Ljubav koju imaš u srcu – umnoži

Iz evanđelja po Ivanu; Iv 21, 1-19

U ono vrijeme:

Isus se ponovno očitova učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika. Kaže im Šimun Petar: »Idem ribariti.« Rekoše: »Idemo i mi s tobom.« Izađoše i uđoše u lađu, ali te noći ne uloviše ništa. 

Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus. Kaže im Isus: »Dječice, imate li što za prismok?« Odgovoriše mu: »Nemamo.« A on im reče: »Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.« Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe. Tada onaj učenik kojega je Isus ljubio kaže Petru: »Gospodin je!« Kad je Šimun Petar čuo da je to Gospodin, pripaše si gornju haljinu, jer bijaše gol, te se baci u more. Ostali učenici dođoše s lađicom vukući mrežu s ribom jer ne bijahu daleko od kraja, samo kojih dvjesta lakata.

Kad iziđu na kraj, ugledaju pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh. Kaže im Isus: »Donesite ribâ što ih sada uloviste.« Nato se Šimun Petar popne i izvuče na kraj mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri. I premda ih je bilo toliko, mreža se ne raskinu. Kaže im Isus: »Hajde, doručkujte!« I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: »Tko si ti?« Znali su da je Gospodin.

Isus pristupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu. To se već treći put očitova Isus učenicima pošto uskrsnu od mrtvih.

Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: »Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim.« Kaže mu: »Pasi jaganjce moje!« Upita ga po drugi put: »Šimune Ivanov, ljubiš li me?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim!« Kaže mu: »Pasi ovce moje!« Upita ga treći put: »Šimune Ivanov, voliš li me?« Ražalosti se Petar što ga upita treći put: »Voliš li me?« pa mu odgovori: »Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.« Kaže mu Isus: »Pasi ovce moje!« »Zaista, zaista kažem ti: Dok si bio mlađi, sam si se opasivao i hodio kamo si htio; ali kad ostariš, raširit ćeš ruke i drugi će te opasivati i voditi kamo nećeš.« A to mu reče nagovješćujući kakvom će smrću proslaviti Boga. Rekavši to doda: »Idi za mnom!«

OV26AOMUMI

Promišljanje

Evanđeoski odlomak prekrasno nam ocrtava preobrazbu koju donosi susret s Gospodinom. Vidimo kako to utječe na učenike, osobito na Petra. Prije ga je zatajio, ostavio, a sada izjavljuje ljubav Gospodinu. Koliki i kakav put je morao proći do toga!! Mnogi bi rekli da je tu sada kraj, da sve staje. Da je ta ljubav dovoljna i dostatna. Ali to nije ljubav kakvu Isus ima prema svome Ocu u Duhu Svetome. To je velika pouka koju je danas Petar upoznao.

Vidiš kako napreduju pitanja. Prvo pita, dali ga ljubi više nego ovi, on odgovara da, potom slijedi pitanje dali ga ljubi, on kaže da, te konačno treći put ga upita dali ga voli a on odgovara da već zna da ga voli. Kolike li gradacije! Kakvih li promjena! Od samouvjerne izjave da ga on ljubi više nego drugi dolazimo do toga da Petar priznaje da Isus sve zna, što će reći da on ne može izreći i ne poznaje sebe toliko koliko ga Gospodin prožima.

Isus uistinu vidi to i zato mu i kaže da ide za njim. Upravo taj poziv, nije upućen samo Petru, već svakome od nas. To je poziv Uskrsnuloga. Da idemo za njim. Ne smijemo prestati ići za njim dok god kročimo ovom zemljom. Petrov primjer nam pokazuje da je pogreška ljudska stvar, ali da ne smijemo odustati niti ustrajavati u greškama. Petar je posumljao i počeo je tonuti u vodu, u sceni kad Isus hoda po vodi, potom je zatajio tri puta Isusa i gorko zaplakao, a sada, konačno, priznaje da ne može bez Isusa. Ti znaš da te volim. Nije li to sve što Gospodin traži?

Uistinu to je sve. Čitav život. Cijelo srce. A to znači, da voliš svoj život, da taj život koji imaš predaš Gospodinu. Da ideš za njim. To je vjera, to je kršćanstvo. Ići na križ ne zato jer si kriv, ne zato jer misliš da si najbolji, ne zato jer ti je netko rekao, već zato jer si upoznao ljubav. Ljubav kojom te Gospodin ljubi. To je ono što je Petar iskusio u susretu s Gospodinom. To ga je odvelo na križ. Ali bio je sretan, sretan jer zna da je ljubljen i da ljubi. A nema veće stvari na zemlji od toga – biti svjestan da ljubiš i da ti je ljubav uzvraćena. Ako čovjek čovjeku uzvraća ljubav, koliko li će više Otac naš Nebeski nam uzvraćati ako ljubimo njegovog Sina?

Tu se ostvaruje zapovijed ljubavi. Ne samo ljubiti Isusa, već ljubiti i bližnjega svojeg. To je križ, to je naša borba. Biti s onima s kojima nas život veže kao da smo s Isusom. Staviti Isusa pored ljudi koji nas muče, živciraju, neugodni su nam. To nije izbjegavanje stvari, borbe, olakšavanje situacije. Nipošto. To je način da budemo poput Isusa. To je dio njegovog nasljedovanja. Upravo to Petar čini i vidiš kako je navješćivao Evanđelje. O tome nam lijepo govori prvo čitanje.

Čini i ti tako. Ljubav koju imaš u srcu – umnoži. Daj je onome koga ti Gospodin pošalje u život. Učini nekome dobro djelo, milosrđe iskaži. To je ono što znači nasljedovanje Isusa. Koristiti darove koje nam je dao da bismo činili dobro. I tako bivamo njegovi učenici, koji, preko križa, patnje i nevolje, postaju Kristovi – što će reći Krist sam. Ta svi smo mi jedno tijelo – svi smo mi Krist. Zato susreći se često s Isusom u Euharistiji!!

Hrabro naprijed!

br. Mario Ivan Kralj, OCD

 

Posted on 9. travnja 2016., in Evanđelje, Vjera. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: