Ali ako želiš biti kršćanin, tada pogledaj Isusa

Danas slavimo Cvjetnicu –Nedjelju Muke Gospodina našega Isusa Krista.Ovom nedjeljom ulazimo u veliki tjedan. U bližu pripremu za središnje slavlje čitave liturgijske godine – muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista. Ovdje neću donositi cijelu muku, već jedan odlomak koji me se posebno dojmio, i o kojem bih nekoliko misli želio podijeliti s vama.

Za njim je išlo silno mnoštvo svijeta, napose žena, koje su plakale i naricale za njim. Isus se okrenu prema njima pa im reče: »Kćeri Jeruzalemske, ne plačite nada mnom, nego plačite nad sobom i nad djecom svojom. Jer evo idu dani kad će se govoriti: ‘Blago nerotkinjama, utrobama koje ne rodiše i sisama koje ne dojiše.’ Tad će početi govoriti gorama: ‘Padnite na nas!’ i bregovima: ‘Pokrijte nas!’ Jer ako se tako postupa sa zelenim stablom, što li će biti sa suhim?« (Lk 23, 27 – 31)

ZI60MEM9AO

Ono što je zanimljivo, jest koliko Isus, i u trenucima dok nosi križ, pokazuje nam kakvi trebamo biti. Gledati na ono što činimo a ne na ono što se događa oko nas. Promatrati svoja djela. Upravo to je ono što je preduvjet za dolazak Kraljevstva Božjeg. Kraljevstvo Božje je ono što je Isus navješćivao. Zbog toga je on došao. To je radosna vijest. Što li onda biva to? To je promjena odnosa između nas. To je čovjek koji postaje Božji sin/Božja kćer. Prebivanje u blizini Božjoj. Ove žene su doživjele predokus toga. One su plakale nad Isusovom sudbinom, a trebale su plakati nad svojom. I ne samo one, nego svatko od nas. To je poziv da svatko od nas uđe u sebe i vidi kakva je on osoba.

Tko si ti? Što radiš? Što želiš s svojim životom? Želiš li biti kršćanin? Biti Kristov ili ne? Ukoliko je odgovor ne, u redu, idi svojim putem. Ali ako želiš biti kršćanin, tada pogledaj Isusa. Vidi, što kaže, da ako se tako postupa sa zelenim stablom kako li će tek biti sa suhim. On je zeleno stablo, sam život u punini. Suha stabla su oni koji odbijaju ponudu Kraljevstva Božjeg. Sjeti se što govori Ivan Krstitelj – Već je sjekira položena na korijen stablima: svako dakle stablo koje ne donosi dobra roda siječe se i u oganj baca (Lk 3, 9). Suha stabla završavaju u ognju. I Isus je završio na križu, no on tamo nije ostao. Uskrsnuo je. To je ono što Kraljevstvo Božje jest. Život sam u sebi. Život u Gospodinu, u zajedništvu s mnoštvom anđela i ljepotom glazbe koja ozdvanja vječnošću u prisutnosti Kralj nad Kraljevima. Lijepo je to izrekla sv. Terezija Avilska: „Ta već znate da je Bog posvuda. Jasno je, dakle, da tamo gdje je kralj, kažu, da je i njegova pratnja; konačno, da je nebo tamo gdje je Bog. Bez dvojbe možete vjerovati da je slava tamo gdje je Njegovo Veličanstvo. Pa prisjetite se kako sveti Augustin kaže da Ga je tražio na mnogo mjesta i da Ga je našao u sebi samome.“[1]

Zato Isus govori ženama da oplakuju sebe, a ne njega. Ta u njima se nalazi Gospodin. I on želi da ga upoznaju. Zato je Isus došao k nama. Zato je umro. Zato je uskrsnuo. Da bismo mi imali Kraljevstvo Božje – Ta kraljevstvo Božje nije jelo ili piće, nego pravednost, mir i radost u Duhu Svetome (Rim 14, 17). To je ono za čime trebamo ne samo težiti nego izgrađivati i biti. Jedan drugome brat/sestra. Promisli kako to činiš. Neka ti misli ovog tjedna budu u tome. Pripremi se dostojno za najveću svetkovinu – Uskrs.

Budi siguran, kao što je Isus došao na svijet, radovao se, plakao, nosio križ i umro i uskrsnuo – tako i svi mi moramo proći. Ne može bez jedne ove stvari. Nasljedovanje Isusa uključuje nasljedovanje na svim poljima njegova života – to se posebice odnosi na križ.

No, ne boj se! U tome nisi sam! Sam Gospodin je uza te i pomaže onome koji ga ljubi! Ljubi Gospodina i nosi križ. Ta on će te odvesti u vječnost!

br. Mario Ivan Kralj, OCD

[1] Terezija AVILSKA, Put k savršenosti, KS, str. 54

 

Posted on 20. ožujka 2016., in Nekategorizirano. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: