Sin postaje jedan od nas

Iz Evanđelja po Luki; Lk 1, 26-38

U ono vrijeme: posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!« Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: »Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.«

Nato će Marija anđelu: »Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?« Anđeo joj odgovori: »Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!« Nato Marija reče: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!« I anđeo otiđe od nje.

R1N0JX1I9Q

Promišljanje

Ponekad zaboravimo koliko nas Gospodin ljubi. Ta ljubav svoje najljepše očitovanje ima u današnjoj svetkovini. Križ, u svakom slučaju jest vrhunac Božje ljubavi. Navještenje, s druge strane, vrhunac je čovjekove suradnje s Božjom voljom.

Upravo to je učinila blažena djevica Marija kad je odgovorila na anđelov pozdrav. Evanđelje nam donosi navještaj, da će Sin postati čovjek – Bogočovjek. I da će uzete meso od našeg mesa. Meso je uzeo od Marije. Oblikovan je u njezinoj utrobi.

Sve to, nije prošlo bez ponude – ponude spasenja. Pred Mariju je stavljena mogućnost da izabere ili odbije. Njoj je ponuđeno da postane majkom Božjom. I ona je, u ime cijelog čovječanstva, odgovorila da. Nije znala što ju čeka, nije znala kako će to biti, nije ju anđelov odgovor poučio svemu. Ona je uistinu, nasljedovala ono što je primila kroz vjeru svojih predaka. Vjeru Izraelaca da će Gospodin pohoditi narod svoj. Gospodin ne zaboravlja svoje obećanje. Nikada. Trenuci patnje i boli u našim životima iskustvo su ne Božjeg odustva već njegova prisustva. To prisustvo potvrđeno je današnjim događajem. Navještenjem. Gdje Sin postaje jedan od nas. Postaje nam u svemu sličan osim u grijehu.

I tu leži iskrena radost. Marijinim „da“ započela je radost. Radosna vijest upravo jest u tome, da je jedna od ljudi, Marija, odabrana da bude majkom Sinu Božjem, čime započinje proces spašavanja ljudskog roda – tj. vraćanja u zajedništvo s Gospodinom. Postajući jedno s nama, Sin nam je pokazao kako da postanemo kakav je On. Jedino je On mogao doći i otkupiti čovjeka, pokazati mu put u Vječnost.

Istovremeno, to je i poziv da postanemo njegovi u potpunosti. Zato i Isus na početku svog javnog djelovanja govori da je potrebno obratiti se jer se približilo Kraljevstvo Božje. To je ono čemu svi stremimo. To je vječnost. Kako nam kaže Pavao –  Ta kraljevstvo Božje nije jelo ili piće, nego pravednost, mir i radost u Duhu Svetome. (Rim 14, 17)

Stoga, odluči danas prihvatiti ovaj poziv. Poziv na radost i odvažnost. Radost jer nam je Gospodin blizu a odvažnost jer smo pozvani na suradnju s Gospodinom. U ostvarenju Kraljevstva Božjeg, Gospodin želi surađivati s nama. Ne želi zaobići našu slobodu. Upravo to je poruka današnjeg evanđeoskog odlomka. Marijin odgovor na anđelov poziv jest vjera. Vjera koja rađa ljubavlju, ljubavu kojom s sv. Josipom odgaja Sina Božjeg. Vjera koja oblikuje život. To je dokaz da se od vjere može živjeti, pa i kada se sve okrene protiv nas. A sve će se okrenuti protiv onoga tko ide za Gospodinom, ne zato jer ga Gospodin ne ljubi, već zato jer njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta i od ljudskog načina razmišljanja. Biti kršćanin znači biti onaj tko ide na križ. To je Božja volja, to je Kristov put, to je Marijin odgovor. Odgovor da na sve izazove, ne iz znanja već iz vjere. Vjera preobražava život. Budi uvjeren u to, ta to je ono čemu nas Blažena Djevica Marija najviše poučava. I ti čini tako!

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 4. travnja 2016., in Blagdani i svetkovine, Evanđelje, Nekategorizirano. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: