Jer to je život u vjeri i život po Duhu

Iz Evanđelja po Ivanu;  Iv 20, 19-23

Uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.«

To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.«

KKV8JV2Z7V

Promišljanje

Duh je onaj koji nastavlja voditi Crkvu do vremena Isusovog ponovnog dolaska. Ovdje počinje put koji vodi k Nebu. Vidiš, do sada je Isus bio glavni akter. Navještaj Kraljevstva Božjeg, opraštanje grijeha, ozdravljenje bolesnih, muka, smrt i uskrsnuće te uzašašće. Cjelina.

A sada dolazi drugi dio. Vrijeme u kojem apostoli djeluju. Vrijeme u kojem je svakome od njih dan Isusov mir. A taj mir jest Duh. To je veza koja nas vodi naprijed. Vodi nas prema proslavljenoj Crkvi. Danas jest rođendan Crkve. Slavimo tu svetkovinu ne kao nešto što je jedanput dogodilo. Slavimo ju zato jer se ono događa svaki put kad u Duhu zazivamo ime Isusovo. Svake nedjelje, kad se zajednica okuplja na slavlje Euharistije događaju se Duhovi. Bivamo aktivno uključeni u život Božji.

I upravo riječi  kojima završava misa – idite u miru – možda bismo mogli prereći u – idite puni Duha – odnosno da naviještate ono što se dogodilo u misi – da svatko bude navjesitelj – onaj koji nasljeduje Krista – kršćanin.

A znaš kako se to ostvaruje – noseći križ. To je jedini put kojim se postaje kršćanin. A kada se postaje kršćanin tada nosimo križ i tako nasljedujemo Krista. Na taj način postajemo Kristi. Postajemo onaj kojeg slijedimo. Zadobivamo udioništvo u Božjem životu. A to je ono za čime svako srce čezne.

Mir nas vodi dalje, donosi cjelokupnu stvarnost u sklad. Ta stvarnost uključuje ono što se događa unutar nas – ne izvan. Biti pun Duha izuzetak boli i križa, već upravo suprutno. Biti pun Duha znači biti spreman nasljedovati Krista na način predaje svega njemu u ruke. To je divno zabilježeno u knjizi Psalama – Prepusti Jahvi putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi. (Ps 37,5) I to je put kojim mjenjamo svijet.

Sveti Pavao nam oslikava koji su plodovi Duha – Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama. (Gal 22 – 25) – a oni vode, usmjeravaju se prema  izgradnji zajednice. I to me vraća na riječi kojima završava misa – idite u miru. Dakle, nosite Krista u svijet – i to svojim životom. Ne riječju, ne pisanjem, ne nekakvim oponašanjem – već svojim životom.

To je cijena biti kršćanin. Ali to vrijedi. Znaš zašto? Jer na kraju znamo što nas čeka – uskrsnuće. Nov život. Pobjeda u bitci vjere. I to je predivno. Biti kršćanin znači biti Krist. A ako ga nasljedujemo u borbama, patnjama, svojim životom, znamo da ćemo završiti s Njime. Jer to je život u vjeri i život po Duhu. Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo! (Gal 5, 25)

I tako unatoč svog nemira i netrepeljivosti, problema izvan nas mi nastavljamo biti Kristovi – biti Njegovi jer nam je On poslao Duha – Drugog Branitelja. A to je nešto s čime se isplati računati.

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 15. svibnja 2016., in Nekategorizirano. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: