Preobrazba ljubavi

Iz Evanđelja po Ivanu; Iv 13, 31-33a.34-35

Pošto Juda iziđe iz blagovališta, reče Isus: »Sada je proslavljen Sin Čovječji i Bog se proslavio u njemu! Ako se Bog proslavio u njemu, i njega će Bog proslaviti u sebi, i uskoro će ga proslaviti! Dječice, još sam malo s vama. Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.«

F3411DFB90

Promišljanje

Kako li su to bremenite riječi, predivne i istovremeno teške. Teške za shvatiti i razumijeti a predivne jer otkrivaju ono za čime svatko od nas žudi. U ovom evanđeoskom odlomku, Isus nam donosi dubinu svojeg bića, otkriva nam vjerodostojnost svojeg života. On, ljubivši Oca, poslušao ga je, utjelovio se, i iz ljubavi prema nama postao jedan od nas, živio, umro, bio pokopan i uskrsnuo. Radi nas i našega spasenja. Jednom riječju, to je ljubav.

Zato se i kaže, da je to vjerodostojna ljubav. Ljubav nije nešto  što samo primamo ili posjedujemo. U samoj svojoj biti ljubav je poziv na djelovanje. Otac ljubi Sina i Sin ljubi Oca u Duhu Svetome. Otac šalje Sina iz ljubavi prema čovjeku, a Sin postaje čovjek iz ljubavi prema Ocu. Sin umire iz ljubavi prema čovjeku, biva uskrišen i uzašao je Ocu, poslat će Duha koji je poljubac Oca i Sina. To je puni krug. Krug zajedništva. Spasenje. To je ljubav, dati sve za onoga koga ljubiš.

Prema tome, ljubav je vezana uz djela. Vidimo to iz Isusova života. Vi znate što se događalo po svoj Judeji, počevši od Galileje, nakon krštenja koje je propovijedao Ivan: kako Isusa iz Nazareta Bog pomaza Duhom Svetim i snagom, njega koji je, jer Bog bijaše s njime, prošao zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve kojima bijaše ovladao đavao (Dj 10, 37 – 38).  Utjelovljenje je početak pokazivanja te ljubavi, koja svoj vrhunac ima u križu te svoju proslavu u uskrsnuću.

Nemoj se zavaravati da je s nama drugačije. I ti i ja moramo proći kroz patnju i bol, različitog oblika i intenziteta, da bismo postali poput Isusa, te time unišli u zajedništvo Oca, Sina i Duha Svetoga. Ne jer Isus ljubi našu patnju, ne jer Otac želi da patimo. Razlog se krije drugdje. Da uistinu postanemo kao Isus, kao Gospodin, potrebna nam je preobrazba. A nije li uskrsnuće preobrazba? Preobrazba ljubavi.

I tu na scenu dolazi ova zapovjed. Da ljubimo jedni druge kao što je on nas ljubio. To znači da sve što imamo dajemo za ljubav. Da se po nama, odnosno po našim djelima očituje ljubav. Da se kroz djela preobrazujemo ljubablju Kristovom koja je ljubav prema bližnjemu.

Ljubav se očituje u vršenju djela, u ostvarivanju te ljubavi. Ako nekoga ljubiš, tada ćeš mu to pokazati. Kupit ćeš mu cvijet, bombonijeru, ako je bolestan pohodit ćeš ga, ako mu je teško pružit ćeš mu ruku. Ali nikad nećeš samo proći pored njega i ostaviti ga i govoriti mu, iz daljine, da ga voliš. Voliti nekoga znači biti mu blizu. Biti prisutan u njegovom životu. Blizu je Jahve onima koji su skršena srca, a klonule duše spasava (Ps   34, 19). To je Isus za nas učinio i pokazao nam time put u Vječni Život. To je ono što je prva Crkva očitovala svojim životom, kada su se međusobno ljubili i podnosili se, kako u radosti tako i u žalosti i problemima odnosno patnji. Patnje i  problema će uvijek biti, jer Božji je naum da ih bude. Oni su mogućnost ostvarenja ljubavi. Prostor koji nam Gospodin daje da pokažemo svoju ljubav, kako nam je i on pokazao. Ono što nam je Isus pokazao nije uklanjanje problema, već pretvaranje situacije koja je beznadna i ništavna u predivno svjetlo Ukrsnuća – odnosno da ljubav preobražava svijet. Vidimo to danas, u našim životima, po tome što smo živi, zdravi, što imamo obitelj, prijatelje. To je predokus Uskrsnuća.

Isus je uskrsnuo, a gdje je tvoje uskrsnuće? Gdje je tvoja ljubav? Ljubiš li ti Isusa i bližnje kao što i on tebe ljubi?

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 24. travnja 2016., in Evanđelje, Molitva. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: