A Božja logika je milosrđe

Iz Evanđelja po Mateju; Mt 9, 9 -13

U ono vrijeme: Odlazeći odande, ugleda Isus čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pođe za njim.

Dok je Isus bio u kući za stolom, gle, mnogi carinici i grešnici dođoše za stol s njime i njegovim učenicima. Vidjevši to, farizeji stanu govoriti: »Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima?«

A on, čuvši to, reče: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.«

49H

Promišljanje

U ovom odlomku, posebno mi je drago ono što nam Isus pokazuje. Otkriva nam jednu Gospodnju osobinu. Koja li je to osobina?

To je milosrđe. Pitaš me sad, pa dobro, kako je sad to osobina. Pogledaj bliže ovaj odlomak. Što u njemu Isus čini?

Poziva Mateja. Pristupa jednom cariniku, čovjeku koji često uzima više od svojih sunarodnjaka neko što mu je zakonska norma. Samim time, ljudima često uzima kruh iz usta, dovodi ih u neugodne situacije. Njihovu egzisteniciju dovodi u pitanje. Tim postupcima, on sam sebe stavlja izvan društva. Biva proglašen grešnikom. Upravo njemu Isus pristupa.

Zašto? Jer mu je potreban lijek.

A koji lijek? Milosrđe.

Ta sam Isus kaže što je Bogu milo. Milosrđe a ne žrtve. On to ne samo da izjavljuje već i čini. Dolazi kod Mateja u kuću i blaguje s njim. Blagovanje je u svim kulturama oznaka određene intime, zajedništva i prihvaćanja. Isus ga prihvaća. Ne prihvaća njegove postupke i grijehe koje čini, njegovu pohlepu i oholost. Prihvaća ono što on sam jest. Čovjek koji je potreban pomoći. I Isus mu pomaže. Svojim pozivom on ga mijenja. Priznao ga je kao osobu i kao nekoga tko je stvoren za nešto više.

Za što to, pitaš opet? Za svetost. Za dioništvo za Gospodnjim stolom u Kraljevstvu Nebeskom. Kako se to postiže? Tako da postanemo poput Gospodina. Da budemo milosrdni prema onima koji su bijedni i jadni, odbačeni. Da, upravo tako. Da ne računamo ljudskom logikom već Božjom. A Božja logika je milosrđe. Ispitaj se. Kako ti računaš i gdje je milosrđe u tvom životu. Pitaj Isusa za pomoć, ne boj se. On te poziva na svetost. Sve što trebaš učiniti je prihvatiti poziv i krenuti za njim. Sretno!

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Oglasi

Posted on 21. rujna 2015., in Nekategorizirano. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: