Nasljedujući Njega i mi postajemo kćeri/sinovi uskrsnuća.

Hrabro naprijed!!

M.K.

Posted on 7. studenoga 2016., in Evanđelje, Vjera. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: