Patnja je put oblikovanja duše za nebo

Iz evanđelja po Luki; Lk 7, 11-17

U ono vrijeme:

Isus se uputi u grad zvani Nain. Pratili ga njegovi učenici i silan svijet. Kad se približi gradskim vratima, gle, upravo su iznosili mrtvaca, sina jedinca u majke, majke udovice. Pratilo ju mnogo naroda iz grada. Kad je Gospodin ugleda, sažali mu se nad njom i reče joj: »Ne plači!« Pristupi zatim, dotače se nosila; nosioci stadoše, a on reče: »Mladiću, kažem ti, ustani!« I mrtvac se podiže i progovori, a on ga dade njegovoj majci. Sve obuze strah te slavljahu Boga govoreći: »Prorok velik usta među nama! Pohodi Bog narod svoj!« I proširi se taj glas o njemu po svoj Judeji i po svoj okolici.

EFCZLI7441Promišljanje

Smrt je granično područje naših života. Znamo da se jedanput mora dogoditi, kako nama tako i našim bližnjima, no unatoč tome, osjećamo se neobično pred njom. Upravo smrt je pokazatelj da naš život u sebi sadrži vrijednost.

Pogledajmo što Isus radi kada susretne smrt. On pogleda majku udovicu i silan svijet te se sažali nad njom. Nije to bio ljudsko sažaljenje, to je bio dodir Neba. Zašto? Zato jer je samo Gospodin onaj koji može u potpunosti razumjeti one koje je stvorio i koje ljubi. Upravo je ljubav odgovor na sve ovo. Sućut bismo ovdje mogli zamijeniti s ljubav. Pročitao sam negdje da je najbolji lijek ljubav. Ljubav je uvijek usmjerena na drugoga i traži drugoga. Želi mu sve najbolje. Ljubav sve liječi.

Isus suosjeća s majkom. On ju ne samo razumije, već proživljava njezinu bol, njezin nedostatak, njezinu tugu. I polazeći iz tog iskustava, On mijenja stvarnost – oživljava njezinog sina.

Ne leži li upravo u tome poruka koju nam ovaj evanđeoski odlomak želi poručiti? Da Gospodin nije došao dokinuti svu patnji i bol i tugu s ovoga svijeta već – biti s nama upravo u našim najgorim trenucima. To se može činiti kontradiktorno – da Bog trpi – ali nije li upravo to radosna vijest da je Isus rođen, živio, mučen, umro, pokopan i treći dan ustao te uzašao na nebo? Upravo to je ono što je Očeva volja. Ne da bol i patnja bude odstranjena već da zadobije smisao.

Smisao nije u patnji, već u preobrazbi  – preobrazbi od nečeg negativno u pozitivno. Bol koja postaje radost, tuga koja postaje sreća. Sve to biva uklopljeno u našu stvarnost. Posebnost kršćanstva je u tome što nam je naš Bog blizak, užasno blizak. Toliko blizak da osjeća naše boli i patnje. Upravo nam to i treba! Da netko bude uz nas tko zna da trpljenje ima svoj smisao u ljubavi. I Isus je to učinio, svojim životom nam je pokazao kako se svatko od nas treba nositi s patnjom. Ne odbaciti ju, ne pasti u mrak, ne odustati od svega, već obuhvatiti patnju jer vidimo da upravo u toj patnji susrećemo Gospodina. Patnja je put oblikovanja duše za nebo. Isus nam je to pokazao.

Vidi što ljudi kaži na kraju odlomka – da je velik prorok ustao među nama te da je Bog pohodio narod svoj. Taj pohod nije nestao. Svaki kršćanin, dapače, svaki čovjek, u svojem srcu nosi Gospodina. Nosi njegov trag. Nosi pečat ljubavi. Svatko je upisan u Očev dlan. To je itekako ohrabrujuće znati u ovom svijetu kada se čini kao da sve propada i nestaje i kada patnja biva promatrana kao znak slabosti. Ostavimo se svijeta i njegovog gledanja, pogledajmo i Isusa i hrabro trčimo trku vjere. Mučimo se i trpimo ne zato jer drugačije ne znamo, nego zato jer znamo da je ovaj život stvoren da se oblikujemo za nebo. A svi znamo da se zlato u ognju kuša, tako i svi moramo biti kušani da se pokažemo dostojni nagrade – vječnog života. On je tu – čeka nas, a na nama je dali ćemo ga prihvatiti ili odbaciti.

Biraj život vječni a ne prolaznu slavu svijeta.  Ustraj i znaj da na tom putu nikad sam nisi – ta sam Gospodin je uvijek tu, spreman da ti pomogne nositi sve teškoće. Budi ponizan i vjeruj!

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 4. lipnja 2016., in Evanđelje, Nekategorizirano. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: