On prije svega treba biti čovjek molitve

Iz Evanđelja po Luki; Lk 4, 21-30

U ono vrijeme: Isus progovori u sinagogi: »Danas se ispunilo Pismo što vam još odzvanja u ušima.« I svi su mu povlađivali i divili se milini riječi koje su tekle iz njegovih usta. Govorahu: »Nije li ovo sin Josipov?«

A on im reče: »Zacijelo ćete mi reći onu prispodobu: Liječniče, izliječi sam sebe! Što smo čuli da se dogodilo u Kafarnaumu, učini i ovdje, u svom zavičaju.« I nastavi: »Zaista, kažem vam, nijedan prorok nije dobro došao u svom zavičaju. Uistinu, kažem vam, mnogo bijaše udovica u Izraelu u dane Ilijine kad se na tri godine i šest mjeseci zatvorilo nebo pa zavladala velika glad po svoj zemlji. I ni k jednoj od njih nije bio poslan Ilija doli k ženi udovici u Sarfati sidonskoj. I mnogo bijaše gubavaca u Izraelu za proroka Elizeja. I nijedan se od njih ne očisti doli Naaman Sirac.«

Čuvši to, svi se u sinagogi napune gnjevom, ustanu, izbace ga iz grada i odvedu na rub brijega na kojem je sagrađen njihov grad da ga strmoglave. No on prođe između njih i ode.

59PV3K0KF8

Promišljanje

Nijedan prorok nije dobrodošao u svom zavičaju. Ova rečenica kao da sažimlje cijelu poruku ovog evanđeoskog odlomka. Da bismo ju bolje razumjeli potrebno je približiti si pojam proroka. Prorok nije netko tko upućuje na neke događaje koji će se dogoditi u budućnosti. On je na prvom mjestu osoba koju je sam Gospodin izabrao da govori i djeluje u njegovo ime. Što bi to značilo? Da je on svojevrsni „zastupnik“ Gospodnji.

No, ne završava sve Gospodnjim izabranjem. To je početak, a ne završetak proročkog života. Prorok, da bi uistinu bio Gospodnji glas na ovom svijetu, mora biti u kontaktu s Gospodinom. On prije svega treba biti čovjek molitve – susreta s Gospodinom, iz čega proizlazi i susret s ljudima. On je onaj posrednik koji podsjeća ljude na Gospodnja obećanja i zahtjeve koji se stavljeni pred one koji žele biti u blizini Gospodina.

Takav je bio prorok Jeremija, o kojemu slušamo u današnjem prvom čitanju. Čovjek koji je ljubavnim zanosom prema Gospodinu vršio njegovu volju pa i pod cijenu da ostane sam i napušten od svojeg vlastitog naroda, od svoje krvi.

Vidimo da se to događa i s Isusom. Došavši u svoj kraj on biva etiketiran i odbačen kao netko tko ne zadovoljava svojevrsne individualne kriterije. Gospodnji putevi nisu naši putevi, kako nam lijepo oslikava prorok Izaija. Isus je poslan svim narodima a ne samo izraelskom. Njegov život pokazuje nam da on liječi bolesne, izgoni zloduhe, suprotstavlja se ustaljenim običajima ponašanja prema grešnicima što ga na koncu dovodi do križa. Umro je kako je i živio – za druge. Gospodin nije samo Gospodin Izraela već cijelog čovječanstva. Takvog Gospodina nam objavljuje Isus.

Od kakve je to važnosti za naš život? Pa pogledaj svoj život i promisli. U Isusu nam je dan primjer što trebamo činiti. Da bismo to mogli, moramo biti svjesni da će nas to odvesti do naših križeva. Bilo to prekidanje nekog prijateljstva, raskid veze, nesloga na poslu, obiteljski problemi, bolest ili tko zna što drugo, sve to treba gledati u proročkoj vizuri. U vizuri onoga što nam je na krštenju utisnuto u srca. A to je poziv da budemo proroci, da budemo djeca Božja, da svjedočimo ono što nas pokreće. Da u sivilu današnjice promatramo Gospodnji odsjaj.

Ta zar nije Isus to činio? On nije osudio svoje sumještane ili na njih svalio oganj. Nikako! On pronalazi u tome Gospodnju volju. U događaju koji se odvija Isus čita povijest koja je već bila, povijest Ilijinu i Elizejevu. I što zaključuje? Da je Gospodin još uvijek tu. Da ostaje s onim tko ga slijedi. Da je tu za onoga koga je izabrao.

A izabrao je svakoga od nas. Na krštenju ime svakog od nas je izrečeno njegovim usnama. A to je nešto što bi svakome trebalo značiti sve. Jer biti dijete Božje, to je ono čemu svaki život stremi.

Stoga, pogledaj svoj život. Vidi osuđuješ li bližnje, tražiš li uistinu volju Božju a nadasve dali svjedočiš svojim životom ljudima oko sebe ljepotu Božje blizine?

br. Mario Ivan Kralj, OCD

 

Posted on 30. siječnja 2016., in Evanđelje, Nekategorizirano. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: