Sloboda srca

Iz Evanđelja po Marku; Mk 7, 1-8.14-15.21-23

U ono vrijeme: Skupe se oko Isusa farizeji i neki od pismoznanaca koji dođoše iz Jeruzalema. I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku. A farizeji i svi Židovi ne jedu ako prije temeljito ne operu ruke; drže se predaje starih. Niti s trga što jedu ako prije ne operu. Mnogo toga još ima što zbog predaje drže: pranje čaša, vrčeva i lonaca. Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: »Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju?« A on im reče: »Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju naučavajući nauke – uredbe ljudske. Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske.«

Tada ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: »Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi – to ga onečišćuje. Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.«

BKC8Y8VF8K

Promišljanje

Čovjeka onećišćuje ono što iznutra proizlazi. Nekako mi pada na pamet da to povežem s onim što je naše, ljudsko. Ljudska odredba.

Kao da se ovdje sukobljavaju dvije struje. Ljudska i Božja. Ljudska smjera za onim što je jednostavno, što ide njoj na ruku, što je čini nekako „slobodnijom“. Ona ide za čovjekom, koji postaje centar svijesti i mišljenja. Čovjek zauzima mjesto istraživanje, traganja, želje, požude. Svoju svrhu kao da pronalazi sama u sebi. Umjesto da otvara i čini čovjeka onakvim kakav bi trebao biti, a to je slobodan i radostan, ona ga zarobljava.

Ne radi se ovdje o higijenskom pranju posuđa, već o obrednom pranju, o religijskom, kultnom činu. To „pranje“ onemogućuje pogled na stvarnost kakav jest, već poput određenog vela zakriva ono što bi trebala biti radost. Radost zbog života samog.

Druga jest Božja odredba. Odredba koja na prvi pogled nije privlačna. Odnosno, ona jest sama po sebi privlačna, ali njezino obdržavanja nije. Zašto? Jer zahtjeva potpunu predanost. Zahtjeva čitavog čovjeka. Njegova odredba smjera od čovjeka samog prema Gospodinu te prema bližnjemu. Ne postaje čovjek sam svoje središte, već On postaje središte, te preko služenja bližnjemu zadobivamo konkretizaciju ljubavi prema Gospodinu.

U tome leži bit slobode koju nam Gospodin daje. Sloboda srca. Srca da možemo htjeti ljubiti bližnje i služiti im, ne zato jer se želimo uzdići ili pokazati da smo bolji ili napredniji ili da smo nešto drugačije. Upravo suprotno, jer smo sami svjesni da je Gospodin onaj koji prebiva u središtu moga bića, te želim da Ga nosim svakom živom biću. Leptiru, maslinu, psu, bližnjemu, suncu, mjesecu. Svima. Jer sve je Božje. I u svemu je utkan njegov prst. To je njegova odredba. Ona smjera služenju, dok ljudska odredba smjera zarobljavanju. Dok služenje biva obavljano iz ljubavi i poštivanja, zarobljavanje se događa kada se vrše zakoni i odredbe bez razumijevanja i kada one postanu centar pažnje. Kada Gospodina zamjeni čovjek. Toga se treba čuvati.

Slijediti Božje odredbe znači slijediti Isusa. Znači uzeti križ i nositi ga, znači biti ponizan i prihvatiti ono što mi se događa. Ne znači to odustati ili dignuti ruke. To znači uzeti sebe i Gospodina ozbiljno. Biti spreman na slobodu koju mi On nudi. Slobodu u kojoj moram odlučit što želim s svojim životom i kako ga uložiti. Tu leži tajna srca, koji samo On može otkriti. Stoga je potrebno često s njime razgovarati, tražiti ga i slušati. Ne biti samo onaj koji traži već i onaj koji spremno sluša. Sluša i promatra svijet i ono što On čini. Kroz ljude, životinje, biljke, oceane, valove, planine, vjetrove….

Stoga, budi i ti onaj koji svoje srce usmjerava prema Njemu! Neka tvoje srce uistinu bude mjesto Njegove prisutnosti a ne izvor nečistoće!

Ustrajno!

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 30. kolovoza 2015., in Nekategorizirano. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: