Slika o Gospodinu

Iz Evanđelja po Luki; Lk 14, 25-33

U ono vrijeme: S Isusom je putovalo silno mnoštvo. On se okrene i reče im: »Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!

Tko od vas, nakan graditi kulu, neće prije sjesti i proračunati troškove ima li čime dovršiti: da ga ne bi – pošto već postavi temelj, a ne mogne dovršiti – počeli ismjehivati svi koji to vide: ’Ovaj čovjek poče graditi, a ne može dovršiti!’ Ili koji kralj kad polazi da se zarati s drugim kraljem, neće prije sjesti i promisliti može li s deset tisuća presresti onoga koji na nj dolazi s dvadeset tisuća? Ako ne može, dok je onaj još daleko, poslat će poslanstvo da zaište mir.

Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik.«

0DS255SCBZ

Promišljanje

Ove Isusove riječi upućene su svakome od nas. Svakoj osobi koja želi ići za njim, koja želi biti Gospodnja, koja želi biti Isusov učenik. Na početku, važno je shvatiti mjesto na kojem Isus govori ove riječi. On se nalazi na putu u Jeruzalem. U Jeruzalemu se dogodila muka, smrt te potom uskrsnuće. No, ljudi koji su išli za Isusom nisu poznavali sve to. Oni su išli za njim jer su vidjeli u njemu Mesiju – onoga tko može činiti čudesa, tko donosi promjenu u njihove živote. Stoga ih Isus opominje, da onaj tko želi ići za njim, mora dobro promisliti zašto i kako to čini. Iz tog razloga spominje ove dvije prispodobe – o gradnji kule i o vojnom sukobu. Oba pothvata su rizik, ako se ne uzme ozbiljno u razmišljanje o tome kako će se završiti započeto. Govori im o križu, jer im želi posvjestiti karakter svog mesijanstva. To nije poziv da se mijenjanju svjetske strukture, već on donosi mir između Boga i čovjeka, mir koji se tada prelijeva na cijeli svijet. Ključnu ulogu u tome ima križ.

Posebno mi se čini da važna izjava koju Isus govori o križu. On kaže da onaj tko ne nosi svoj križ ne može biti njegov učenik. Biti učenik znači slušati i učiti od učitelja. Ako učitelj nosi križ, ne treba li i učenik? Ovo je poziv na nasljedovanje. Tu se krije kriterij učeništva. Nositi svoj križ. Ne tuđi, ne Isusov, ne od prijatelja, rodbine, svijeta, bilo koga. Svoj križ. Onaj koji ti imaš. Koji je tebi dan. I ići za Isusom. To je učeništvo, to je nasljedovanje.

Pitaš sada, kako da svoj križ nosim, kako da ga uopće vidim i prepoznam? Odgovor ti pruža Isus. To što govori o mržnji nije u smislu u kojemu je nama poznata, već u smislu manje ljubiti, naime, hebrejski ne tvori komparaciju na isti način kao naš jezik. To znači voditi svoj život po normi ljubavi. Tek u ljubavi ja patim, u ljubavi želim biti dio ljubljenog, želim biti poput njega. To je ono što je križ. Znati da smo na ovom svijetu, rastrgani poteškoćama i patnjama. Hoćeš izvana – zbog posla, zbog prijatelja koji nas ne razumiju, obitelji koja nas ne može prihvatiti, muža koji ženi ne daje dovoljno prostora u braku, ženi koja mužu nameće svoju viziju braka, djeca koja ne žele slušati. S druge strane, iznutra – iz našeg srca, izlaze strahovi zbog budućnosti, strepnje zbog života, bol zbog osamljenosti, tuga zbog nesreće. Sve izgleda kao da je podjeljeno, kao da nestaje, kao da ni život nema smisla. Sve to je križ.

Isus kaže tko ne želi nositi svoj križ ne može biti njegov učenik. Često zaboravljamo da smo učenici, da smo na putu, da tek trebamo doći do vječne domovine. Naš Izlazak još traje. I trajat će tokom cijelog života na zemlji. To je ono na što smjera Isus. Ostaviti sve, ne znači sve napustiti i zaboraviti, već predati Njemu. Odreći se svega da bismo dobili Ljubav. To znači postati svjestan da si pozvan na svetost, da si pozvan da budeš Božje dijete. A to se ne može ostaviti ukoliko se ne napuste određene stvari. Ne može biti bez odricanja.

Čini mi se, da danas, najviše nas muče naše viđenje, slika koju imamo o Gospodinu – ono što bi On trebao biti, kao da to o nama ovisi. Mi ni svoj vlastiti život ne možemo održavati. Da nestane vode, umrli bismo. Nestaje li kisika, umiremo. Ne jedemo li, umiremo. A mislim da Gospodin mora biti takav i takav. Da on treba činiti to i to. Zaboravili smo na poziv na koji smo pozvani. Poziv da budemo učenici. Poziv da budemo sveti. Kriterij nam je znan – nositi svoj križ.

To znači, uzeti svoj život za ozbiljno. Prihvatiti da na ovom svijetu postoji i dobro i zlo, ali ne stavljati svoje povjerenje u sebe ili u druge ili u stvari ili u ljudsku pamet. Ljubiti Gospodina i živjeti po Njegovim riječima – to je križ. Zašto? Jer od nas traži promjenu života. Promjenu koja se mora vidjeti na van.

Križ? To je kako se ponašaš prema svojim bližnjima. Kakav si ti kao osoba, kao čovjek. Križ – to je ljubav, jer tek kad ljubiš ti možeš otvoriti vrata svoga srca za drugog, pa makar te on i povrijedi. Jer, ne vodiš se logikom ljudi, već Isusovom logikom. A ta je logika jednostavna – predati svoj život u Očeve ruke i voditi se ljubavlju. Ljubavlju prema bližnjemu i ljubavi prema Gospodinu.

To je uzimanje svojeg križa – biti poput Isusa. Služiti kad ti nisi služen, ljubiti kad nisi ljubljen, biti dobar kad su svi zli, ponizna kad su drugi oholi, strpljiv kad su drugi nestrpljivi. Primjera je mnogo, no jedno je sigurno. U koju god te situaciju život dovede, ne gine ti križ. Križ je put do vječnog života. Nemoj misliti samo na križ i bol, već i na ono što dobivaš s time. A dobivaš vječni život. Ne misli samo na teškoće već na nagradu – da bude uistinu sin/kćer Božja.

To je križ – to je ljubav, to je ono što nas čini Isusovim učenicima. Da u patnji u ovome svijetu vidimo put do Neba. A nebo je tamo gdje je Gospodin. Stoga, čini ono što ti srce kaže, uzmi križ i nosi ga, ne jer ga voliš ili jer ti se sviđa, već zato jer tako nasljeduješ Isusa. A Njega ljubiš, u to sam siguran. Tek tada ćeš moći nositi svoj križ. Ključ leži u ljubavi.

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Oglasi

Posted on 3. rujna 2016., in Evanđelje, Molitva. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: