Život se ne živi gledajući unatrag već unaprijed

Iz Evanđelja po Luki; Lk 12, 32-48 

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Ne boj se, stado malo: svidjelo se Ocu vašemu dati vam Kraljevstvo. Prodajte što god imate i dajte za milostinju! Načinite sebi kese koje ne stare, blago nepropadljivo na nebesima, kamo se kradljivac ne približava i gdje moljac ne rastače. Doista, gdje vam je blago, ondje će vam i srce biti.

»Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene, a vi slični ljudima što čekaju gospodara kad se vraća sa svadbe da mu odmah otvore čim stigne i pokuca. Blago onim slugama koje gospodar, kada dođe, nađe budne! Zaista, kažem vam, pripasat će se, posaditi ih za stol pa će pristupiti i posluživati ih. Pa dođe li o drugoj ili o trećoj straži i nađe ih tako, blago njima!

A ovo znajte: kad bi domaćin znao u koji čas kradljivac dolazi, ne bi dao prokopati kuće. I vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.«

Nato će Petar: »Gospodine, govoriš li tu prispodobu samo za nas ili i za sve?« Reče Gospodin: »Tko li je onaj vjerni i razumni upravitelj što će ga gospodar postaviti nad svojom poslugom da im u pravo vrijeme daje obrok? Blago onome sluzi kojega gospodar kada dođe nađe da tako radi. Uistinu, kažem vam, postavit će ga nad svim imanjem svojim.

No rekne li taj sluga u srcu: ‘Okasnit će gospodar moj’ pa stane tući sluge i sluškinje, jesti, piti i opijati se, doći će gospodar toga sluge u dan koji mu se ne nada i u čas koji i ne sluti; rasjeći će ga i dodijeliti mu udes među nevjernicima.

I onaj sluga što je znao volju gospodara svoga, a nije bio spreman ili nije učinio po volji njegovoj, dobit će mnogo udaraca. A onaj koji nije znao, ali je učinio što zaslužuje udarce, dobit će malo udaraca. Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo iskati. Kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati.«

4ED8B657R8

Promišljanje

Na prvi pogled nekako kao da se ovaj odlomak čini dalek i stran našim životima. Ta tko još čeka opasanih bokova i upaljenih svjetiljaka ili tko sad pazi na prvu, drugu stražu i na dolazak Gospodara. Ta danas ni nema toga.

Mnoge stvari su se promijenile od vremena kad su ove riječi izrečene. No, nešto se nije promijenilo, a to je da su one upućene ljudima koji slijede Isusa. Svatko od nas to čini. Jedino pitanje je kako to činimo? Ovdje nam se nudi put koji trebamo slijediti.

Jasno nam je da nam je život darovan, da je on dar. I to jedan od najvećih darova. No, postoji i druga strana toga dara. A to je da se od njega očekuje nešto. Kako očekivati nešto od dara? Zato jer on nije dan samo da stoji već da se razvija. Upravo to je smisao nasljedovanja Isusa, u konačnici i života na zemlji. Stremljenje prema naprijed. U budućnost. Život se ne živi gledajući unatrag već unaprijed. I to je toliko važno da nam Isus na nekoliko mjesta to spominje. Ovdje govori o budnosti. A što znači budnost? Znači da čekaš nešto, nešto priželjkuješ, tražiš. Možemo reći da mi tražimo, čekamo budućnost, jer čekamo kada ćemo se susresti s Njime. No, to ne znači da sadašnjost treba zaobići ili isprazniti.

Zar ne vidiš da odmah nakon govora o budnosti dolazi opomena vezana uz sadašnjost. Tek kada pratimo tijek života možemo postići ono što želimo. Želimo li biti dio vječnosti, moramo znati živjeti u sadašnjosti.

I tu dolazi prispodoba vezana uz upravitelja. Rasporedba obroka i briga za sluge i sluškinje zapravo je slika naših života. Obroci su vrijeme koje nam je dano, a sluge i sluškinje talenti i darovi koje imamo. Na nama samima je da vidimo što i kako ćemo s njima. Želimo li imati blistavu budućnost ili ne želimo. Kako upravimo svoja djela, tako će nas dočekati. To je ono što je do nas. Gospodin zna zašto nam je uglavnom na ovom svijetu teško i neugodno, no također On zna da tek tako možemo upoznati Njega. Ta i zato je postao čovjekom, da nam pokaže kako je upravo ljudski život dragocjen i koliko mu je stalo do svakog njegovog stvorenja. Pri tome se misli na cjelokupnu stvorenu stvarnost. Sva ona iščekuje Gospodina. I priroda, i kozmos i čovječanstvo. Svi smjeramo jednom smjeru – Kristu.

Zato je važno biti budan na tom putu i upoznavati Njegovu volju. A njegova volja je Križ – oblikovanje života prema Gospodinovoj mjeri. To znači ići protiv nepravde, mrženje, nereda te uvođenje ljubavi u svaki segment naših života. A za to se zahtjeva žrtvovanje samih sebe. Zašto? Zato jer On želi vidjeti koliko ga ljubimo. Upravo zato moramo slijediti obrnutu logiku – izgubiti sve da bismo dobili sve. Tako nas poučava i sv. Terezija Avilska kada kaže da samo Bog dosta je. Jer u njemu je sadržano sve a bez njega ne postoji ništa. Na to je pozvan svatko od nas poimenice. Odgovori Gospodinu svojim životom!

Prekrasnog li poziva!! Neka nam na tom putu pomogne Gospodin svojom svjetlošću da ne zastranimo na putovima života.

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 6. kolovoza 2016., in Evanđelje, Nekategorizirano. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: