Kada ostanemo bez ljubavi, što postanemo?

Iz Evanđelja po Luki; Lk 19, 1-10

U ono vrijeme: Uđe Isus u Jerihon. Dok je njime prolazio, eto čovjeka imenom Zakej. Bijaše on nadcarinik, i to bogat. Želio je vidjeti tko je to Isus, ali ne mogaše od mnoštva jer je bio niska stasa. Potrča naprijed, pope se na smokvu da ga vidi jer je onuda imao proći. Kad Isus dođe na to mjesto, pogleda gore i reče mu: »Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući.« On žurno siđe i primi ga sav radostan. A svi koji to vidješe stadoše mrmljati: »Čovjeku se grešniku svratio!« A Zakej usta i reče Gospodinu: »Evo, Gospodine, polovicu svog imanja dajem siromasima! I ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko.« Reče mu na to Isus: »Danas je došlo spasenje ovoj kući jer i on je sin Abrahamov! Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno!«

kh9f6o9ih9

Promišljanje

Današnji evanđeoski odlomak stavlja nas u središte događaja koji se zove Isus Krist. Ne postoji ljepše mjesto u evanđelju koje bi nam moglo prikazati zašto je Isus došao među nas. Onaj po kojemu je sve postalo, postao je jedan od nas, stvorenih. Dao se „zarobiti“ da mi postanemo slobodni. Psalmist pjeva: Duša je naša poput ptice umakla iz zamke lovaca: raskinula se zamka, a mi umakosmo! Pomoć je naša u imenu Jahve koji stvori nebo i zemlju. (Ps 124, 7 – 8) Radi se o jednostavnoj zamki, sličnoj našim današnjim krletkama, u koje bi se ptica uhvatila te se ju tada ili prodavali ili zadržavalo kao ljubimca. A ptica, po svojoj naravi, ne želi biti zarobljena, već je stvorena da uživa u slobodi i slavi ju svojim pjevom. Nije li to slika koja je bliska osjećaju Gospodnjega spasenja? Biti slobodan. Slobodan u Gospodinu.

To je i ono o čemu danas slušamo u Evanđelju. Susrećemo carinika Zakeja, čija je glavna okupacija novac. On je bio, vjerojatno, Izraelac koji je radio za Rimsku upravu. To je bio tipičan Rimski postupak – uzeli bi nekog iz naroda da taj isti narod plijeni. On je uzimao više od onoga što je bilo propisano te je tako stekao bogatstvo. Samo Evanđelje nam ističe da je bio bogat. A bogatstvo samo po sebi privlači zavist i oholost. Zavist mojih bližnjih a meni oholost. Njegovi sunarodnjaci nisu ga voljeli jer je radio ono što je bilo protivno Zakonu – vlastiti narod je pljačkao za okupatore te se još na njihovim leđima bogatio.

Zakej, nadcarinik, bogataš, rekli bismo danas – tajkun, čuo je da dolazi Isus. Vjerojatno je i on pritrčao da vidi tog čudaka, koji govori o novim stvarima, o prisutnosti Kraljevstva Božjeg, o obraćenju, o ostavljanju svega, o milosrđu prema siromasima, o ljubavi i blizini Božjoj. Otišao je i popeo se na smokvu. Hm, možda je prvi želio ugledati Isusa?

Isus mu pristupa, znade što mu je u srcu. Zakej je bio otvoren i htio je upoznati tog čudaka. Isus mu pruža priliku. Dolazi u njegov dom. I dalje nam je poznato. Zakej mijenja svoj život. Polovicu svojeg imanja daje siromasima, a koga je prevario vraća mu četverostruko. Krenuo je na put da od grešnika postane dionik Nebeskog Kraljevstva. A sve je počelo s time da mu je Isus pristupio a on ga primio u svoj dom. I ptica je bila oslobođena. Zamka je bila raskinuta. Što ti to govori?

Da spasenje nije tako daleko i nedostižno kako se ponekad čini. Poteškoće i neprilike a ponekad, kao u današnjem primjeru iz evanđelja blagodati ovog svijeta mogu nas zarobiti za ljubav. A kada ostanemo bez ljubavi, što postanemo? Ne postanemo, nego nestajemo.

Pogledaj gdje je u tvom životu zamka, gdje je tvoja ljubav, kome i kako je poklanjaš? Neka ti u tome pomognu misli sv. Augustina: Ljubi i čini što želiš.

Ne dopusti da ostaneš zarobljen u onome za što nisi stvoren. Gospodin ti svaki dan pristupa, i to ne samo u Riječi i Kruhu, već u svakom susretu s bližnjim svaki dan. Samim time što dišeš i tvoje srce kuca znači da postoji razlog zašto živiš. Budi poput Zakeja otvoren Gospodinu i dopusti da te dotakne. A tada, kada plamen koji nosiš u grudima počne gorjeti za Ljubav, slijedi Ga.

M. K.

Posted on 29. listopada 2016., in Evanđelje, Vjera. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: