Služenje jest najviši oblik ljubavi

Iz Evanđelja po Marku; Mk 10, 35-45

U ono vrijeme: Pristupe Isusu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu:

»Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.« A on će im: »Što hoćete da vam učinim?« Oni mu rekoše: »Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.« A Isus im reče: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?« Oni mu rekoše: »Možemo.« A Isus će im: »Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati – to je onih kojima je pripravljeno.«

Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im:

»Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.«

JYTTZMY9SC

Promišljanje

Moć. Nije li privlačna? Biti nad nekim, imati određenu sposobnost činiti nekoga da radi ono što ti želiš. I uživati u tome. Biti na određen način poseban. Izdvojen. Moćan.

Mislim da se svatko od nas pronalazi u tome. Kao da je upravo taj dio upisan u naša srca. I to nije nešto automatski loše. Kad imamo mnogo, želimo još više. Vidi što čine Jakov i Ivan, pored Petra, dva najbliža Isusova učenika. Dolaze do Isusa i traže od njega da sjednu lijevo i desno od njega u dan slave. To su povlaštena mjesta. Mjesta koja uzimaju direktnog udjela u vlasti, u moći.

Pogledajmo što Isus čini. On ne odbija Jakova i Ivana. On ih poučava Očevoj pedagogiji. Podučava ih o onome što je Očeva volja. Očeva volja jest da mi, ljudi, koristimo moć. Da bismo to činili moramo razumjeti što moć jest. Moć nije uzvisivanje sebe, već služenje drugima. To je ono što Isus govori kad kaže da vladarima upravljaju njihovi velikaši. Oni u biti nisu slobodni. U prošlosti su vladari stjecali moć vladanja na temelju posjedovanja zemlje. Oni su tada dijelili posjede velikašima kako bi te velikaše pridobili da pruže dotičnom vladaru da ga priznaju kao vladara i daju mi dio svojih vojnika. Upravo zato, vladar nije slobodan. Moć koji koristi nije njegova, već traje toliko dugo dok god ima podršku velikaša.

Tako ne smije biti među učenicima, jer Isus nije takav. A učenici slijede Učitelja. Učitelj koji je došao ne da bude služen, već da služi.

Tu se krije razumijevanje logike koja na prvi pogled nije prihvatljiva. Kako sluga može biti uzdignut, odnosno, kako to može biti nešto pozitivno? K tome, kako da je upravo zbog toga došao Sin Čovječji biti sluga? Vratimo se na početak našeg promišljanja. Isus nas uči onome što Božja volja jest. Ona jest to da se svi ljudi spase. Spasenje jest zajedništvo s Bogom. Zajedništvo se postiže kroz nasljedovanje Isusa Krista. To je ono zašto je došao dati otkupninu za mnoge. A Isusov učenik, ne može biti ništa drugačiji. On ne može žudjeti za nekom moći da vlada, da zapovijeda, da bude izdignut. Tome moć ne služi. Moć ne služi da se drugima vlada, već da se drugima služi.

Služenje jest najviši oblik ljubavi. Služim jer ljubim. Upravo to je lekcija koju teško prihvaćamo. I teško nam je shvatiljivo da ono što nam je darovano, ono što nam je povjereno mora biti usmjereno prema služenju. Služenje jest put u slobodu. Spasenje leži u istinskoj slobodi. Sloboda leži u prihvaćanju sebe i moći koja nam je dana. A ta moć, to je naš život koji nam je povjeren. Ukoliko ga iskoristimo za nekakvo izdizanje ili neko vladanje, tada prestajemo biti slobodni. A gubitak slobode vodi u ropstvo. Ropstvo koje je put do predaje života idolima. A idoli su nešto što naše živote izokreće. I tada više nismo stvorenja već blijedi ostaci onoga što možemo biti. A mi smo slike Božje.

Vidi kolika ti je moć povjerena. Biti Božja Slika. Koliko činiš da ti uistinu budeš Božja slika? Kako koristiš tu moć? Gdje ju ulažeš? Koje je mjesto služenja u tvom životu?

Ova pitanja usmjerit će tvoj život. Ne postavljam ti ih ja, već sam Isus. Pogledaj evanđeoski tekst. Promisli. Život prolazi i prolazi. Nemoj čekati i ostajati na dobrim odlukama. Idi kroz život odlučno da budeš Božja Slika! Sve ostalo je sporedno.

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 17. listopada 2015., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: