To je taj plamen – mogućnost da budemo uništeni ili ponovno rođeni

Iz Evanđelja po Luki; Lk 12, 49-53 

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!

Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice – otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve.«

B4M50YG0H4

Promišljanje

Ono što se skriva iza ovoga govora jest duboka istina ljudskog roda. A to je da je svatko kivan na svoga bližnjega. Kao da nam je nekako lakše biti prijatelj s nekim kome ide teško u životu nego s nekim za koga izgleda da sve ide dobro.

Upravo takav način života je došao Isus dokinuti. Kakav je to planem? To je plamen u kojemu će Gospodin iskušati one koji su mu odani. Zašto to čini? Ta zato da ih nađe dostojnima. Dostojnima da budu u potpunosti Njegovi. I tu dolazi ovo razdjeljenje. Naime, većina ljudi neće htjeti ni razumjeti zašto se njihovi bližnji mijenjaju. Da postaju bolji, drugačiji. Da odudaraju od većine. Da gledaju u svijetu dobro a ne zlo. Da zlo nazivaju pravim imenom. Da postaju Isusovi.

Vidiš, zato Isus spominje krst i muke. Jer ne rješava se sve time da se plamen zapali i to je to. Baš u tim trenucima počinje ono za što je svatko od nas stvoren – bitka za život. Pavao to naziva borba vjere, utrka vjere. A zna se tko dobiva vijenac – onaj koji stigne na cilj. Dakle, on nas uči da tako trčimo da dobijemo.

To je i poruka ovog odlomka – bit ćemo stavljeni na kušnju. Bit ćemo suočeni s križem. Dali je to smrt djeteta, odlazak iz zemlje, napuštanje roditelja, ostavljanje partnera, odustajanje od fakulteta… Scenarija je mnogo, ali samo jedan i jedinstven je tu za svakog od nas. I baš to je ono posebno. To je ono gdje svatko od nas dobiva priliku da postane osoba koja nosi svijet u svojoj ruci. I tada će biti razdjeljenje – jer Istina će nas pogoditi. I pogodit će nas snažno. Izbacit će nas iz naših uhodanih života. I bit ćemo stavljeni pred izbor – želimo li biti izvan Istine ili biti dionici Istine.

A znamo što je Istina – upisano je u našim srcima. Tamo piše da kroz nasljedovanje Isusa i kroz služenje svojim bližnjima postajemo baštinici Vječne Domovine. A to znači, ne radikladno, već apsolutno se odlučiti biti Božji. Ne samo u nekim molitvama, ili nekim postupcima, već uvijek i svagdje. Postaviti Gospodina na prvo mjesto u životu. Graditi na njemu. To je taj plamen – mogućnost da budemo uništeni ili ponovno rođeni. I svakome je dana mogućnost odabira. Jedino pitanje koje se postavlja jest to, dali si spreman biti jedno s Gospodinom? Jednom kada se na ovo pitanje pronađe odgovor, bivamo uključeni u Istinu i istina će vas osloboditi (Iv 8, 32).

Br. Mario Ivan Kralj, OCD

Oglasi

Posted on 13. kolovoza 2016., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: