Ljubav preobražava čovjeka

Iz Evanđelja po Luki; Lk 7, 36 – 8, 3

U ono vrijeme: Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabastrenu posudicu pomasti i stade odostrag kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću. 

Kad to vidje farizej koji ga pozva, pomisli: »Kad bi ovaj bio prorok, znao bi tko i kakva je to žena koja ga se dotiče: da je grešnica.« A Isus, da mu odgovori, reče: »Šimune, imam ti nešto reći.« A on će: »Učitelju, reci!« A on: »Neki vjerovnik imao dva dužnika. Jedan mu dugovaše pet stotina denara, drugi pedeset. Budući da nisu imali odakle vratiti, otpusti obojici. Koji će ga dakle od njih više ljubiti?« Šimun odgovori: »Predmnijevam, onaj kojemu je više otpustio.« Reče mu Isus: »Pravo si prosudio.« I okrenut ženi reče Šimunu: »Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla. Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati. Uljem mi glave nisi pomazao, a ona mi pomašću noge pomaza. Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi.« A ženi reče: »Oprošteni su ti grijesi.« Sustolnici počeli nato među sobom govoriti: »Tko je ovaj da i grijehe oprašta?« A on reče ženi: »Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!«

8XFOL5OP6J

Promišljanje

Lekcija je ovdje dana i farizeju i ženi. Farizeju je poručeno da zatvorenost u okvire zakona rađa sljepoćom srca – on sudi jer promatra svijet iz svoje pozicije koja je stavljena iznad svih, on kao da se nalazi iznad žene jer ispunjava zakon a u isto vrijeme i iznad Isusa jer je i njega osudio rekavši u srcu kako da je prorok znao bi da je ova žena grešnica.

Prispodoba koju Isus pripovjeda farizeju pokazuje mu kakve posljedica na nas ima ljubav drugoga. Vjerovnik oprašta dugove svojim dužnicima jer nisu imali odakle vratiti – i obojica ga ljube, jasno onaj koji mu je više dugovao više ga i ljubi.

To ukazuje na svijest koji bismo trebali imati u svojem odnosu prema Gospodinu i prema svojim bližnjima. Točka polazišta treba biti sam stav Gospodinov a ne ispunjavanje zakona ili vršenje nekih pobožnih čina. Svijest da Gospodin oprašta sve grijehe, da je njegovo milosrđe beskrajno, da on ne traži da odustanemo od života jer smo grešni već da uvidimo da smo grešni ali da s njim možemo promjeniti svoj život.

Evanđeoski odlomak nam pokazuje što ljubav čini. Upravo ljubav preobražava čovjeka i mijenja njegovu egzistenciju. Vidimo to na primjeru žene – ona je grešnica i zato plače ispred Isusa, cjeliva mu noge, što je znak poniznosti, a s druge strane ona ljubi Gospodina i plače zbog grijeha. Ona se stidi grijeha. Ne stidi se sebe već onoga što je činila. To je ključ obraćenja. Sv. Augustin nam lijepo govori da trebamo osuđivati grijeh jer je on negativan, on je onaj koji nas razdvaja od Gospodina a ljubiti grešnika jer je on Božje stvorenje. Ta slika je ovdje prisutna. Isus ljubi ženi jer u njoj vidi iskrenu namjeru da se promjeni. Zato joj i govori da ju je njezina vjera spasila. Farizeja također ljubi i pokazuje mu kako da promjeni svoj život. Pokazuje mu da ga je bludnica pretekla na putu u Kraljevstvo Božje ali mu nije zatvorio vrata, već ga upućuje na pravi smisao ispunjavanja zakona – postati pravi nasljednik Božji, još radikalnije rečeno biti poput Gospodina. To bi značilo da prosuđujemo svijet onako kako ga Gospodin prosuđuje. A on gleda na srce a ne na vanjske čine. On želi vidjeti ljubav i želju da se obratimo koja rezultira istinskim obraćenjem. To je ono što svatko od nas mora svakodnevno činiti.

Činiš li ti tako? Sudiš li bližnje? Jesi li svjestan da biti nasljedovatelj Gospodinov uključuje odreknuće od grijeha? Biti Njegov znači biti poput njega, dali ti svoj život usmjeravaš na takav put?

Promisli i odluči se za promjenu! Još danas! Jedne stvari ne smetni nikad s uma – Gospodin te uvijek čeka da dođeš k njemu, ta on je milosrdni otac koji se raduje kad mu se sin/kćer vrati. A ne zaboravi – cijelo se nebo raduje zbog jednog obraćenog grešnika. To su predivne misli koje nam pokazuju vrijednost koja je dana čovjeku.

br.Mario Ivan Kralj, OCD

 

Posted on 11. lipnja 2016., in Nekategorizirano. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: