Ljubav nema cijenu

Iz Evanđelja po Marku; Mk 13, 24-32

U ono vrijeme:
Reče Isus svojim učenicima:
»U one dane, nakon velike nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti, a zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati.
Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima s velikom moći i slavom. I razaslat će anđele i sabrati svoje izabranike s četiri vjetra, s kraja zemlje do na kraj neba.
A od smokve se naučite prispodobi! Kad joj grana već omekša i lišće potjera, znate: ljeto je blizu. Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je, na vratima! Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude. Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti. A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.«

CMTLQTHPQX

Promišljanje

Na prvi pogled odlomak kao da nam donosi jednu negativnu sliku. Sin Čovječji sabire one koji su njegovi, sunce i mjesec prestaju svjetliti, zvijezde padaju s nebesa. Sve kao da nestaje, postaje daleko, umire. Nije li takva situacija i danas u svijetu, među nama? Vidimo što se sve događa, koliko ljudi umire iz suludih razloga i sve to kao da je normalno. Pa nije. Nikako ne može biti normalno. Upravo zato ovaj odlomak i ne ostaje na tom negativnom, na nestajanju na propasti. Jer, iz propasti ne može nastati ništa. Ona vodi u blještavo ništavilo gdje ničega nema.
Pogledaj malo bolje i naći ćeš da je ovaj odlomak slika onoga što živimo. Isus kaže da neće uminuti ovaj naraštaj dok se sve to ne zbude. Neće uminuti. Dali je to još jedna jeftina utjeha? Nešto što se kaže samo zato da se nekoga teka tako utješi i ublaži osjećaj jada i boli. Mislim da nije. Upravo Krist jest svjedok toga. On se utjelovio, umro za nas i uskrsnuo. I time nam ostavio zalog da će opet doći. O tome govori ovaj odlomak, o ponovnom dolasku, o uspostavi mira na cijeloj zemlji. Da, bit će nevolja i ratova, no naraštaj će preživjeti. Preživjet će i riječi Isusove. Upravo tu leži ključ razumijevanja.
Onaj tko će čuvati Riječi Kristove bit će očuvan. Do onog posljednjeg trenutka. Vidiš, kako se oslikava pred očima ono što nam je činiti. Ovaj odlomak ne poziva na predanje i jednostavno na odustajanje od života i čekanje na dolazak Krista. Tu je poziv da činimo sve ono što je On činio, da postanemo uistinu učenici Kristovi na najsavršeniji način, a to je živeći životom kojim je On živio.
Kakav je to život? To je život vršenja volje Božje, dakle živjeti po zakonu ljubavi – prema Gospodinu, sebi, bližnjemu. I to do rajnih granica. Ljubiti zbog Ljubavi a ne zato jer mi se nešto sviđa. Ljubav nema cijenu. To i jest poruka Isusova života, koja uključuje borbu protiv suprotnosti koje susrećemo, počevši od vlastitih nedostataka, preko drugih koji nas sapinju i na jedan način uništavaju. Upravo smo zato pozvani graditi civilizaciju ljubavi. To je ono što Isus utemeljuje. To je ono što nam ja blizu. Blizu nam je onoliko koliko je svatko od nas blizak Gospodinu i bližnjemu svome.

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 14. studenoga 2015., in Nekategorizirano. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: