Isus stavlja muškarca i ženu na jednak položaj

Iz Evanđelja po Marku; Mk 10, 2-16

U ono vrijeme: Pristupe farizeji k Isusu pa ga upitaše:

»Je li mužu dopušteno otpustiti ženu?« On im odgovori: »Što vam zapovjedi Mojsije?« Oni rekoše: »Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i – otpustiti.« A Isus će im: »Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed. Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!«

U kući su ga učenici ponovno o tome ispitivali. I reče im: »Tko otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini prema prvoj preljub. I ako žena napusti svoga muža pa se uda za drugoga, čini preljub.«

Donosili mu dječicu da ih se dotakne, a učenici im branili. Opazivši to, Isus se ozlovolji i reče im: »Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje! Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući.« Nato ih zagrli pa ih blagoslivljaše polažući na njih ruke.

6T43IFU4D5

Promišljanje

Pitanje koje farizeji postavljaju Isusu očigledno proizlazi iz njihove reakcije na njegova djela. Isus liječi, izgoni zloduhe, umnaža kruh, uskrisuje mrtve. Sve to upućuje na to da on nije od ovoga svijeta. To pokazuje kolika je ljubav Gospodnja, kad želi sve ono što je slomljeno popraviti, ono što je odbačeno učiniti opet prihvatljivim. To je jedna od karakteristika ljubavi, da čini stvari boljim, savršenijim, jasnijim, ljepšim i ugodnijim.

U ovom odlomku, posebno mi se urezalo u pamćenje Isusova izjava da je Mojsije napisao zbog okorjelosti srca ljudskog mogućnost da se žena otpusti uz otpusno pismo. Isus kasnije upućuje na početke stvaranja i ono što je zapisano u našoj naravi, u nama samima. To je, da kad muškarac i žena budu pred Gospodinom sjedinjeni, više nema nikakvih otpusnih pisama. To pismo, stavlja ženu u nezgodan položaj. Ona nije ravnopravna, jer muž može odlučiti otpustiti ju i gotovo. Nju se ništa ne pita. Nije li to suprotno ljubavi o kojoj smo malo prije govorili? Zar bi sam Gospodin učinio nešto što očigledno ide protiv onoga što je On sam?

Naravno da ne bi. Ta On to nigdje i ne čini. Zato Isus i odgovara, da tko god otpusti ženu i oženi se drugom čini preljub prema prvoj, a ako žena napusti muža pa se uda, također čini preljub. Vidimo da Isus stavlja muškarca i ženu na jednak položaj. Farizeji govore o situaciji u Zakonu: muškarac može otpustit ženu, a nikako obrnuto. Isus pak govori da i muž ako napusti ženu zbog druge ili ako žena napusti muža zbog drugoga, čine preljub. To nam govorio da Isus nema neka dvostruka mjerila, već je usmjeren protiv grijeha. Protiv onog temeljnog u našim odnosima, a to je da muž i žena budu zajedno.

Zar je to toliko važno? Teško mi je uopće zamisliti a kamoli shvatiti kako bi drugačije moglo biti nego važno. Važno je jer upravo preko braka događa se direktno sudjelovanje u Božjem djelu stvaranja. Upravo preko braka stvara se život, odgaja se dijete, te to dijete postaje zreo čovjek. Postaje sin/kćer Božja. A to je nešto neprocjenjivo.

Samo sveto Pismo nam govori kakva je milost kada Gospodin udjeli muškarcu ženu koja je stvorena za njega. Ona mu biva i više od oslonca, onda je njegov esencijalni dio. Tako i ženi muškarac. Upravo to znači jedno tijelo, nije to samo oznaka spolnog čina, on je dakako vrhunac ali nije sve. Jer, oni jedno drugo nadopunjuju, odnosno ispunjaju, i to kako u tjelesnom smislu, tako i emotivnom. U cjelini. Upravo to je jedno od obilježja ljubavi koje sam istaknuo na početku. To je Ljubav između muškarca i žene, gdje jedno drugo ispunjanju snagom i srećom da mogu kročiti zajedno kroz nemirno more života.

br.Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 3. listopada 2015., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: