Upri oči u Križ

Iz Evanđelja po Marku; Mk 9, 38-43.45.47-48 

U ono vrijeme: Ivan reče Isusu:

»Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.« A Isus reče: »Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.«

»Uistinu, tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.«

»Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.«

»Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu ući u život nego s obje noge biti bačen u pakao. I ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje nego s oba oka biti bačen u pakao, gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi.«

39S1VFI20N

Promišljanje

Odlomak bih podijelio na tri dijela. Prvi dio čini Ivanova primjedba, drugi Isusova napomena o nagradi, te treći koji se tiče samih učenika. Zadržao bih se na ovom trećem dijelu.

Na prvi pogled, ove riječi izgledaju strašno. Odsijeci ruku, odsijeci nogu, iskopaj oko. Zar to ne izgleda malo previše „barbarski“? Suprotno zakonu ljubavi koji Isus donosi? Da, to je barbarski. Unatoč tome, Isus ih izgovara. I to ne jedanput, nego čak tri puta. Prvo govori o ruci potom o nozi te konačno o oku. Da bismo to razumjeli nužno je da promislimo o onome što On kaže malo ranije.

»Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.«  Ovdje se nekako ističu dvije riječi – sablazan i vjeruju. Sablazan nije ono što često pomišljamo da znači, da bi to bilo određen čin koji je suprotan propisu ili nešto što izaziva sablazan – skandal – sablazno – jezivo. U biblijskom jeziku to nije tako. Sablazan označuje zamku, kamen spoticanja, prepreku. Nešto što mi onemogućava da dođem do cilja. Vjeruju se ovdje odnosi na malene, ali ne malene po dobi – djecu, već na one koji gledaju na Gospodina kao na Oca, kao na onoga tko ih ljubi i kojemu prepuštaju svoj život u cijelosti. To znači u svim segmentima, počevši od hrane, odjeće, kuće, zaštite. Oni koji su toliko izmučeni nevoljama da sve svoje daju Gospodinu u djetinjoj ljubavi.

To nas dovodi do središta našeg promišljanja. Dakle, sablazan jest prepreka koja nam onemogućava da dođemo do cilja. Cilj nam je jasan. Vječni život, odnosno kako Isus kaže Kraljevstvo Nebesko. Zamka u koju možemo pasti jest pakao, gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi.

Ne zahtjeva Isus od nas da mi sebi iskopamo oči jer, recimo gledamo bludne stvari, ili da si iščupamo ruku zato jer njome krademo i ubijamo, ili da si odsiječemo nogu jer njome gazimo po drugim ljudima. To nikako ne sadrži njegova poruka. On sam daje nam ključ što želi reći. Kaže, ako te sablažnjava, dakle, ako te sprječava da odstraniš. Tako jednostavno. Dakle, mogli bismo zamijeniti riječ odsijeci/išćupaj sa riječju obrati se. Ali, kažeš, to je teže. U pravu si. Teže je obratiti se nego odsijecati i čupati. Odsiječemo i iščupamo jedanput u jednom činu, dok obraćenje zahtjeva rad, napor, trud, muku. Često bolove i ono što ne volimo. To je borba protiv zamki, to je ustrajanje da prijeđem preko kamena spoticanja. To je ono na što smo pozvani. Da svaki dan se obraćamo, i kročimo prema Gospodinu. Iz dana u dan. Bez spoticanja. Da, doći će dani kad ćemo sagriješiti, i da doći će dani kad ćemo misliti da ne zaslužujemo ljubav Božju. Što onda, pitaš? Upri oči u Križ. Gledaj ga i zapitaj se dali si dostojan. Nisi. Nitko nije. Upravo tu leži veličina ljubavi Božje. On te ljubi jer zna koliko vrijediš, jer zna da si Njegov, jer te stvorio i upisao u dlan svoje ruke. Zato uzmi svoj križ i kroči stazom života kroz stalno obraćenje. Jer, On te ljubi!!

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Oglasi

Posted on 26. rujna 2015., in Nekategorizirano. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: