Gdje li ću ja biti kada dođe anđeo smrti po mene?

Iz Evanđelja po Luki; Lk 16, 19-31 

U ono vrijeme: Reče Isus farizejima: »Bijaše neki bogataš. Odijevao se u grimiz i tanani lan i danomice se sjajno gostio. A neki siromah, imenom Lazar, ležao je sav u čirevima pred njegovim vratima i priželjkivao nasititi se onim što je padalo s bogataševa stola. Čak su i psi dolazili i lizali mu čireve.

Kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u krilo Abrahamovo. Umrije i bogataš te bude pokopan. Tada u teškim mukama u paklu, podiže svoje oči te izdaleka ugleda Abrahama i u krilu mu Lazara pa zavapi: ’Oče Abrahame, smiluj mi se i pošalji Lazara da umoči vršak svoga prsta u vodu i rashladi mi jezik jer se strašno mučim u ovom plamenu.’ Reče nato Abraham: ’Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš. K tome između nas i vas zjapi provalija golema te koji bi i htjeli prijeći odavde k vama, ne mogu, a ni odatle k nama prijelaza nema.’

Nato će bogataš: ’Molim te onda, oče, pošalji Lazara u kuću oca moga. Imam petero braće pa neka im posvjedoči da i oni ne dođu u ovo mjesto muka.’

Kaže Abraham: ’Imaju Mojsija i Proroke! Njih neka poslušaju!’ A on će: ’O ne, oče Abrahame! Nego dođe li tko od mrtvih k njima, obratit će se.’ Reče mu: ’Ako ne slušaju Mojsija i Prorokâ, neće povjerovati sve da i od mrtvih tko ustane.’«

tumblr_nxhv4muejz1slhhf0o1_1280

Promišljanje

Ovaj tekst evanđelja pred nas stavlja samu srž naših života. U njemu čitamo ne samo sudbinu bogataša ili siromaha već svakog pojedinca. Zašto? Jer vidimo da djela nose svoje posljedice. Ono što činiš i kako to činiš odlučuje tvoj život. Povjerena ti je sloboda da možeš uistinu biti čovjek po mjeri uzrasta punine Kristove. A ukoliko to ne činiš, dali te Gospodin ne voli? To nigdje ne piše. Svatko tko čini dobro dolazi k Gospodinu, dolazi k izvoru vječnog života i pije iz njega. Činiti dobro onome tko nas ne ljubi zato jer ljubiš samo Dobro, jer ljubiš Gospodina, to je ono što se nalazi u samom žiču našeg bića.

Gdje to pronaći u našem životu? Odgovor nam je dan u evanđelju. U Svetom Pismu, u Riječi Božjoj. Koliko li primjera ljudi koji su živjeli u nadi, vjeri i ljubavi prema Gospodinu i prema bližnjemu nam progovaraju iz Pisma. Svi oni poručuju jedno – one koje Gospodin ljubi, te i kuša, odgaja da postanu uistinu Njegovi. On ne treba mekušce, ljude koji nisu sposobni odlučiti o svojem životu, o riziku koje donosi potpuno predanje u Očeve ruke. Isus treba ljude koji će nasljedovati njega sve do smrti.

A smrt nije samo fizička smrt. Govori se o umiranju samog sebe da bi bio rođen nov čovjek. Radi se slično kao kod stvaranja kipova – klesar miče stvari koje smetaju, kamen koji je višak, da bi kip mogao poprimiti svoj oblik. Uz mukotrpan rad, odricanje, znoj i suze, iz komada kamena nastaje prekrasne konture očiju, glave, trupa. I kip biva oslobođen. Tako je i s nama – u nama se nalazi Božja slika, koju treba osloboditi. Tu dolazi na scenu Božji odgoj – kroz muku i patnju biva oslobođena ljepota Božje prisutnosti.

Na to je svatko od nas pozvan. Da unutar sebe pronađe Gospodina i to pokaže prema svojim bližnjima. Bogataš iz današnjeg evanđelja to nije činio. On je ostao sam za sebe. Tako je i umro i nastavio samovati u vječnosti. Lazar naprotiv, uz sva zla koja je primio, ostao je vjeran pozivu Gospodnjem – želio je biti najmanji od svih i zbog toga stekao vječnu slavu. Slika o kojoj svatko treba promisliti. Gdje li ću ja biti kada dođe anđeo smrti po mene? Što će moja djela reći za moj život? Neka nam u odgovoru pomognu riječi svetog Ivana od Križa: Budući da ćeš se kod polaganja računa kajati što sadašnje vrijeme nisi upotrijebio na službu Bogu, zašto ga sada ne upotrebljavaš onako kako bi na času smrti htio da si ga upotrijebio?

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 24. rujna 2016., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: