Ona kreće za anđelovim rječima

Iz Evanđelja po Luki; Lk 1, 39-45

U one dane usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu.

Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa:

»Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!«

9XDH29XSFK

Promišljanje

Odlomak ostavlja u nama dojam radosti. Radosti koja izvire uz susreta dviju majki. Jedna je na zalazu svog života, druga tek ulazi u život. Elizabeta u starosti zače, Marija u mladosti. Naizgled dvije suprotnosti koje povezuje nit Gospodnje volje. Elizabeta u čudu zahvaljuje Gospodinu na daru djeteta. Marija, prihvativši anđelovu riječ, postaje sudionicom Božjeg otkupiteljskog djela.

Izvor njihove radosti su djeca koju nose. Vidimo kako se i oni pozdravljaju. Ivan već u utrobi kliče Spasitelju svijeta. Duh Sveti nadilazi sve granice koje čovjek iskušava. Ivan tada, pun Duha već od utrobe, progovara po rječima svoje majke, Elizabete te kaže Mariji: Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina! Ona ju naziva blaženom jer je povjerovala. Vidiš poveznicu, Marija je povjerovala i zato je blažena.

I nije zastala samo na vjeri. Ona kreće za anđelovim rječima. On je spomenuo kako je njezina rođakinja Elizabeta trudna i da joj je to već šesti mjesec. Marija ne oklijeva poći Elizabeti da podjeli radost s njome. Radost koju donosi vjera. Vjera koja rađa sigurnošću da je Gospodin blizu i da je on vjeran. A on uistinu jest vjeran. Vidiš to po svojem životu. Nije Isus došao da otkupi nekoga kome je teško, ili je tužan ili je teško bolestan. Isus je došao da nam vrati radost, radost koja se nalazi u iskustvu vjere, vjere koja nam otvara vrata u Kraljevstvo Božje. Tom Kraljevstvu Ivan je onaj koji pripravlja mjesto. Zato on i kliče iz utrobe svoje majke i pozdravlja Spasitelja svijeta. Ali tu ne prestaje njegovo revnovanje za Kraljevstvo. Znamo da je svoj život položio jer je upućivao na Istinu. A znamo tko je istina. Sam Gospodin, kako nam je rekao da je on, put istina i život.

Stoga traži mir i za njim idi! Mir koji se nalazi u smirenom uzdanju u Gospodina! Prihvati križ i teškoće kao utjelovljenje onoga što ljubiš, jer ako Gospodin nije odustao kad je došlo vrijeme za patnju, nemoj ni ti. Ta slika si Božja, tako se i odnosi prema vlastitom životu i životu svojih bližnjih.

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 19. prosinca 2015., in Evanđelje, Nekategorizirano and tagged , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: